Annelotte in 'De Mol' Beeld VIER
Annelotte in 'De Mol'Beeld VIER

'De Mol'

‘De mol’: dit is onze hoofdverdachte na aflevering 4

Speuren naar ‘De mol’ is deze jaargang zoals speuren naar een druppel in een grote oceaan. Alles is nat.

Vincent Van Peer

Is het Annelotte, de kundige hondenfluisteraar die zich naar vijf pasvragen lulde? Is het Sven, de steeds meer bedrukt voor zich uit kijkende horeca-eigenaar die je in de laatste opdracht op lepe wijze naar de juiste bomstoel zag manoeuvreren? Is het Philip, wiens kundigheid nooit in de weg staat van zijn enthousiasme? Is het Jasmien, die weliswaar niet op een bomstoel zat, maar daar, zelfs als mol, misschien wel bewust voor koos omdat ze - ik herinner me even haar verliefde blik richting ‘r glas rieslingwijn - de schnapps niet wilde missen? Of zijn het Lennart of Samina, die zich in die laatste nagelbijter van een opdracht weliswaar het minst verdacht maakten, maar de dag ervóór wel smakelijk boeltjes in het honderd hadden doen lopen?

Een reconstructie van de feiten. Eén en ander begon in het Olympiastadion te München, de roemrijke voorganger van de Allianz Arena, waar zich ooit nog een grote tragedie voltrok: het was híér dat Oranje deed waar de Rode Duivels tot op heden niet in slaagden en een Europese titel bij elkaar voetbalde. Het spel dat Sven, Annelotte, Lennart en Jasmien op de mat legden, leek - gehinderd als ze waren door plastieken sumo-bubbels - meer op het spelniveau van de huidige Mannschaft. Lennart voetbalde zelfs met een sierlijkheid die sinds Peter Crouch niet meer op de Europese velden te zien is geweest. Het keepen verging Samina, Katrien en Philip niet veel beter: jammer dat niemand op het idee kwam om een dominosteentje aan de penaltybal te kleven - Philip had er zonder aarzelen een flinke vuist tegen gezet, om daarmee wellicht ook meteen enkele veiligheidshekken om te stoten.

De volgende opdracht had zoveel bewegende deeltjes dat je er met gemak een Zwitsers uurwerk mee in elkaar kon zetten. Katrien en Annelotte hadden het gemakkelijk: zij moesten de juiste fragmenten uit onder meer ‘Sex and the City’ en ‘Game of Thrones’ halen. Eerst hadden de makers een stukje uit het láátste seizoen van ‘Game of Thrones’ gekozen, maar omdat er met Isidoor ook een hond in de ruimte aanwezig was, staken GAIA en PETA daar een stokje voor. Ook in ‘De mol’ zijn er grenzen.

De rest, opgedeeld in een groep wandelaars en een groep fietsers, moesten tips geven door tijdig in een uitzending van ‘Herfstbeelden’ op te duiken. Een ‘Herfstbeelden’ waarin iets gebéúrt: straks vragen de makers nog aan hun kandidaten om te figureren in een ‘F.C. De Kampioenen’-aflevering waarin een opdoemend misverstand dankzij efficiënte communicatie probleemloos wordt vermeden.

Fietsers Sven en Philip deden dat aardig. Vooral geestig: de grenzeloze sérieux waarmee Sven de Vogeltjesdans blééf dansen omdat hij de timing van Philip voor geen haar vertrouwde. Die eenzame Sven toch: dat hij alsmaar beter speelt, lijkt wel een vorm van protest op de manier waarop hij door zijn concullegae continu wordt weggezet als onbetrouwbaar. Als hij ooit een rood scherm krijgt, dan stel ik me graag voor dat hij met een driftige polonaise het gezelschap verlaat.

Het orgelpunt van deze aflevering? Het door Gilles De Coster met veel gusto van een Agatha Christie-achtige voice-over voorziene feestmaal, dat wormenstrudels én twijfel zaaide. Lennart en Samina lieten zich tijdens het wandelen nog van hun verdachtste kant zien, maar speelden hier het mínst als een mol. Samina liet vallen dat haar eten pikant was: als zij de mol is, dan zette zij zichzelf met die actie bewust buitenspel, wat raar is. Of wist zij gewoon dat de lokroep van de pasvragen voor elke kandidaat te groot zou zijn, en wilde zij zich al snel in een grote fauteuil hijsen, grijnzend de Isidoor op haar schoot strelend, om als een regelrechte James Bond-schurk te aanschouwen hoe haar tegenstanders alles deden behálve geld verdienen?

Nog een gedachte: was het toeval dat Annelotte éérst van tafel kwam toen zij nog met Sven overbleef? Als híj alsnog voor het geld wilde gaan, dan kon zij daar een stokje voor steken. Zij had alles in handen. Zal zij, mijn hoofdverdachte, de saboteur blijken? Brengt Lennart ook niet érg weinig geld in het laatje? Tunnelvisie vermijden en je verdenkingen spreiden, kan in deze fase van het spel nog gunstig zijn. Maar zoals Katrien, Kenny Thompson quoterend, bij haar exit moet hebben gedacht: ‘A’kik dat doen, dan is ‘t rood.’

Ik weet nog niet welke éne druppel nu net uit die grote oceaan te scheppen, en dus doe ik maar zoals Jasmien: ik houd het voorlopig bij schnapps.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234