null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

tv-tips'Als je eens wist'

De pandemie van partnergeweld: ‘1 op de 7 mannen is slachtoffer’

Hanne Van Tendeloo

Als de tweede reeks van ‘Als je eens wist’ even bikkelhard is als de eerste – kleine spoiler: dat is ze – dan mag u zich aan mokerslag verwachten. Na de kindermishandeling heeft Hilde Van Mieghem zich dit keer over die andere vorm van intrafamiliaal geweld gebogen: de twisten, treiterij en razernij tussen partners. Vanaf dinsdag 9 maart is de reeks te zien op Canvas, maar tegen die tijd hoopt Van Mieghem ver weg in Italië te zitten, waar ze ook de voorbije maanden verbleef.

HILDE VAN MIEGHEM «De dag van de eerste aflevering vertrek ik weer, om te vermijden dat iedereen me ongevraagd zijn verhaal komt vertellen. Na de eerste reeks kwamen mensen me tot in de goorste details de horror van hun kinderjaren opbiechten. Ik kon dat niet dragen: ik ben geen therapeut. Nu zal die stortvloed aan reacties niet minder zijn, integendeel.

»Partnergeweld is zo wijdverspreid. De WHO noemt het niet voor niets een pandemie, maar dan eentje die je niet ziet. Als we allemaal glazen gevels hadden, we zouden ziek worden van wat we zagen.»

Als je eens wist, partnergeweld, aflevering 1, Canvas Beeld Canvas
Als je eens wist, partnergeweld, aflevering 1, CanvasBeeld Canvas

HUMO Het thema geweld houdt je al jaren bezig. Heeft deze reeks je nog iets nieuws geleerd over partnergeweld?

VAN MIEGHEM «Jawel. Dat partnergeweld niks met gender te maken heeft. Onder invloed van het extreme feminisme zijn we de man gaan schrappen als slachtoffer, terwijl niet alleen één op de vijf vrouwen slachtoffer is, maar ook één op de zeven mannen. Het gaat over van generatie op generatie en heeft alles te maken met trauma’s. Wat doen mishandelde kinderen als ze volwassen worden? Ze gaan bij een partner de onvoorwaardelijke liefde zoeken die ze van hun moeder of vader moesten ontberen. Eén politievrouw stelde het heel duidelijk: ‘Partnergeweld gaat slechts over één ding: zie mij graag.’ De schreeuw om liefde van de één wordt beantwoord door een nóg grotere schreeuw van de ander. Voor die liefde slaan ze elkaar de kop in.»

HUMO Terwijl buitenstaanders de ogen sluiten.

VAN MIEGHEM «Met andermans huishouden bemoei je je niet, denken we. Voor fiscale fraude hangen we aan de alarmbel, maar als de buurvrouw wordt afgeklopt, kijken we weg. Iedereen kent wel een koppel waarbij de ene de andere altijd en plein public vernedert. Niemand zegt iets. We moeten af van onze zwijgcultuur.»

HUMO Je maakte zelf mishandeling mee als kind. Ook jij liep dus kans om in gewelddadige relaties verstrikt te raken.

VAN MIEGHEM «Ik heb hard moeten werken om geen gewelddadige relaties aan te gaan. Als je zo’n jeugd hebt gehad, moet je daar beducht voor zijn. Eén keer heb ik in een relatie gezeten waarin ik in elkaar ben geslagen. Ik was zo stom hem na de eerste keer te vragen of hij me kon beloven dat nooit meer te doen. ‘Dat kan ik niet,’ zei hij. Ik had hem meteen moeten buitengooien, maar ik dacht toen nog dat iedereen drie kansen verdiende. Hij heeft zijn drie kansen benut, en de dag na de derde keer heb ik hem aan de deur gezet.»

Als je eens wist
Canvas, dinsdag 9 maart, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234