null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Vlaanderen herleeft'

De Pukkelpijn van Bazart: ‘Ik weet al lang niet meer op wie ik boos moet zijn’

Bazart had zijn festivalzomer rond Pukkelpop gepland en moet het nu stellen met Pukkelpopkwartier, een troosteditie voor 1500 bezoekers. Eric Goens legde de teleurstelling van frontman Mathieu Terryn vast in ‘Vlaanderen herleeft’, een driedelige docureeks over de moeizame heropstart van de Vlaamse muzieksector.

Joshua Migneau

MATHIEU TERRYN «Ik ken Eric sinds mijn passage in ‘Het huis’, vorig jaar. We zijn elkaar berichten blijven sturen, meestal over voetbal. Toen hij me vroeg of hij Bazart mocht volgen, had ik er vertrouwen in dat hij iets moois zou maken. Het is meer mijn persoonlijke verhaal geworden dan ik had verwacht, maar dat voelde niet raar: ik haal Eric met een gerust hart in huis.»

HUMO Vorige week zei hij in Humo: ‘Die gasten hebben al twee jaar geen inkomen meer.’ Wordt de impact van de coronacrisis op artiesten onderschat?

TERRYN «Evenementen vallen het moeilijkst coronaproof te organiseren, waardoor wij logischerwijs het langst in de kou blijven staan. Ik vrees dat onze sector daardoor een beetje vergeten wordt. De meeste Belgische artiesten leven van optredens: als die niet kunnen doorgaan, komt dat hard aan.»

HUMO In ‘Vlaanderen herleeft’ zien we je de lege Pukkelpopweide bezoeken, vlak na het nieuws dat het festival afgelast is. ‘Chokri Mahassine heeft zijn festival op drijfzand gebouwd en de volledige industrie meegetrokken,’ schreef programmator Eric Smout van OLT Rivierenhof in een kritische open brief. Wat vind jij?

TERRYN «Ik weet al lang niet meer op wie ik boos moet zijn. Wij vinden de situatie gewoon kut. ‘Dit had je toch zien aankomen?’ hoor ik vaak. Maar het is niet aan ons om zulke inschattingen te maken. Er was ons iets beloofd, en wij werkten daar naartoe. We hebben ook heel wat festivals geweigerd omdat we Pukkelpop exclusiviteit hadden gegeven.»

HUMO Had de Pukkelpop-organisatie niet beter van begin af aan voor een mini-editie kunnen kiezen?

TERRYN «Ik denk het wel, maar achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. De organisatie dacht het te kunnen bolwerken, op een verantwoorde en haalbare manier. Toen haar werkwijze botste met die van de overheid, was het voorbij. Het festival kwam misschien zelfs maar een paar weken te vroeg.

»Begrijp me niet verkeerd: wij kijken uit naar Pukkelpopkwartier. Op zaterdag 21 augustus kan iedereen meebrullen: eerst met ons, Froukje en Chibi Ichigo. Daarna wordt er gefeest met The Subs en 2manydjs

HUMO Begin juli stonden jullie wel al op Werchter Parklife. Hoe was dat?

TERRYN «Het leek weer net zoals vroeger. Toen iedereen op het einde opstond om te zingen en te springen, kon ik niet anders dan denken: heb ik dit zo lang moeten missen?! De dag erna ben ik in het huwelijksbootje gestapt – het was één van de mooiste weekends van mijn leven.»

HUMO Op 19 en 20 november staat Bazart in de Lotto Arena geprogrammeerd. Die concerten gaan door?

TERRYN «Ze blijven ons verzekeren van wel. Het leeuwendeel van de bevolking zou dan volledig gevaccineerd moeten zijn. Maar op den duur weet je niets meer zeker, hè.

»Ik vind het lastig om de verwachtingen telkens weer te moeten bijstellen. Corona houdt ons aan het lijntje, het lijkt wel een knipperlichtrelatie.»

HUMO Tot slot: deze vrijdag trakteren jullie met een vat bier in café De Pallieter in Antwerpen. Wat is het verhaal daarachter?

TERRYN «De Pallieter is ons stamcafé. We wilden dat vat aanbieden als we met ‘Anders’ nummer 1 haalden in ‘De afrekening’ op Studio Brussel. Helaas: Måneskin blijkt onverslaanbaar. Daarom hebben we, na zes weken op de tweede plaats en de afgelasting van Pukkelpop, gewoonweg beslist om ons verdriet te verdrinken (lacht). Met niet één maar twéé gratis vaten: iedereen is welkom!»

Vlaanderen herleeft
Eén, donderdag 12 augustus, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234