kijktips

De macht van olie, een klimaatadvocaat en de menopauze: deze documentaires mag u niet missen de komende week

Redactie

‘The Power of Big Oil’

NPO 2, maandag 31 okt. en dinsdag 1 nov., 22.40

De Nederlandse publieke omroep organiseert een ‘klimaatweek’ en programmeert een resem documentaires over de klimaatverandering en hoe we daar in de toekomst mee zullen moeten omgaan. Maar de interessantste titel is toch dit Amerikaanse tweeluik dat naar het verleden kijkt en onderzoekt hoe de grote oliemaatschappijen erin geslaagd zijn om de strijd tegen de opwarming van de aarde tegen te houden en te vertragen. Al sinds eind jaren 70 is er consensus onder wetenschappers over de invloed van de mens op het klimaat en de rol van fossiele brandstoffen in het proces, maar de industrie en haar politieke bondgenoten slaagden er samen met pr-bedrijven in om decennialang maatregelen tegen te houden. Aan de hand van ruim honderd interviews met wetenschappers, politici, en lobbyisten – van wie sommigen hun spijt betuigen dat ze zich voor de verkeerde kar hebben laten spannen – toont ‘The Power of Big Oil’ hoe de publieke opinie vanaf de jaren 80 beïnvloed werd en hoe er twijfel werd gezaaid. (sw)

‘De klimaatverkenner’

NPO 3, vrij. 28 okt., 20.25

Ook al waarschuwt de wetenschap dat de zeespiegel met ettelijke meters zal stijgen, toch blijft Nederland huizen bouwen onder zeeniveau. Maar wat als het echt misloopt? ‘De klimaatverkenner’ zoekt en vindt een plan B in Noorwegen.

‘Bouddhisme, la loi du silence’

Canvas, zon. 30 okt., 20.10

Slecht nieuws voor wie de boeddhisten in Tibet beschouwde als onthechte en verlichte wezens: de gemeenschap werd in de jaren 80 en 90 opgeschrikt door schandalen rond fraude, chantage en misbruik.

‘Davina McCall: Sex, Mind and the Menopause’

Canvas, maa. 31 okt., 20.35

60 procent van de vrouwen krijgt tijdens de menopauze last van problemen met het geheugen en de geestelijke helderheid. Dat heeft gevolgen op het werk, waar ze meer risico lopen om ontslagen te worden.

‘Dying to live’

Canvas, din. 1 nov., 20.10

Portret van de jonge huisarts Mirjam, die zich altijd heeft ingezet om haar patiënten die om euthanasie vroegen een zo comfortabel mogelijk levenseinde te geven. Maar dan wordt ze onverwacht zelf een palliatieve patiënt.

‘Duty of Care – The Climate Trials’

Canvas, WOE. 2 nov., 20.35

Docu van Nic Balthazar over de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox, die eerst een proces aanspande tegen oliereus Shell en daarna ook ten strijde trok tegen de Belgische overheid in de klimaatzaak.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234