Stills uit de trailer van De Stig - documentaire over Stig Broeckx van Eric Goens Beeld RV
Stills uit de trailer van De Stig - documentaire over Stig Broeckx van Eric GoensBeeld RV

televisie★★★½

‘De Stig’ op Canvas: ‘Een ontroerend portret van een man in de moeilijkste beklimming van zijn leven’

In het begin van de documentaire ‘De Stig’ zien we hoe Stig Broeckx - moeizaam stappend, zich af en toe vastklampend aan een deurklink, het spraakvermogen zwaar aangetast - tijdens de Ronde Van Frankrijk van 2019 zijn voormalige teamgenoten van Lotto Soudal in hun hotel gaat groeten.

Erik Stockman

De ontmoeting met zijn oude wielerkameraden resulteert in een pakkend tafereel waarin de licht oncomfortabel makende stiltes zwaarder doorwegen dan de uitbundige ‘Ha sè, de Stig!’-kreten. ‘Hoe is het om hen terug te zien?’ vraagt documentairemaker Eric Goens. ‘Raar,’ antwoordt Broeckx. Even later trekkebeent Broeckx weer naar buiten en schuiven de glazen hoteldeuren open voor een man die meer dan ooit lijkt te beseffen dat hij zijn kruis alleen moet dragen.

En dat kruis weegt loodzwaar: in 2016 verzeilde Broecxk na een smak in de Hoge Venen in een maandenlange coma. ‘Hij ligt daar. En hij beweegt niet.’ zo getuigt de moeder wanneer ze terugdenkt aan die vreselijke tijd waarin haar zoon in vegetatieve toestand in het hospitaal lag. ‘En dan denk je: ik ben hem kwijt,’ zo vult Goens zelf de sombere gedachten van de moeder aan, waarmee hij iets uitspreekt wat eigenlijk niet behoefde te worden uitgesproken: haar verdriet staat immers zichtbaar in haar turende blik te lezen.

Broeckx ontwaakte uit zijn coma, maar van een ‘jongen om in de gaten te houden,’ zoals hij door de commentatoren werd genoemd nadat hij in de Ronde van Vlaanderen van 2014 met veel machtsvertoon de Koppenberg was opgereden, was hij veranderd in een zwaar gehavende ex-wielrenner die, in een loodzware revalidatie, opnieuw zijn tanden moest leren poetsen. En zo, terwijl we hem met alle moeite van de wereld – maar immer met geheven hoofd - stapje voor stapje zien zetten, groeit ‘De Stig’ uit tot een ontroerend portret van een man die, in de moeilijkste beklimming van zijn leven, op zoek is naar een stabiel evenwicht. Zoals wij allemaal.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234