null Beeld Baert Marc
Beeld Baert Marc

televisie'Kutjaar'

De noodkreet van de springkastelenbranche: ‘Wij zijn óók een eredienst: vijftien man toelaten, nu!’

De cultuursector, om het daar maar eens over te hebben, heeft het niet gemakkelijk in deze coronatijden. Maar er zijn nog andere terreinen waar het óók niet goed gaat, en de springkastelenbranche is daar een schrijnend voorbeeld van. Jesse Spronghe zit al vijftien jaar in het vak, en hij verdiende steeds goed zijn boterham. Maar nu staat hij op het punt de compressor aan Maarten te geven, want zijn bedrijf staat diep in het rood. Jesse wil een noodkreet slaken.

JESSE SPRONGHE «Aaargh!»

HUMO Was dat de noodkreet?

SPRONGHE «Een aanzet, ja, en ik besef dat het maar een noodkreet van niks was.»

HUMO Maar hij kwam wel uit het hart?

SPRONGHE «Zeker, maar wij van de springkastelenbranche zijn natuurlijk niet opgeleid om noodkreten te slaken. Mensen uit de cultuursector kunnen dat veel beter. Eén zuchtje en half Vlaanderen krijgt empathisch kippenvel. Daar kunnen wij niet tegenop.»

HUMO En hoe groot is het leed?

SPRONGHE «Een omzetdaling van negentig procent. Ik weet het, zo’n mededeling maakt geen indruk. Daarom heb ik een paar acteurs uitgenodigd met de vraag: kunnen jullie eens treurig in een camera kijken en wat murmelen over gefnuikte passie en zo, en het missen van het contact met het springende publiek. Dan komt het antwoord: ‘Zeker, en wat schuift dat?’ Want zo zijn ze wel, die jongens en meisjes.»

HUMO Je bent ontgoocheld in de cultuursector?

SPRONGHE «Ik ben een groot cultuurliefhebber. Vóór corona ging ik drie keer per week naar het theater of de cinema, in mijn camion was het al Klara wat uit de speakers knalde, en terwijl ik met één oog naar de springende kindjes keek, las ik met het andere oog een boek, bij voorkeur van een debutant die wel een duwtje in de rug verdient. Maar die tijd is voorbij. Je kunt geen computer aanzetten en geen krant openslaan of daar staan ze: de cultuurmakers. Sinds maart komt er een tsunami van gezeur op ons af, en dat mag wel eens stoppen. Ik weet het inmiddels wel, hoor: ja, ze hebben het moeilijk. En mag het nu over iets anders gaan, over springkastelen bijvoorbeeld?»

HUMO De cultuursector is wel veel groter dan de springkastelensector.

SPRONGHE «En dan? Ziet een wielrenner meer af als hij in het peleton zit? Ik dacht van niet. Wij, springkastelenverhuurders, werken in ons eentje. Wij zijn gepassioneerde enkelingen, wij zijn – ja, het moet eruit – tragisch-romantische helden die bovenmenselijke offers brengen. Terwijl iedereen in de lente uitstapjes maakt of aanschuift bij de barbecue, zijn wij in de weer met zeilen en pompen. Maar we doen dat met de glimlach, we maken de mensen graag blij. Want de mens, zeg ik weleens, is van nature een springend wezen.»

HUMO Wat bedoel je daar precies mee?

SPRONGHE «Het menselijk brein is ontwaakt toen de eerste mensachtigen uit een boom sprongen om een kijkje te nemen in de savanne. En vervolgens weer hup die boom in omdat er een leeuwin kwam aangestormd. Ja, een leeuwin, ook toen was er al diversiteit. Het springkasteel is een magische herbeleving van het ontstaan van het bewustzijn. Dat is wel wat anders dan het theater, dat ocharme niet eens drieduizend jaar oud is. Zoals Damien Hirst ooit zei: als je de kunst herleidt tot haar essentie, dan kom je tot iets wat opblaasbaar is, en wat je voor weinig geld een dagje kunt huren.»

HUMO Een springkasteel is cultuur, wil je zeggen?

SPRONGHE «Ja en nee. Je hoort mij niet zeuren, dus ik behoor niet tot de cultuursector. Maar wij willen wel erkenning. De geschiedenis van het springkasteel voert ons terug naar het animisme, de moeder van alle godsdiensten. Wij zijn dus een eredienst, en wij eisen gelijkberechtiging: vijftien man tegelijk toelaten, te beginnen vanaf nu. En mensen uit de cultuursector mogen gratis komen springen, want die hebben het echt wel niet gemakkelijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234