Ali Tabrizi (Filmmaker and avid ocean-lover) in Seaspiracy. c. Lucy Tabrizi Beeld Netflix
Ali Tabrizi (Filmmaker and avid ocean-lover) in Seaspiracy. c. Lucy TabriziBeeld Netflix

tv-tip'Seaspiracy'

De vieze visindustrie: ‘Als we zo voortdoen, zijn de oceanen over 30 à 50 jaar zo goed als leeg’

Wacht nog even voor u dat stukje kabeljauw in de pan legt of aan die curry met scampi begint: na de documentaire ‘Seaspiracy’ is alle zin om vis of zeevruchten te eten u misschien wel vergaan. Regisseur Ali Tabrizi reisde ruim vier jaar lang de wereld rond om de impact van de visindustrie vast te leggen, en kwam terug met een film die komaf maakt met het romantische beeld van bonkige vissers die voor dag en dauw uitvaren. Het cijfermateriaal is bij momenten ontnuchterend: bijna de helft van het plasticafval in de oceanen bestaat uit afgedankte visnetten, voor de kust van Fran-krijk sterven jaarlijks 10.000 dolfijnen als bijvangst, en sleepnetten verwoesten ieder jaar een gebied op de zeebodem dat even groot is als Europa en Australië samen.

– Van welk cijfer stond u het meest te kijken tijdens de research?

ALI TABRIZI «Er is één getal dat alles samenvat: 2,7 biljoen. Dat is het aantal vissen dat naar schatting jaarlijks wordt gevangen. Mensen denken bij stropers meestal aan mannen die met een hoedje op tussen de struiken liggen te wachten tot er een fazant passeert, maar er is geen grotere strooptocht dan die op de oceanen. En als we zo voortdoen, komt het moment dat er geen vis meer te vinden is steeds dichterbij.»

– Tegen 2048 zijn de oceanen leeg, zo citeer je een studie, al ligt net dat cijfer wel onder vuur: het dateert al van 2006 en zelfs de auteur noemt het al niet meer correct.

TABRIZI «Dat klopt, en ik wil ook toegeven dat het moeilijk is om er een jaartal op te kleven. Maar dat neemt niet weg dat in de nabije toekomst, over dertig à vijftig jaar, de oceanen grotendeels leeg zullen zijn. Nu al is het op bepaalde plekken niet meer rendabel om te vissen. Wat één visser in 1830 op één dag aan heilbot ving in de Noordzee, daar doet nu de hele vloot een jaar over. En dat komt niet door plastic, door vervuiling of door klimaatverandering, maar door de visindustrie.»

– Ook de menselijke tol komt aan bod, met onder meer een schokkende getuigenis van een slaaf in de garnalenindustrie van Thailand, die vertelt over lichamen die overboord worden gegooid.

TABRIZI «Die verhalen zijn mensonterend: slaven, vaak gewoon tieners, worden gemarteld en vermoord, en de lichamen drijven dagenlang rond op zee voor ze worden geborgen. Maar het belangrijkste aan die getuigenis vond ik dat de man zelf vraagt om te stoppen met de industrie te steunen. De boodschap van ‘Seaspiracy’ is uiteraard dat we geen of veel minder vis moeten eten, maar ik zeg dat nooit zelf, omdat ik wilde vermijden dat je de film zou kunnen wegzetten als ‘een veganistisch manifest’. Ik toon wat er gebeurt en wat de gevolgen zijn. De conclusie moet je zelf trekken. Ook al is er maar één conclusie mogelijk.»

Seaspiracy
Nu te zien op Netflix

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234