null Beeld Streamz
Beeld Streamz

tv-tips'Red Light'

De rode lichtjes van de Schelde: ‘Is het dan echt zo simpel?’

Noud Jansen

Enkele maanden voordat VTM ermee over de brug komt, zendt Streamz nu al ‘Red Light’ uit, een Vlaams-Nederlandse serie over een operazangeres, een prostituee en een agente (respectievelijk Halina Reijn, Carice van Houten en Maaike Neuville) wier levens met elkaar verstrengeld raken. Hoofdscenarist is de Nederlandse romancière Esther Gerritsen.

ESTHER GERRITSEN «‘Red Light’ is bovenal een spannende reeks, al staan er wel vrij nadrukkelijk drie vrouwen in centraal die moeilijke beslissingen moeten nemen over werk, liefde en moederschap. ’t Is na de film ‘Incest’ het tweede project van Man Up (‘Verman je’, red.), het productiehuis van Halina en Carice waarmee ze zich tot doel hebben gesteld om films en series uit te brengen die verteld zijn vanuit een vrouwelijk standpunt.»

HUMO Was dat dan nodig?

GERRITSEN «Vind ik wel, ja. Van oudsher zijn er toch véél meer mannelijke helden in films en series? Goed, de laatste jaren zie je wel een inhaalbeweging met reeksen als ‘Fleabag’ en ‘I May Destroy You’, maar het blijft toch opmerkelijk dat een man nooit wordt gevraagd waarom hij altijd maar vanuit het perspectief van een man schrijft?»

HUMO Een belangrijk thema in ‘Red Light’ is partnergeweld. Erg actueel sinds corona.

GERRITSEN «Ja, helaas. Al is het een probleem van alle tijden.

»Ik vond het een boeiende oefening om mezelf in de schoenen te plaatsen van de man (Geert Van Rampelberg, red.) die zijn vrouw slaat. ‘Jij kunt niet zonder mij!’ laat ik hem ergens woedend roepen, terwijl feitelijk het omgekeerde het geval is: híj kan niet zonder háár.»

HUMO ‘Red Light’ speelt zich voor een groot deel af in de rosse buurten van Antwerpen en Amsterdam. Heb je ter plekke research gedaan?

GERRITSEN «Ja. En we zijn met z’n allen naar een stripteasebar geweest, om de sfeer te proeven.»

HUMO En?

GERRITSEN «Gemengde gevoelens. De mooie jonge meisjes die op de bar dansten, gaven me het gevoel dat zij de baas waren – zij zijn het die de klanten tot het kopen van dure drankjes verleiden. Maar tezelfdertijd zat ik de hele tijd te denken: wat mis ik? Zo simpel kan het toch niet zijn?

»In Amsterdam kwam ik eens een toerist tegen die me de weg naar het red light district vroeg. Ik werd een beetje boos. Er zijn maar weinig steden waar het normaal wordt gevonden dat een man aan een hem onbekende vrouw vraagt waar de hoeren zitten, hè? Maar ís dat eigenlijk wel zo normaal?»

HUMO Op dit moment in ieder geval niet: sinds de tweede lockdown zijn de Wallen zo goed als uitgestorven.

GERRITSEN «Ja, en ’t is nog maar de vraag of alles ooit weer zal worden zoals het was. Straks blijken we met ‘Red Light’ een historisch drama te hebben gemaakt!»

Red Light
Vanaf 4 december op Streamz

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234