null Beeld

televisie★★★½✩

'De slimste mens ter wereld' op VIER: 'Alleen dwazen klagen al te luid'

How soon is now? Nog goed anderhalve week om precies te zijn, en dan zal ‘De slimste mens ter wereld’ weer voltrokken zijn. Eens te meer zal het gebeurd zijn, en hoe, en aan de koffieautomaten en forensentreinen te lande, waar luidens het cliché de kijkersschare van het programma elke aflevering ontleedt, zal voortaan de orde van de dag weer greep krijgen op de werkelijkheid.

Tom Raes

Valt er na zeventien seizoenen nog iets te pennen over ‘De slimste mens’ dat niet verdient linea recta naar de afprijsbakken van de televisiekritiek verwezen te worden? Misschien dit: dat je na zestien jaar ‘De slimste mens’ niet meer gekeken hoeft te hebben om de al even trouw terugkerende kritiek erop te raden. ‘Hoe vaak kan je je bescheuren met bakken over de molaren van een vijftiger?’, wordt er doorgaans dan retorisch gevraagd. In serieuzer kolommen vielen zelfs aantijgingen van seksisme. In zestien jaar durft de wereld namelijk te veranderen, soms ten goede, en de kunst is om de maatschappij daarbuiten te horen kraken tot in zo’n luchtdichte opnamestudio.

Het nieuwtje dat er ander tijden stonden aan te breken leek het voorbije seizoen evenwel de redactielokalen van Woestijnvis binnengesijpeld: waar je eerdere jaargangen vaker je innerlijke scherprechter wakker kon porren - ‘Hé, kan dit nog wel?’ - leek dit seizoen eerder op de vlakte wat betreft grollen over genderrollen. De dienstkloppende quizmaster daarentegen krijgt het wel nog als vanouds te verduren. Of misschien net des te meer. Uit hoofde van z’n beroep laat Erik van Looy zich getrouw en gedwee aanspreken op tanden, zangkwaliteiten en filmografie, nooit minder dan op kenschetsende wijze z’n broek vullend bij de welbekende pointe. Zelfs een nauwelijks verholen doodsbedreiging van Herman Brusselmans aan zijn adres liet Van Looy zich vorige week welgevallen: misschien bedenkt hij op zulke momenten dat hij als notoir zachtmoedige, en na aftrek van successierechten, de aarde zal erven. Of misschien beseft hij dat een publiek bij een commerciële zender meer te zeggen heeft dan bij een openbare omroep, en dat vaste prik, de goeiige betrouwbaarheid als lachstuip, er nu eenmaal altijd ingaat bij de massa. Pascalleke, nog een dagschotel. En het arsenicum.

Uit die mercantiele overwegingen leek ook het jurybestand deze editie meer dan ooit uitgedijd. Het oogde democratischer, zou je kunnen zeggen. Ons kent nu ook stilaan hen, al betekende dat ook dat je er de groeipijnen bij moest nemen als je daardoor weer maar eens tegen Gert Verhulst en James Cooke zat op te kijken, als deel van een zenderovereenkomst waar je het fijne niet van weet maar waar je als kijker wel voor mag opdraaien. Vorige week nam Cooke voor de lol eens plaats naast Geert Hoste, waarover hier volstrekt niets meer. Alleen dwazen klagen al te luid, op straffe ervan beticht te worden nostalgisch te zijn naar tijden waarin je dagelijks Marc Reynebeau of Rik Torfs, de kerkelijke uitstulping, te verbijten kreeg.

Misschien ook het vermelden waard, met één oog al op de afprijsbak: de eerste ronde van de quiz, waarin er naar gewoonte voornamelijk een eind weg geouwehoerd wordt, telde deze editie minder vragen. Een ingreep tegen de mores van het programma in, leek het: nog een cliché wil dat wie elke avond gezellig wortel schiet voor ‘De slimste mens’ net komt voor het gemeier. De kijkersschare van ‘De slimste mens’ zou dit seizoen echter alleen maar gegroeid zijn. Oorzaak en gevolg bepaal je op eigen risico. In afwachting daarvan dit: een aflevering ‘De slimste mens’ uitzitten, hoewel een langdurig proces, hield ook in seizoen zeventien zelden een straf in. Dat gezegd zijnde: hoe zou het eigenlijk gesteld zijn met de molaren van Bruno Wyndaele?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234