null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktip'De noodcentrale'

‘De noodcentrale’ gaat viraal: ‘Ik krijg mijn ouders niet uit elkaar getrokken!’

Drie barre jaren hebben we het zonder het voortreffelijke ‘De noodcentrale’ moeten zien te rooien – door de coronawetgeving mochten de makers eenvoudigweg niet binnen – maar heden is de verloren zoon terug op het oude nest. Toe, Mik Cops, zeg ons dat er niet aan het concept is gemorreld!

Noud Jansen

MIK COPS (maker) «Niet veel, alleszins. Het tempo ligt wel wat hoger dan in de vorige seizoenen, en we zijn voor het eerst gaan filmen in een centrale in Leuven, maar voor het overige is alles bij het oude gebleven. We hebben wel even overwogen om het aan te pakken zoals in de Amerikaanse versie: bij hen zie je hoe het verhaal verder gaat nadat de calltaker heeft ingehaakt en de politie ter plaatse komt. Maar daar hebben we na enkele tests van afgezien, omdat het niet zoveel bijbracht en het tempo eruit haalde.»

HUMO Het moet toch heerlijk zijn om te zien dat een programma dat jij ooit hebt bedacht, niet veel later een Amerikaanse versie krijgt. En een Nederlandse, een Duitse, een Franse, een Australische, een Turkse en een Japanse.

COPS «Ja, dat is inderdaad erg prettig. Ik ben ervan overtuigd dat nagenoeg elke zender wel ooit iets in die aard heeft bedacht – het is een voor de hand liggend concept – maar het heeft afgeschoten omdat men dacht: dat is radio. Dezelfde bedenking hebben wij ons indertijd ook gemaakt, maar we hebben het toch eens geprobeerd. En plots bleek het veel meer dan dat te zijn.»

HUMO Worden we in dit vierde seizoen nog verrast door de cases die aan bod komen?

COPS «Dat denk ik wel, ja. We hebben deze reeks een jaar na het losbarsten van de coronacrisis opgenomen, en dat merk je: veel mensen belden in die periode naar de noodcentrale met allerlei covid-gerelateerde perikelen. Ze raakten in paniek omdat ze dachten dat ze het zelf hadden – ‘Er moet dringend een ambulance komen voor de corona!’ – ofwel waren ze bang om besmet te raken. Een vrouw belde omdat haar besmette moeder het niet kon laten om haar vader te knuffelen, hoewel die 82 was en een hartaandoening had. ‘Ik krijg ze niet uit elkaar getrokken, kan de politie het alstublieft komen oplossen?’»

HUMO Alle oproepen die in ‘De noodcentrale’ aan bod komen, zijn wegens de privacy vervormd of nagespeeld. Zitten er bekende acteurs tussen?

COPS «Ja. Dit seizoen zelfs beduidend meer dan anders.»

HUMO Hun namen, graag?

COPS «Ik geef die liever niet, want ik weet niet of ze dat zelf wel willen. Ik kan je wel zeggen dat mensen als Frank Focketyn of Ben Segers er niet bij zijn: hun stemmen zijn te herkenbaar. Je hebt goede acteurs nodig van wie je niet meteen weet wie het zijn als je hen hoort praten: die bestaan gelukkig ook.»

HUMO Wat win ik als ik ze allemaal herken?

COPS (lacht) «Felicitaties.»

HUMO Geen vijfde seizoen?

COPS «Daar hebben we het nog niet over gehad. Sorry voor de anticlimax.»

De noodcentrale
Eén, zondag 8 mei, 20.00

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234