Jolien en Bart in 'De Mol' Beeld VIER
Jolien en Bart in 'De Mol'Beeld VIER

De Mol

‘De Mol’ aflevering 7: dit was de week waarin Jolien haar duistere kant toonde

Aflevering 7 van ‘De mol’ stond in het teken van staalhard leugens vertellen. Zo was ik het meest onder de indruk van de proef waarin de kandidaten elkaar moesten bevechten met brandende zwaarden op de rug van een tyrannosaurus rex.

Vincent Van Peer

Nee, de besparingen in de cultuursector bleken ook ‘De mol’ te hebben ingehaald. Voor één keer moesten de kandidaten niet grabbelen uit de eigen groepspot, maar wel uit een lokaal Grieks supermarktje. Iets wat Christian, met zijn bodemloze zakken, en Alina, met haar stokbroden verhullende boezem, goed leek af te gaan. Niets in dat winkeltje was veilig voor de lange vingers van die twee: Alina verdonkeremaande een kippenboutje na zich ervan te hebben vergewist dat het ongemarineerd was en Christian wandelde doodleuk naar buiten met een hele pizza in zijn broek. Een toffe proef waarmee evenwel geen bergen geld te verdienen viel. Niet moeilijk: als je dan toch ergens gaat pikken, zijn er betere opties dan de Griekse middenstand. Ik vraag me af: als Alina de mol zou zijn, waarom wilde ze dan per se in dit luik van de proef zitten, als er aan de andere zijde zoveel meer in de soep viel te draaien?

Wie soep zegt, zegt eten, en wie eten zegt, komt deze jaargang van ‘De mol’ al gauw uit bij Bart, immer klaar om de Griekse cuisine aan een gedisciplineerde smaaktest te onderwerpen. Zelfs na een wandeling op blote voeten, een kiezelpad met een volle ton water op de rug en een looptocht van zes kilometer leek hij zich veeleer op het vooruitzicht van een met zorg bereide spaghetti bolognese te verlekkeren - dat mocht zelfs een penne alle vongole of een pasta norma zijn - dan op het royale geldbedrag van 4.000 euro. Bij aankomst had hij wellicht zelfs die pizza uit Christians broek binnengewerkt. Het grote dilemma voor Bart is niet ‘doen we deze boodschap open met het risico dat we er een groot nadeel mee op onze hals halen?’ maar wel: gruyère of parmezaan?

Vleesgeworden pokerface Jolien moest het stellen met één teen rauwe look, maar daar haalde zij veel uit. Meer nog, deze zevende aflevering was bij uitstek háár triomftocht, een onthulling van haar volle potentieel als supervillain. Was zij Pinokkio, dan kon zij, terwijl zij met haar voeten op Griekse bodem bleef, lekker Zuidoost-Aziatische lucht opsnuiven. Was zij Bart De Wever, dan kon zij in de ogen van Paul Magnette kijken en fluisteren: ‘Wat ben je móói, strontje van me.’ Zónder knipperende ogen of oprispend maagzuur.

Jolien verzamelde een lijst priemende vragen en twijfelde niet om die met ‘r bloemetjesverwelkende lookadem op haar medekandidaten af te vuren. Vooral Christian, de oprechte van de drie, leek uit zijn lood geslagen. Bart, de opperleugenaar die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, kon zijn bewondering niet onderdrukken. Zeker na Joliens pièce de résistance, een manipulatief meesterstukje omtrent een koffer met vrijstelling - een proef als een Hitchcock-film! - waarmee ze revanche leek te willen nemen voor haar naïviteit van vorige week. Bart die haar zo goedkeurend gadesloeg: het had iets van de Emperor die kijkt hoe Luke Skywalker zich éven door het kwaad laat verleiden en in volle woede op Darth Vader inhakt. ‘Good, gooood!’ Het zal me nu al benieuwen om Darth Jolien in de finale met haar rode lightsaber te zien zwaaien.

Christian zal zich dat genot niet kunnen laten welgevallen. De meest beminnelijke, altruïstische en zachte deelnemer die nog overbleef: het is toepasselijk dat hij in het harde Sparta moest sneuvelen.

Volgende week is het dan eindelijk zover: de grote finale, de langverwachte ontmaskering, wie is de mol 2020? ‘t Is als de keuze tussen gruyère en parmezaan: slechte opties zijn er niet. En ‘t is óók als het bestuur van Anderlecht: als iedereen op tijd en stond het spel vakkundig verknalt, hoe wijs je dan één schuldige aan?

Welaan dan, mijn Marc Coucke van dienst heet Bart. En die van u?

> Lees ook: ‘Humo sprak de makers van De Mol’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234