The Mystery of DB Cooper Beeld Humo
The Mystery of DB CooperBeeld Humo

video‘The Mystery of D.B. Cooper’

De man die met 200.000 dollar uit een vliegtuig sprong en verdween: bekijk hier de fascinerende true-crime docu

Eind november 1971 nam een man D.B. Cooper, een vlucht van het Amerikaanse Portland naar Seattle met een bomkoffer. Hij kreeg de 200.000 dollar en vier parachutes die hij van het boordpersoneel eiste en sprong uit het vliegtuig. De FBI heeft decennialang vergeefs gezocht naar de kaper, maar gooide in 2016 de handdoek definitief in de ring. De Britse filmmaker John Dower rakelt de mysterieuze zaak op in zijn truecrimedocu ‘The Mystery of D.B. Cooper’, gemaakt voor HBO en nu gratis te zien op humo.be. Amateurdetectives, verenigt u!

Redactie
null Beeld

– En, heb je de zaak gekraakt?

JOHN DOWER «Natuurlijk niet. Als de FBI het na een halve eeuw niet is gelukt, waarom dan wel één of andere kerel met een camera? Bovendien: de kaping van D.B. Cooper is één van de efficiëntste en daarom saaiste aller tijden, aangezien de meeste passagiers niet eens van de bom afwisten. Wat mij vooral prikkelt, is dat zoveel mensen nog steeds met deze zaak bezig zijn. Steven Spielberg ooit over zijn alienfilm ‘Close Encounters of the Third Kind’: ‘Ik geloof niet noodzakelijk in ufo’s, maar wel in de mensen die erin geloven.’»

– Ben je een stap dichter gekomen bij de ware identiteit van D.B. Cooper?

DOWER «Ik sprak met een weduwe uit Florida die claimt dat haar man achter de kaping zat, en ze heeft daar nog degelijke bewijzen voor ook. Maar ik heb nog drie andere mensen met een soortgelijk verhaal geïnterviewd. Als ik had gewild, waren dat er véél meer geweest, want ik kreeg tijdens de opnames geregeld een mailtje waarin de ware identiteit van D.B. Cooper zogezegd bewezen werd.»

– Geloven die mensen écht dat zij het antwoord kennen?

DOWER «Ja, ze bouwen er zelfs hun hele bestaan rond. Ik vind dat niet raar, want iedereen maakt zichzelf dingen wijs. Sommigen kiezen gewoon voor een krankzinniger dan anderen.»

– De Floyd McCoy-theorie houdt het meest steek: hij werd in 1972 opgepakt omdat hij een ander vliegtuig had gekaapt.

DOWER «McCoy had inderdaad een gelijkaardige modus operandi, maar dat was voor de FBI niet voldoende. vreemde vogel: een Vietnamsoldaat op zoek naar spanning in zijn burgerleven. De man wist uit de gevangenis te ontsnappen, maar tijdens de achtervolging schoot de politie hem dood.»

– Is D.B. Cooper niet simpelweg te pletter gestort?

DOWER «In 1980 vond een jongetje een deel van het losgeld in een rivier, volgens FBI lagen die biljetten nog geen jaar in het water. Daarmee weet ik genoeg. Ik zou het trouwens jammer vinden als het verhaal zo saai zou eindigen. Ik wil geloven dat D.B. Cooper zijn stunt heeft overleefd en van zijn pensioen heeft genoten. Wie weet heeft ie zelfs naar mijn film gekeken.»

– Via humo.be natuurlijk!

Abonnees bekijken de documentaire hieronder gratis:

Meer docu’s op docu.humo.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234