null Beeld VTM
Beeld VTM

Televisie★★☆☆☆

De quizelementen van ‘Veel tamtam’ op VTM zijn nóg ouder dan de panelleden

‘Heeft VTM dààrvoor nu Jan Mulder gekocht?’, dacht ik moedeloos terwijl ik het gerebbel in ‘Veel tamtam’ voor lief probeerde te nemen. Toen de Rode Duivels het laatst opnamen tegen Denemarken, moest Mulder in de studio ook al een buitenissig relaxerende Stef Wauters naast zich dulden, bovenop de bijstand van Koen Wauters, die ik uit eigen beweging evenmin in verband zou brengen met voetbal. Nu ja, in de tweede aflevering van ‘Veel tamtam’, waarin Mulder uit hoofde van zijn ambt als teamkapitein zijn aangeboren spitsvondigheid node aanlengt tot het waterige niveau van de doorsnee panelquiz, contrasteerde hij al minder met zijn omgeving dan in de eerste, die in overeenstemming met het format tot de rand gevuld was met comedians.

Tom Raes

In die tweede aflevering werden de vacante plaatsen bezet door topsporters die een Olympische medaille konden voorleggen, wat de eveneens opgedaagde Barbara Sarafian alvast erg in haar nopjes stelde. ‘Ik ben een echte specht, ik hou van alles wat blinkt’, kraaide ze. Ik vermoed dat ze op een ekster doelde, van oudsher gevogelte dat op onheil aanstuurt en dat zich luidens een oude volkswijsheid aangetrokken voelt tot glimmende objecten, maar ik zweeg. Voor hetzelfde geld had je met een grap te maken. Sarafian werd door Jonas Van Geel, die met blakende luim hoedt over ‘Veel tamtam’, gedurig afgeschilderd als oud wijf, maar bood daar opvallend weinig verweer tegen. Een zekere zelfverloochening zal er wel bijhoren in het schnabbelcircuit, want ook Mulder moest zich door Van Geel herhaaldelijk laten aanspreken op z’n leeftijd.

Dat voelde een beetje vreemd, want ondertussen liep Van Geel zelf wel mooi een quiz te presenteren die op alle vlakken te koop liep met de eigen ouderdomsverschijnselen. Zelfs het idee werd gerecycleerd vanuit Nederland, naar verluidt. Vrijwel elke spelronde meende ik al elders gezien te hebben, en dan nog: het lijkt me sterk mocht ik de eerste keer wél gelachen hebben om spelletjes als ‘Raad de historische gebeurtenis in emoji’s’ of ‘Zoek het ontbrekende woord in volgende krantenkoppen’. Om de ware leeftijd te achterhalen van de ronde waarin er gezocht moest worden naar het nut van een bepaalde uitvinding, moest je zelfs al terugkeren naar de tijd dat Werther Van der Sarren nog steil achteroverleunend panelprogramma’s kamerbreed vulde op VTM - ongeveer zoals Stef Wauters tegenwoordig het voetbal presenteert, nu ik eraan denk. Toegeven dat je je dié dagen nog herinnert, komt je dan weer op scherts te staan van Jonas Van Geel.

Na ‘Veel tamtam’ kon je je ook nog blootstellen aan ‘De Positivo’s’ met Jelle Cleymans, de Jonas Van Geel voor noodgevallen. Het was me, anders gezegd, het avondje wel. Tussen de eerste en de tweede aflevering van ‘Veel tamtam’ bleek echter dat Van Geel het coronavirus opgelopen had tijdens opnames voor ‘Wat een jaar’, waarvan je nu dus ook met zekerheid kan zeggen dat het schadelijk is voor lijf en leden. In belang van ons aller welzijn lijkt het me daarom raadzaam dat VTM voortaan bijzonder omzichtig omspringt met programma’s als ‘Veel tamtam’. Voor de volksgezondheid.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234