null Beeld ARTE
Beeld ARTE

tv-tip'The Killing'

De Scandinavische krimi waarmee het allemaal begon: ‘Iedereen vond het goed dat ik niet mooi ben’

Goed nieuws voor wie met het EK nog niet genoeg spanning in zijn of haar leven heeft: de openbare omroep zet begin juli de drie seizoenen van ‘The Killing’ op VRT.NU.

Redactie

De Deense misdaadreeks uit 2007 lag aan de oorsprong van de golf Scandinavische krimi’s die de afgelopen vijftien jaar de wereld heeft overspoeld en maakte van hoofdrolspeelster Sofie Gråbøl (52) een ster. Hoewel Gråbøl sindsdien een mooi curriculum bij elkaar heeft gespeeld – ze deed mee in ‘The House That Jack Built’ van Lars Von Trier en stond onlangs nog naast Nicole Kidman en Hugh Grant in de HBO-reeks ‘The Undoing’ – zal ze voor de meesten altijd Sarah Lund blijven, de volhardende rechercheur met een voorliefde voor gebreide sweaters.

– ‘The Killing’, of ‘Forbrydelsen’ zoals de reeks in Denemarken heet, is in ruim honderd landen uitgezonden. Wat waren de vreemdste reacties die je gekregen hebt?

SOFIE GRåBøL «Degene die me het meest bijgebleven zijn, kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, misschien omdat ik na het einde van de serie naar Londen ben gegaan om te werken aan mijn internationale carrière. Toen ik arriveerde, kon ik niet geloven hoe groot ‘The Killing’ er was. Ik werd overal aangesproken, ik kreeg de ene jobaanbieding na de andere… En Sarah Lund was ontzettend populair bij lesbiennes (lacht). Ik heb veel huwelijksaanzoeken moeten afslaan.»

– Heb je een idee waarom de serie zo aansloeg?

GRåBøL «Bovenal is het een spannende whodunit, daar is altijd een markt voor. Maar ik denk ook dat Sarah Lund en haar collega’s echte mensen leken, met problemen, fouten en kwetsbare momenten. Geen superhelden die met alles wegkomen. Veel mensen identificeren zich met zulke personages: ik kan niet tellen hoe vaak iemand op me afgekomen is om te zeggen: ‘Wat goed dat je niet mooi bent.’ Ik zag dat als een compliment, voor alle duidelijkheid (lacht). Het betekende dat Sarah écht aanvoelde.»

– Het derde en laatste seizoen dateert van 2012. Zijn er daarna nog plannen geweest voor een vervolg?

GRåBøL «Neen. Noch ik, noch de schrijvers zagen dat zitten. Toen ik in Londen aankwam, belde mijn agent me op en zei dat er op de Britse televisie een show liep, over één of andere gekke dokter die door de tijd reist – ik kom even niet op de titel.»

– ‘Doctor Who’?

GRåBøL «Ja, die was het. Hij zei dat die reeks al liep sinds de jaren 50. De jaren 50! Hij, en veel andere Britten, konden er niet bij dat we er ondanks het succes al na drie seizoenen mee gestopt waren. Maar wij hadden het gevoel dat het niet meer beter kon, en dat we maar in schoonheid moesten eindigen.»

– Je hebt twee kinderen die nu allebei rond de 20 zijn. Hoe hebben zij die periode van ‘The Killing’ en jouw plotselinge roem beleefd?

GRåBøL «Ik heb hen altijd afgeschermd van mijn leven als actrice. Nu niet meer: ze zijn oud genoeg om alles in het juiste perspectief te zien, maar ten tijde van ‘The Killing’ wisten ze alleen dat ik meedeed in een tv-serie. Toen mijn dochter 9 of 10 was, had ze een vriendinnetje van wie de vader een redelijk bekende popzanger was. Op een dag liep ik met haar door een winkelcentrum waar een optreden van die man werd aangekondigd, en mijn dochter zei: ‘Ik vraag me af hoe het is om beroemde ouders te hebben.’ (lacht) Toen wist ik: opvoeding geslaagd!»

Kijk de serie hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234