tv-tips'Snackmasters'

De snackmaster in Koen Wauters: ‘Ik denk nu wel twee keer na voor ik iets eet’

Een hit in het Verenigd Koninkrijk, vanaf deze week op VTM: ‘Snackmasters’, waarin topchefs Roger van Damme, Marcelo Ballardin, Piet Huysentruyt, Anne-Sophie Breysem, Loïc Van Impe, Kristof en Stefan Boxy, Wout Bru en Sofie Dumont zo goed mogelijk een iconische snack zoals de Giant van hamburgerketen Quick of de Cornet d'Amour van IJsboerke proberen na te maken. Zonder recept én onder tijdsdruk. Koen Wauters staat in voor de presentatie én de psychologische ondersteuning.

HUMO De meeste chefs hebben een sterrenrestaurant. Een hamburger namaken moet een makkie zijn.

KOEN WAUTERS «Het lijkt simpel, maar de koks krijgen geen hulp en moeten de ingrediënten raden door te proeven. Ik moest ze vaak ook afremmen omdat ze de snack lekkerder maakten: ‘Ik snap dat het hoorntje van de cornet krokanter kan, maar dan wijk je af van het origineel en zul je niet winnen!’»

HUMO Welke snack was de grootste uitdaging?

WAUTERS «De Grills-chips. Die komen uit speciale machines in de fabrieken van Lay's, dus hoe moet je die in je eentje namaken? De vorm alleen al! De chefs hebben stevig gevloekt. Maar elke kok heeft zich vastgebeten in zijn uitdaging. De meesten hebben er hun slaap voor gelaten om in een paar dagen tijd het recept te kunnen ontrafelen.

»Ruth Beeckmans, een al even grote snoeper als ik, bezoekt ondertussen de fabrieken om uit te pluizen hoe de snacks gemaakt worden en de fouten van de chefs te achterhalen. De fabrikanten kiezen de winnaar van elk duel, die doorgaat naar de halve finale, en in de finale bekronen we de ultieme snackmaster.»

HUMO Weinigen mogen een hele dag door koeken en ijsjes eten voor hun job.

WAUTERS «Ik had weinig honger na een draaidag. Zeker bij de aflevering met de Grills, mijn lievelingschips: ik heb niet één testexemplaar aan mij laten voorbijgaan (lacht). Ik ben ook een fan van snacks, vroeger lééfde ik zelfs op pizza's en hamburgers. Schandalig, ik weet het. Nu ik ouder ben, kom ik daar niet meer mee weg. Als je vetlagen merkt op plaatsen waar je die écht niet wilt, denk je twee keer na voor je iets in je mond stopt. Maar ik sta mezelf toe om met mate te zondigen.»

HUMO Voedingsdeskundige Sonja Kimpen was niet opgezet met ‘Snackmasters’: zij noemde het ‘reclame voor ongezonde snacks’.

WAUTERS «De meeste mensen, ook ikzelf, weten niet goed wat ze allemaal eten. Als je de lijst ingrediënten van een snoepreep leest, snap je de helft van de woorden niet. In ‘Snackmasters’ lichten we het productieproces toe: je kunt dan zelf kiezen of je de snack nog wilt eten. Sommige ingrediënten blijken trouwens minder schadelijk dan je zou denken. De saus van de Giant is wel vettig, maar de hamburger bestaat uit puur rundsvlees. Nu, Sonja heeft ongetwijfeld gelijk: er bestaan gezondere snacks. Zelfs als presentator van dit fijne programma kan ik iedereen alleen maar adviseren om op zijn voeding te letten.»

HUMO (trekt een zak chips open) Bedankt voor het gesprek! 

Snackmasters
VTM, dinsdag 15 september, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234