null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Britse koningshuis

‘De mediahetze overschaduwt Meghans getuigenis over suïcidale gedachten, dat is jammer’

Meghan Markle sprak bij Oprah Winfrey openlijk over haar suïcidale gedachten. Een goede zaak, meent Gwendolyn Portzky, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). ‘Maar belangrijk is om ook handvaten te bieden voor hoe je daaruit geraakt.’

Dieter Bauwens

Hoe belangrijk is het dat iemand met Markles bekendheid hier op tv over praat?

PORTZKY «De laatste jaren zien we het iets vaker gebeuren dat bekende personen er openlijk over durven te getuigen dat ze psychische problemen hebben ervaren, en zelfs suïcidale gedachten hebben gehad. In het algemeen is dat ook iets waar ikzelf en collega’s in suïcidepreventie ‘blij’ mee zijn. We willen het taboe rond zelfmoord en het zoeken van psychische hulp wat wegnemen.»

«We weten dat bekende mensen soms wat meer impact hebben. Als mensen die het zelf moeilijk hebben en aan zelfmoord denken, lezen dat iemand die ook heeft vastgezeten daar weer is uitgeraakt, dan werkt dat preventief. Vooral als er ook handvaten worden aangeboden van de manier waarop die daar is uitgeraakt. Hoop bieden is belangrijk.»

Gaf Markle ook een boodschap van hoop?

PORTZKY «Dit is zeer complex. Er is zoveel controverse rond de persoon Meghan Markle en rond dat interview. Er is ook zoveel gezegd en geschreven dat ik vrees dat de boodschap dat ze zo diep heeft gezeten een beetje verloren gaat. Ik zie zelfs hier en daar berichten van mensen die het niet geloven, of die zeggen dat ze aan het acteren was. De geloofwaardigheid van haar getuigenis wordt op de helling geplaatst. Dat is natuurlijk wel jammer.»

«Wat ik hier een beetje mis – en dat komt ook omdat dit aspect van het interview zo overschaduwd wordt – is handvaten bieden. Hoe is ze er dan uit geraakt? Voor iemand die er zelf mee worstelt is het zo belangrijk om te horen: ‘Ah, die heeft die stap gezet. Die is naar een psycholoog gegaan, of heeft er met vrienden over gesproken.’ Dit is dus een moeilijke case.»

Blijft dit soort getuigenissen nodig?

PORTZKY «Absoluut. Daar blijven wij een enorme voorstander van. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om over zelfmoord te spreken. Voor veel mensen geeft dat een zeer ongemakkelijk gevoel, want het gaat over de dood. Daarom moeten we hoop blijven bieden. We kunnen inderdaad niet iedereen ‘redden’, maar elke dag zijn er heel veel mensen die er wel uit geraken. Wie kan dat beter zeggen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt en erdoor is geraakt?»

Is de afstand tot bekendheden als Meghan Markle soms niet te groot voor mensen om zich ermee te kunnen identificeren?

PORTZKY «Het ideale is beide. Het hangt van de persoon zelf af. De ene gaat zich meer aangesproken voelen als de getuigenis komt van een bekend iemand, want die kijkt daar naar op en kan daar inspiratie uit halen.»

«Voor anderen is die afstand inderdaad te groot, en die mensen gaan zich eerder verbonden voelen met Jan met de Pet. Als het gaat om een man van 45 jaar die aan zelfmoord denkt, zou die misschien meer kunnen hebben aan het verhaal van een leeftijdsgenoot die ontslagen is op het werk en heel diep heeft gezeten, maar hulp heeft gezocht en er wel is uitgeraakt. Dat kan het tikkeltje zijn dat helpt om ook die stap te zetten naar hulp.»

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel naar 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234