null Beeld

tv-tips'American Murder'

De waarheid en niets dan de waarheid over de moord op Shanann Watts: ‘Ze was géén bazige feeks’

Eén van de beste true crime-documentaires die u dezer dagen kunt bekijken, is ‘American Murder’, een anderhalf uur durende reconstructie van de verdwijning van en moord op de 34-jarige Shanann Watts en haar twee kleine dochtertjes. De misdaad hield Amerika in de zomer van 2018 enkele dagen in de ban, tot Chris, de man van Shanann, bekentenissen aflegde. Wat de film zo uitzonderlijk maakt, is dat de makers enkel bestaande beelden hebben gebruikt, afkomstig van de politie en van de sociale media van het slachtoffer.

Redactie

JENNY POPPLEWELL (regisseur) «Toen ik voor het eerst over de zaak las, eind 2018, was er al een hoop materiaal vrijgegeven: beelden van de bodycams van de agenten, telefoontjes van de rechercheurs, de ondervragingen... Samen met alles wat ik op de Facebookpagina van Shanann kon bekijken, vertelde dat eigenlijk het hele verhaal. Dus dacht ik: waarom heb ik iemand nodig om te zeggen wat er is gebeurd als ik dat ook gewoon kan tonen? Ik heb wel met veel mensen gepraat over welke beelden of gesprekken belangrijk waren, vooral met de familie en vrienden van Shanann. Ik wilde een eerlijk beeld van haar, en op basis van wat je op Facebook ziet, kun je een persoon nooit echt leren kennen. Van haar ouders heb ik ook toegang gekregen tot haar telefoon en haar laptop, zodat ik haar sms’en naar Chris en haar vriendinnen kon bekijken.»

- Heb je ook meer inzicht gekregen in de motieven en gedachten van Chris?

POPPLEWELL «Neen, ik heb de zaak bij wijze van spreken niet ‘opgelost’, ik ben er niet achter gekomen waarom hij die gruwelijke moorden heeft gepleegd. Maar dat was ook niet mijn bedoeling. Dit is niet zijn verhaal, maar dat van Shanann, hoe zij die laatste maanden van haar huwelijk heeft beleefd. Acht jaar lang was ze gelukkig, maar toen, op het moment dat ze zwanger was van haar derde kind, werd het tapijt vanonder haar voeten weggetrokken.»

- Opvallend is dat de film kort stilstaat bij de discussies op Facebook en YouTube na de moorden, waarin sommigen, vooral vrouwen, de schuld bij Shanann legden. Vond je dat belangrijk?

POPPLEWELL «Ja, omdat die Shanann onrecht aandoen. Ze was niet altijd even makkelijk, maar ze hield van haar gezin en ze deed alles om haar man gelukkig te maken. Haar neerzetten als de bazige feeks die Chris onder de knoet hield, is zo oneerlijk. Dat soort victim blaming zie je vaak bij slachtoffers van huiselijk geweld en ik wilde dat bij Shanann niet laten gebeuren. Die berichten op sociale media hebben haar familie ook heel veel extra pijn bezorgd. Toen haar moeder me Shananns laptop en telefoon gaf, zei ze maar één ding: ‘Vertel alsjeblieft de waarheid.’»

American Murder: The Family Next Door
Nu te zien op Netflix

Lees ook: ‘American Murder: The Family Next Door’ op Netflix is een true-crime meesterwerk. ★★★★½

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234