De Positivo's afl.1 Beeld rechten vrij
De Positivo's afl.1Beeld rechten vrij

televisie★½☆☆☆

‘De Positivo’s’ op VTM: 
‘Een lichte tot matige stuiptrekking ter hoogte van het middenrif’

Hoewel het me als programma nog geen twee tellen op rij heeft weten te bekoren, ben ik ook niet ongevoelig voor de optimistische levenshouding besloten in ‘De Positivo’s’, dat als concept de zaken zonniger probeert te bekijken dan de gelegenheid voorschrijft.

Tom Raes

Optimisme als morele plicht dus, en om dat voornemen alvast in de praktijk te zetten, wil ik bij dezen te kennen geven dat ik, in tegenstelling tot velen zoals mij, niets heb tegen de persoon van Jelle Cleymans, hier quizmaster. Sterker nog, dat mensen als hij vandaag ook het scherm kunnen halen, vind ik zelfs niets minder dan hartverwarmend.

Je vrolijk maken over het nieuws zoals ‘De Positivo’s’ doet, is een gemeenplaats voor panelquizjes als dit sinds het langlopende ‘Have I Got News For You’, dat van niveau nog altijd veilig buiten bereik blijft van de vele derivaten dichter bij huis. Zoals gebruikelijk bestaat het deelnemersveld ook uit een stuk of wat comedians die je hoofdzakelijk kent van àndere panels - serieel schnabbelen biedt momenteel meer jobzekerheid dan de podiumkunsten - aangevuld met de gebeurlijke bekende kop, die dikwijls nog een programma te slijten heeft op dezelfde zender. Zo mocht dinsdag Julie Van den Steen iedereen warm maken voor ‘The Masked Singer’, mocht je dat al niet zijn. Misschien las ik er te veel in, maar het scheen me toe dat Julie, na zich van die taak gekweten te hebben, het zelf ook sneu vond dat ze zich vervolgens nog door de rest van de aflevering moest zien te slaan. Ik schat haar dan ook hoger in dan een roemloze stek in ‘De Positivo’s’, ook al doen haar huidige broodheren dat niet meer.

In de eerste aflevering mocht Walter Grootaers, die corona overleefd heeft, zijn licht werpen op de vaart der volkeren in bijzijn van William Boeva en de vooralsnog onbelicht gebleven komiek Jade Mintjens, die me nadien vooral bijbleef omdat ze in een slechts gedeeltelijk herkenbare grap weggaf dat ze het coronavirus aanzag voor een bacteriële aangelegenheid. Misschien was ook dat een mop, want het gebeurt wel vaker dat ik de grappen in ‘De Positivo’s’ niet ogenblikkelijk als dusdanig herken. Meestal worden ze dan ook gevolgd door een lichte tot matige stuiptrekking ter hoogte van het middenrif, maar van die kwaal - lachen, of hoe heet het - ben ik tot op heden bespaard gebleven. Ook aan de montage schort wat, want niet alleen halen halfhartige pogingen tot humor zonder weerwerk de aflevering, dinsdag was ook te zien hoe Jelle Cleymans zich middenin een zin versprak en weer helemaal van voren af aan begon na een seconde stilte gelaten te hebben voor een zaligmakende knip van de monteur, die duidelijk wel wat anders aan z’n hoofd had. Misschien vroeg ook hij zich af of hij niet hoger ingeschat mag worden dan een baantje in ‘De Positivo’s’. Het euvel droeg alleszins alleen maar bij aan het merkwaardige gevoel dat je aldoor naar een proefopname zit te kijken. Op basis van wat ik te zien kreeg, lijkt het me in dat geval onwaarschijnlijk dat ‘De Positivo’s’ ooit het scherm haalt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234