null Beeld Netflix
Beeld Netflix

tv-tips'Snowpiercer'

De overlever in Sean Bean: ‘Ik weiger nog personages te spelen die doodgaan’

Het tweede seizoen van ‘Game of Thrones’ heeft Sean Bean nooit gehaald, omdat zijn personage Ned Stark zijn hoofd verloor in die memorabele scène in de voorlaatste aflevering van de eerste jaargang. Dan is zijn tactiek voor ‘Snowpiercer’ toch beter: daar duikt de acteur pas op bij het begin van seizoen twee, vanaf deze week op Netflix te zien, als de lang dood gewaande Mr. Wilford. Die miljonair heeft ooit de trein ontworpen die in de
postapocalyptische serie door een sneeuwlandschap zoeft, en hij wil nu de controle over het gevaarte weer in handen nemen.

– Mr. Wilford is ‘de slimste man die nog overblijft op de wereld’, aldus de makers van ‘Snowpiercer’. Was dat wat je aantrok in het personage?

SEAN BEAN «Ik was sowieso een grote fan van de film ‘Snowpiercer’ (uit 2013, van Bong Joon-ho), dus elke gelegenheid om mee te doen had ik met beide handen gegrepen. Maar Wilford was een buitenkans omdat hij niet zo uitgebreid aan bod komt in de film, en ik kreeg de vrijheid om hem zelf in te vullen. Het is ook een flamboyant personage, een showman die van aandacht houdt, en ik vind het heerlijk om zo iemand te spelen.

»Het tweede seizoen van ‘Snowpiercer’ begint nadat het leven op de trein helemaal overhoop is gehaald door een oorlog: Wilford belooft de mensen die hem trouw zijn gebleven om alles weer in orde te brengen, vandaar dat hij wordt onthaald als een held die weer thuiskomt.»

– Zijn intrede zet meteen de toon, ook qua kostuums: het mag bij Mr. Wilford allemaal wat luxueuzer en uitbundiger zijn dan bij de meeste andere passagiers.

BEAN «Ja, mijn kleerkast was prachtig gevuld met kostuums die op maat zijn gemaakt door een kleermaker uit Canada. Zijden pyjama’s, ondergoed van Tom Ford, bontmantels, Gucci-sandalen, het kon niet op. Ik heb de producers al gevraagd of ik één en ander mee naar huis kan nemen als de opnames voorbij zijn.»

– En wanneer is dat? Sinds je dood in ‘Game of Thrones’ sleur je de reputatie mee dat je snel sterft in alles waarin je te zien bent.

BEAN (lacht) «Helaas. Ten tijde van ‘Game of Thrones’ is er een lijstje verschenen met films en series waarin mijn personage aan zijn einde komt, en dat waren er nogal wat. Maar weet je, sindsdien heb ik net dingen geweigerd waarin ik doodging. Het werd te voorspelbaar. Op den duur weten kijkers dat een personage zal sterven omdat ik het speel, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Maar daarmee wil ik niets zeggen over het lot van Wilford: tenslotte is ‘Game of Thrones’ al bijna tien jaar geleden (lacht).»

Snowpiercer - seizoen 2
Nu te zien op Netflix

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234