null Beeld Gie Knaeps/Reporters
Beeld Gie Knaeps/Reporters

20 jaar zonder Herman Brood

‘De wereld is er niet gezelliger op geworden. Laten we leven tot we erbij neervallen’

Op 11 juli is het precies twintig jaar geleden dat zanger, schilder en allround cultfiguur Herman Brood met een afscheidsbriefje op zak van het dak van het Amsterdamse Hilton sprong. Hij werd 54, maar had wel dubbel zo lang geleefd dankzij korte nachten en lange roesperiodes. Hartsvriend Bart Chabot hoopt dat de geest van Brood nooit verloren gaat en draagt daar fors het zijne toe bij, nu zijn veeldelige biografie in één band van ruim 700 bladzijden verschijnt.

Sam Ooghe

BART CHABOT «Ik mis Herman nog steeds, ik denk elke dag aan hem. Ik heb het genoegen gehad om hem 24 jaar lang van zeer nabij te kennen, tot aan zijn dood. Het laatste anderhalf jaar heb ik samen met zijn vrouw Xandra actief bijgedragen aan zijn verzorging, omdat hij toen steeds zieker werd.

»Ik prijs me gelukkig dat ik mocht leren van hem, optrekken met hem. Je kunt zitten kniezen, maar als ik terugkijk, voel ik vooral dankbaarheid voor onze vriendschap. Je moet tenslotte verder met je leven, en dat leven blijft volgens mij zeer de moeite waard.»

HUMO Mag ik dat ‘rouwen op z’n Herman Broods’ noemen?

CHABOT «Ja, Herman was vol van het leven, ging er elke dag vol tegenaan. Laten we allemaal leven tot we erbij neervallen, zoals hij dat gedaan heeft.

»Ik vergelijk het met jullie fantastische voetbalelftal. Lukaku, De Bruyne, Hazard... Aanvallen, scoren, uitblinken: dáár gaat het om in het leven. Met achteroverleunen koop je geen flikker. Je kunt naar buiten kijken en klagen over hoe grauw de dag is. Maar je kunt ook, zoals Herman, vuurwerk kopen en de dag interessanter maken.»

HUMO Deed hij dat soms echt?

CHABOT (lacht) «Ja. We zaten ooit samen op de trein naar een provinciestadje in Nederland. Toen we er bijna waren, draaide Herman het raampje open. Hij haalde een pistool uit zijn zak en vuurde een lichtkogel af. ‘Even de stad waarschuwen dat we eraan komen.’

»Herman belichaamde de vrije tijdgeest van de rock-’n-roll. Zo’n actie werd toen gezien als niets meer dan een geestige stunt. Alles kon en mocht. Als je dat vandaag zou proberen, staat er een arrestatieteam klaar in het station. Samen met Herman is er veel meer verdwenen.»

HUMO Er zijn meer regels en minder vrijheid?

CHABOT «Exact. Dat begon al kort na zijn dood, met de aanslagen van 9/11 en de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Er is toen een kille wind opgestoken die de naweeën van de jaren 60 definitief heeft weggeblazen. Als je de voorbije weken zag hoeveel moeite je moet doen om gewoon maar een regenboogvlag te laten wapperen in landen als Polen of Hongarije… Neen, de wereld is er niet gezelliger op geworden.»

HUMO Ziet u vandaag in Vlaanderen nog geestverwanten van uw vriend?

CHABOT «In Herman Brusselmans vind ik wel iets terug van zijn vrijgevochten geest. En in fotograaf en regisseur Anton Corbijn – ook een vriend van mij. Hij is niet bang, hij omhelst het leven. Zowel in zijn dagelijks bestaan als in zijn werk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234