Karl Vannieuwkerke Beeld VRT
Karl VannieuwkerkeBeeld VRT

TELEVISIE★★★☆☆

De tafel van ‘Vive le vélo’ lijkt verdacht veel op die van ‘Vive la vie’

Jan Hauspie

Hoe rood codes ook kleuren: als de Tour de France van start gaat, sleept Karl Vannieuwkerke geheid zijn tafel naar buiten, al lijkt ze dit keer verdacht veel op die van ‘Vive la vie’, het luchtige opwarmertje dat ons door de Tourloze maand juli hielp. Ook nu staat de tafel in Vlaanderen, en niet in Frankrijk. Dat scheelt een stuk op de sfeer.

‘Met medewerking van Vlaanderen Vakantieland’ luidt het in de aftiteling en dus was het geen Frans chateau, maar de paardenrenbaan in Oostende die het decor vormde voor de nabeschouwing bij de eerste rit. Astrid Stockman - de sopraan die mee de overstap van ‘Vive la vie’ maakte - zette zich aan Une belle histoire van Michel Fugain, maar dichter kwamen de Franse zonnebloemvelden niet, of het zou in de persoon van Eddy Planckaert moeten zijn, die niet als kasteelheer aangesproken wenste te worden, maar toch een kasteel kocht in de Auvergne.

Het gespreksonderwerp aan Karls tafel waren uiteraard de vele valpartijen van de dag. Dat Wout van Aert uit schrik had besloten niet mee te sprinten voor de dagzege en dus het geel, kon op weinig bijval rekenen bij de kasteelheer, ooit zelf een begenadigd sprinter: ‘Die kans gaat hij geen vijf keer meer krijgen in zijn leven.’ Over hoe de risico’s op valpartijen ingedijkt moeten worden, verschilden de meningen. ‘De renners moeten dat zelf oplossen’, vond José De Cauwer nogal achteloos. Daar was Serge Pauwels - die door ziekte naast een Tourselectie had gegrepen en dus vrij was voor deze Vive le vélo - het niet mee eens: ‘Het is niét de verantwoordelijkheid van de renners’, poneerde hij voorzichtig, verwijzend naar de ploeg- en sponsorbelangen waar renners zich dienen naar te plooien.

Maar De Cauwer was niet te vermurwen. Dat Tony Martin, ploegmaat van Van Aert bij Jumbo-Visma, het peloton tot kalmte en solidariteit aanmaande, ontlokte hem de cynische opmerking dat zo’n renner altijd wel een persoonlijk belang heeft om zoiets te doen. Ook Planckaert vond Martins tussenkomst maar niets: ‘Stel dat je goed kunt afdalen en je mag niet: dan zit je daar.’ Pauwels wiebelde ongemakkelijk op z’n stoel, je zag hem naar een opening zoeken om in het gesprek te duiken. Pas had hij ze gevonden of daar werd hij al het zwijgen opgelegd door de andere twee, die nu niet meer te stoppen waren. Pauwels’ hoofd draaide van links naar rechts en terug, als was hij een umpire op een tennismatch, maar dan zonder de autoriteit om tussenbeide te komen. Het leek wel ‘Extra Time’, waar de invité ook weleens de geldingsdrang van deze of gene analist moet ondergaan - tenzij hij natuurlijk Vincent Kompany heet.

‘’t Is kóérs hé’, haalde Planckaert vervolgens de dooddoener der dooddoeners boven, als wilde hij zeggen dat valpartijen en ziekenhuisopnames bij het wielrennen horen zoals wielen bij een fiets. Ook nadat Van Aert via een videogesprek vanuit zijn Franse hotel had herhaald vooral blij te zijn dat hij heelhuids de finish had gehaald, bleef Planckaert het hoofd schudden: ‘Dat geel, hé, als je dát kunt veroveren...’

Of Remco Evenepoel er net zo over gedacht zou hebben, weten we niet. Dat hij tijdens de Ronde van Lombardije na een te roekeloze afdaling in de afgrond tuimelde en daarbij zijn bekken brak, zal volgens Planckaert vast bij de risico’s van het vak horen. Dat de UCI het nu nodig vindt een onderzoek te openen naar wat Evenepoels ploegleider uit de achterzak van de renner haalde terwijl hij daar zwaargewond op de grond lag, vond hij - angstvallig vermijdend het woord doping in de mond te nemen - er dan weer ver over: ‘Waar zijn we in godsnaam mee bezig?’ Het verbaasde me waarom hij zich dat niet afvroeg toen het over de gezondheid van de renners ging.

‘Vive le vélo!’ hief Karl Vannieuwkerke ter afsluiting van aflevering één het glas met zijn gasten, onder wie ik een paar oude krokodillen meende te ontwaren, die worstelen met de veranderende wereld waarin ook het wielrennen opnieuw zijn plaats moet vinden.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234