null Beeld

'The Pharmacist'Apotheker wordt speurder

'De pijnstiller­epidemie is erger dan twintig jaar geleden'

Redactie

Niet echt een voor de hand liggende nieuwkomer in het rijtje superhelden op tv: de apotheker. Dan Schneider, de centrale figuur in de true crime-reeks 'The Pharmacist', werkt eind jaren 90 in een drogisterij in New Orleans als het noodlot toeslaat: zijn zoon wordt vermoord terwijl hij in het gevaarlijkste deel van de stad crack wil kopen. Omdat een dode junkie geen prioriteit is voor de politie, trekt Schneider zelf op onderzoek uit. Hij slaagt erin om de moordenaar van zijn zoon te vinden, maar dan begint het verhaal pas. Schneider ziet in zijn apotheek steeds meer jonge mensen om verslavende pijnstillers komen en hij ontdekt dat één dokter in de buurt aan de lopende band en tegen fikse betaling voorschriften levert. Zijn nieuwe kruistocht levert bloedstollend spannende tv op, maar 'The Pharmacist' toont ook haarfijn aan wat pijnstillers als Oxycontin de afgelopen jaren hebben aangericht in de VS, onder impuls van de grote farmabedrijven én zonder dat de overheid ingrijpt.

JENNER FURST (regisseur) «'The Pharmacist' gaat over verslaving, niet alleen aan drugs en pijnstillers, maar ook aan geld en winst. Purdue Pharma (de producent van Oxycontin, red.) zat niet in met het algemene welzijn toen het eind jaren 90 reclame begon te maken voor zware pijnstillers en dokters ging pushen om die voor te schrijven. De bazen dachten alleen aan de miljarden dollars die de pillen konden opbrengen. De vertegenwoordigers van Purdue kregen vette bonussen als ze meer dokters konden overtuigen, en Jacqueline Cleggett, de dokter die door Dan Schneider ontmaskerd wordt, had moeite om de universiteitskosten van haar kinderen te betalen.»

- Opmerkelijk is dat Dan Schneider niet alleen een straf verhaal heeft, maar dat hij ook alle telefoongesprekken, e-mails en beeldmateriaal van zijn onderzoek heeft bewaard.

FURST «Dat komt volgens mij voort uit het verdriet om zijn zoon. Je mag niet onderschatten hoe diep hij en zijn familie na de moord hebben gezeten. Op een bepaald moment dachten hij, zijn vrouw en zijn dochter er zelfs aan om samen uit het leven te stappen. Door zijn zoektocht, eerst naar de moordenaar en dan naar dokter Cleggett, vast te leggen kreeg hij weer grip op zijn eigen leven. Dan is een fantastische kerel: ik heb nog nooit iemand met zoveel energie en doorzettingsvermogen ontmoet.»

- Ook opvallend: 'The Pharmacist' speelt zich af begin jaren 2000, maar het pijnstillerprobleem in de VS is vandaag nog minstens even groot als toen.

FURST «Het is zelfs érger dan twintig jaar geleden. Dan Schneider zag het ontstaan in zijn apotheek en heeft geprobeerd de mensen in zijn omgeving te helpen - hij wilde vermijden dat andere jongeren dezelfde weg als die van zijn zoon zouden opgaan. Ondertussen heeft de overheid de productie van en de handel in zware pijnstillers echter nauwelijks aangepakt, waardoor je nu van een epidemie kunt spreken. Dat is choquerend om te zien.»

The Pharmacist, nu op Netflix

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234