Lucas Van den Eynde en Frank Focketyn Beeld VRT
Lucas Van den Eynde en Frank FocketynBeeld VRT

kijktip'In de gloria'

De terugkeer van ‘In de gloria’ verrast Jan Eelen: ‘De kans op nieuwe afleveringen is vrijwel nihil’

In het kader van 25 jaar Canvas (en, ongetwijfeld, van de besparingen) zijn ze aan de Reyerslaan op het puike idee gekomen om de beste afleveringen van het geweldige ‘In de gloria’ er nog eens door te jagen. Wanneer we ’m bellen, is Jan Eelen tot onze verrassing volkomen verrast.

Noud Jansen

JAN EELEN «Komt het echt nog eens op tv? Dat wist ik niet. Tof, al zullen de meeste mensen het inmiddels al wel gezien hebben.»

HUMO De jongere generatie toch niet per se?

EELEN «Goh, er worden toch nog altijd veel filmpjes van gedeeld door jonge mensen, zeker op YouTube vind je er een pak. ‘In de gloria’ is altijd populair geweest onder tieners, hè? Aanvankelijk werd het op vrijdagavond uitgezonden, en wat ik geregeld hoor van mensen die toen 13 of 14 waren, was dat ze ’t bekeken tijdens het babysitten. Meestal bedanken ze me ook, omdat ‘In de gloria’ op dat moment in hun leven – hun woorden – bepalend is geweest. Ik vind dat raar, maar tegelijk snap ik het wel. Mocht ik Kees van Kooten en Wim de Bie tegen het lijf lopen, het zou ook het eerste zijn wat ik hun zou zeggen: bedankt voor alles dat jullie me gegeven hebben.»

HUMO Tempus fugit: ‘In de gloria’ is inmiddels meer dan 20 jaar oud. Heb je in de tussentijd ooit overwogen om nieuwe afleveringen te maken?

EELEN «Ja. In een periode waarin ik niet wist wat te doen, heb ik even met het idee gespeeld om à la Paul Jambers zoveel jaar na dato nog eens langs te gaan bij enkele personages. Ik ben zelfs een aantal sketches beginnen te schrijven, maar daar ben ik mee gestopt toen ik besefte dat het programma niet meer voorliep op de tijdgeest, zoals Wim Vanseveren (toenmalig netmanager van TV1, red.) me destijds eens gezegd heeft, maar erachteraan hobbelde. Reality-tv is intussen zo uitgehold en ingeburgerd dat er nog moeilijk iets mee te doen valt. Twintig jaar geleden wisten mensen niet wat hun overkwam wanneer er een cameraploeg bij hen binnenviel, nu is iedereen constant aan het filmen. Dus nee, de kans op nieuwe afleveringen is vrijwel nihil.»

HUMO Over welke ‘In de gloria’-sketch ben je zelf nog altijd het meest tevreden?

EELEN «Misschien wel over ‘Jezi’. In de week waarin we die sketch maakten, vlak vóór Pasen, was er een krantenartikel verschenen over hoe Jezus er in het echt had uitgezien: niet bepaald de slanke, roomblanke figuur die we allemaal kennen, maar een getaande vent met een dikke kop en een baard. De gedroomde aanleiding voor de leidster van een dorps kerkkoor om in de aanloop naar het jaarlijkse passiespel de oude Jezus te ontslaan: ze kwam slecht met die mens overeen. Frank Focketyn, de ontslagen Jezus in kwestie, moest vervolgens het zware houten ‘oefenkruis’ naar zijn opvolger torsen, die sprekend op de ‘echte’ Jezus leek (lacht). Een schrijnend dorpsdrama over een in wezen onbenullig thema: dat is ‘In de gloria’ ten voeten uit.»

25 jaar Canvas: In de gloria
Canvas, maandag 21 november, 22.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234