null Beeld

tv-tip'MasterChef Australia'

De ‘MasterChef’-elektricien: ‘Het eten was zó verrukkelijk dat er iemand naar de dokter moest’

Dat iedereen ‘MasterChef Australia’ – wereldwijd de populairste versie van de kookwedstrijd – kan winnen, bewees Andy Allen, een jonge elektricien die verrassend zegevierde in de editie van 2012 en sinds 2020 ook jurylid is. Hij proeft en keurt opnieuw dozijnen gerechtjes in het nieuwe, alweer dertiende seizoen.

Redactie

– Waarom moeten we naar het nieuwe seizoen kijken?

ANDY ALLEN «Omdat ik nooit eerder zoveel talent in de ‘MasterChef’-keuken heb gezien. Dat hebben we aan de pandemie te danken, want mensen vonden ineens de tijd om bijvoorbeeld hun eigen zuurdesembrood te maken. De koks zetten deze jaargang zodanig verrukkelijke gerechten voor, dat collega-jurylid Jock Zonfrillo zelfs van de kreeft heeft geproefd, ondanks zijn allergie: de dokter heeft hem nadien moeten behandelen (lacht).»

– Jullie zitten aan seizoen dertien, de Britse ‘MasterChef’ al aan het zeventiende. Wat maakt dit format zo succesvol?

ALLEN «De verscheidenheid aan mensen. Het is heerlijk om een advocaat, landschapsarchitect of predikant te zien schitteren in de keuken. De meeste deelnemers beginnen aan de show als ruwe diamanten, bereid om hun leven op pauze te zetten voor een vage droom. Ik zie de hobbykoks graag groeien. Wie het best en snelst bijleert, wint gewoonlijk de wedstrijd. Ikzelf ben alleszins volwassen geworden op de set van ‘MasterChef’.»

– Jij weet als voormalig winnaar precies wat de deelnemers meemaken.

ALLEN «Ik was een 23-jarige elektricien die in zijn vrije tijd het liefst aan het kookvuur stond: een echte amateur, dus. Ik had nog nooit tartaar gemaakt en wist niet eens wat tajine wás toen ik het als opdracht kreeg. Ik heb tijdens de show niets gekookt dat ik al eens eerder had gemaakt. Ik rekende op mijn instincten en tot op vandaag kook ik het liefst zonder recept. Daarom bak ik niet graag desserts: te afgemeten.»

– Hoe kreeg jij de kookmicrobe te pakken?

ALLEN «Mijn moeder kon niet koken en mijn vader geloofde in kwantiteit boven kwaliteit. Mijn kindertijd bestond uit aangebrande lamskoteletten en smaakloze minestronesoep, meestal dagen na elkaar. Ik ben dan maar zelf beginnen te koken, voor mijn familie en vrienden. Tot een kameraad me op een dag uitdaagde om auditie bij ‘MasterChef’ te doen. Mijn ouders dachten dat ik me belachelijk ging maken, en ik eerlijk gezegd ook. Ik ben een voorbeeld voor alle deelnemers: ik schopte het van hobbyist tot een restauranthouder dankzij ‘MasterChef’.»

– Eet jij als topchef elke dag gekonfijte eendenbout en kaviaar?

ALLEN «Natuurlijk niet. Geef me ansjovis en aubergine en ik maak iets simpel maar lekker. Ik geniet van een ijsje in de zomer, een groot bord pasta in de winter en vistaco’s als ik volk over de vloer heb. Ik denk wel constant aan mogelijke gerechten, want er valt altijd een nieuwe twist aan een klassiek recept te geven. Ik leg zelfs een notitieboek op mijn nachtkast, omdat ik weleens wakker schrik met een nieuw idee.»

– Jij moet inmiddels weten welk ingrediënt een gerecht máákt.

ALLEN «Jazeker: de kok. Melig, ik weet het! Maar eenzelfde recept met dezelfde ingrediënten kan compleet verschillende resultaten opleveren en dat ligt alleen maar aan de mens in de keuken. Ik vind dat net de schoonheid van koken.»

Masterchef Australia
VTM 2, maandag 31 januari, 17.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234