De Mol Beeld Vier
De MolBeeld Vier

Televisie★★★½☆

‘De Mol’ op VIER: ‘Natuurlijk bleek de advocaat de grote grabbelaar’

In het vijfde seizoen sinds de wederopstanding op VIER is ‘De mol’ zo’n beetje de Pommeline der televisionele uitstapjes geworden: immer leuk om naar te kijken, al is er bij elke verschijning wel weer íéts aan veranderd.

Vincent Van Peer

Zo begon het spel niet meteen op de met zeewater besproeide rotsen van Griekenland - hoeveel drones hebben de makers daar, die spectaculaire overzichtsshots indachtig, weer tegenaan gekwakt? - maar wel in Vilvoorde, al bij al redelijk laag op mijn persoonlijke lijstje van droombestemmingen (onder Aleppo, maar net boven Mordor). De kandidaten werden er één voor één naar de redactie gelokt, waar ze een Groot Dilemma voor de kiezen kregen: hoeveel centen wilden zij al preventief uit de pot plukken in ruil voor een vrijstelling? Voor meekijkende ministers moet dat verwarrend zijn geweest: zij graaien doorgaans om wég te kunnen, en noemen dat dan een uittredingsvergoeding.

Humo sprak met de eerste afvaller van ‘De Mol'. De recensie gaat door onder de video:

Alleszins een sluwe schaakzet van de makers, van wie je intussen toch begint vermoeden dat zij met de moord op JFK, de dioxinecrisis, en het aanhoudende succes van ‘Tones and I’ óók iets te maken hebben. De vondst verzekerde dat de mol in alle gemoedsrust de reis kon aanvatten: vroege proeven mochten goed uitvallen, want na érg lustig opbieden stond er toch al - vraag mij wat - een negatief saldo van 10.200 euro op de bankrekening. Een ideale gelegenheid voor de mol om zich sympathiek en onverdacht in de groep te leggen, en achteruit leunend van een ouzootje te genieten.

Dat mollen deden de kandidaten trouwens, traditiegetrouw, vooral zélf. In de kennismakingsproef was er sauna-uitbaatster Dorien, die erin slaagde op de zachtst glooiende paadjes toch nog acute aanvallen van hoogtevrees te krijgen. Technisch directeur Bruno, die zijn Melo-Cakes kennelijk liefst in de sauna op de kop tikt, vergat ofwel oprecht dat hij aan goocheltrucs deed, ofwel vreesde hij begrijpelijkerwijze om imagoschade en eventuele represailles. Consultant Christian probeerde zich in de eerste twee proeven dan weer nadrukkelijk te manoeuvreren naar de posities waar er het meest te mollen viel: kan uitgerekend de ene kandidaat met een beperking de mol zijn? Allicht, het ís al eens een priester geweest.

Toen de aap uit de mouw kwam - na de 5.000 euro winst stond de groep toch 5.200 euro in het rood - bleek tot niemands grote verrassing een advocaat, Bart, de grote grabbelaar te zijn. Zijn excuusspeech was goed gerepeteerd, maar had wel het uitgesproken nadeel geen excuses te bevatten. Gezonde boerenwijsheid: een ‘sorry, maar’ is zelden een sorry. Voor een advocaat had het natuurlijk veel erger gekund, en het moet gezegd: Bart duldde zonder tegenspraak vrouwtjes in zijn team, en peddelde de volgende dag zonder mopperen de zure blikken van zich af. De rest mocht achter een boot gaan hangen, en niet veel later moest er al iemand - noem ‘m gerust de pineut - onherroepelijk naar huis. By the way: Gilles de Coster spreekt zijn reisgezellen nog altijd aan als ‘vrienden’, maar je blijft je afvragen hoe die mens zijn vijanden behandelt, en of hij die dan ‘schatjes’ noemt.

Terwijl ik voor volgende week een pronostiekje voorbereid - pas op, tot u spreekt een mollenvanger die zelfs op het patattenveld van Standard geen beestje zou kunnen uitgraven - blijft ook die andere sabotagekwestie door mijn hoofd spoken: zo’n ‘Tones and I’ gebeurt toch niet zómaar?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234