De Mol Beeld Play 4
De MolBeeld Play 4

De Mol

‘De mol’: wie we verdenken na aflevering 6

Het valt te redeneren, zelfs voor mollenjagers in wier vangnetje gaten zitten waardoor zelfs een olifant ontsnapt, dat we dit jaar met een weinig vergevingsgezinde mol zitten: de groepspot valt na zes afleveringen officieel láger uit dan de drankrekening die Jasmien in haar eentje bij elkaar slurpte. Nog enkele opdrachten en de winnaar zal als bedenkelijke prijs een negatief saldo met eigen bankrekening mogen aanvullen.

Vincent Van Peer

Intussen gaat de pijl die naar de hoofdverdachte hoort te wijzen tekeer als een tilt slaand kompas. Net nu mijn blik zich met enige stelligheid begon te vernauwen richting Lennart - en zijn vaste sidekick: ein kleines Bier - achtte het schorremorrie dat zich het deelnemersbestand van ‘De mol’ laat noemen het nodig om zand in mijn ogen te gooien als een tornado in de Sinaïwoestijn. Want laat ons wel wezen: wie van de overgebleven vier kandidaten kan, na alles wat er alweer misliep deze episode, nog beweren werkelijk géén aanspraak op de titel van De Mol 2021 te maken? Niemand, toch? Al kan het natuurlijk óók dat de makers een échte onverwachte wending hebben ingebouwd, en dat de mol dit seizoen gewoon al die tijd bij Beerschot heeft gespeeld.

Afijn, ik was al blij dat Jasmien tenminste zo vriendelijk was om zich als enige resoluut van de verdachtenlijst te schrappen. Wanneer de kandidaten zeven verschillen in evenveel graffitiwerken moesten opsporen, spotte zij er één in luttele seconden, zonder enige hulp: een actie die voor de mol volstrekt onbegrijpelijk ware geweest. Nee, dan liever Annelotte - ik blijf bij mijn verdachte - die straal Jasmiens correcte aanwijzing over de koordjes aan de trui negeerde, of Philip, die... Tja, Philip is intussen zoals de eindigheid van het universum: beschrijvingen botsen op de limieten van de menselijke taal. Een alternatieve programmatitel, zoals voorgesteld door Sven: ‘Gesjareld met die Flipper van Zwijnaarde.’

Intussen werkte algemene hoofdverdachte Lennart zich uit de naad. In de vliegopdracht deed hij het opnieuw goed, ook al diende hij daar een van de vorige avond nog altijd straalbezopen copiloot naast zich te dulden in de vorm van Jasmien. Misschien wilde Lennart een goeie indruk nalaten omdat hij dan al wíst wat er later nog zou volgen...

In de vliegtuighangar knoeide iedereen. Zelfgevouwen vliegtuigjes zoefden door het zwerk met heimwee naar de begane grond. Philip koos daarbij voor ‘het favoriete model van zijn jeugd’, waarmee hij vermoedelijk niet Elle Macpherson bedoelde. Hij wilde van de weeromstuit beginnen te taxiën zonder eerst de motor aan te zetten: zo zie ik hem ook weleens nietsvermoedend van de waterfles tutteren zonder eerst de dop eraf te draaien. Sven speelde behoorlijk, zoals hij al sinds pakweg de derde aflevering altijd behoorlijk speelt, en Annelotte won punten door op aartsmoeilijke wijze de landinsinstructies van het vliegtuig te bemachtigen. Maar intussen werden wel álle extra hindernissen voor het vliegtuig geactiveerd: brandende motoren, zware stormen, huilende baby’s én dronken Britten. Ik keek ernaar als een kat naar een bundeling laserlichtjes: gebiologeerd alsook danig in de war.

En dan moest de totale verloedering nog ingezet worden! Eerst beslisten Philippe en Jasmien - ook al hadden ze gezworen op een plakje Leerdammer van het níét te doen - om de Stasi ter wille te zijn: ze keken de dossiers van hun medekandidaten in en hielden zodoende 4.000 euro uit de groepspot. Daarop kreeg de rést van de groep de mogelijkheid om met geld uit diezelfde groepspot voor eigen gewin te gaan: wat ze heden in het jargon ‘een El Kaouakibietje’ noemen.

Het was de aanleiding voor Lennart om - ik hanteer gelijkaardige vaktaal - een Bartje te doen en in één welgemikte slag 10.000 euro uit de groepspot te nemen, in ruil voor een vrijstelling (of, zo u wil: een mooie dressing). Een krasse mollenstreek, een wanhopige coup, een kwaad statement? Een groep die elkaar het licht in de ogen niet gunt? Eén ding is zeker: toen bleek dat de pot op een magere 7.600 euro bleef steken, besliste Jasmien - net als Bart destijds een advocáát - om het dan maar voor bekeken te houden. Thuis wachtte een welverdiende cosmopolitan.

Het kijkcijferkanon van Play4 (u weet: ‘Gesjareld met die Flipper van Zwijnaarde’) wordt hoe langer hoe harder gespeeld. In een hoekje kijkt één kandidaat-die-er-geen-is likkebaardend toe, terwijl Isidoor blaft naar zijn grote rode knop, en de finale loemt aan de horizon.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234