null Beeld vrt
Beeld vrt

kijktip'de kennismakers'

De wraak van de kerstkalkoen op Eén: ‘Op een bepaald moment kon het angstzweet van Tom De Cock rúíken’

Wat heeft het heelal gemeen met een rozijnenbrood? Waarom nemen we zoveel beslissingen zonder na te denken? Steekt artificiële intelligentie ons weldra voorbij? De antwoorden op al die vragen krijgt u vanaf zaterdag 24 december in ‘Kennismakers’, een wetenschapsprogramma waarin gastheer Tom De Cock telkens één knappe kop een uiteenzetting over zijn vakgebied laat doen. Bijt de spits af: Hans Van Dyck, bioloog, hoogleraar aan de UCLouvain en broer van acteur Tom Van Dyck.

Joshua Migneau

HUMO Tom De Cock omschrijft ‘Kennismakers’ als ‘een songfestival voor wetenschappers’.

Hans Van Dyck «Ik zie het als een geanimeerde TED Talk, met beeldmateriaal, attributen en experimentjes. Ik wil de kijker prikkelen, monden doen openvallen, maar ook: de vaart erin houden. Verwondering, daar draait ‘Kennismakers’ om.

»Tom leidt het thema en de centrale gast in en gaat vervolgens in het publiek zitten. Hij blijft wel beschikbaar voor proeven, wat moedig is van hem. Ik had dieren van diverse pluimage meegenomen naar de studio: van pauwen over koekoeken tot vlinders. Op een bepaald moment kon ik zijn angstzweet rúíken. Hij zal zich zijn passage als assistent van een biologieprof nog lang en levendig herinneren (lacht).»

HUMO Waarover gaat uw uiteenzetting in ‘Kennismakers’?

Van Dyck «Bedrog, vanuit het perspectief van een gedragsbioloog. We halen gewoonlijk onze neus op voor bedriegers en parasieten, maar ik ben er zot van – als wetenschapper, niet als gedupeerde. Er bestaan lepe tot gestoorde strategieën in het dierenrijk, maar onderschat ook de planten niet. Sommige orchideeën geuren bijvoorbeeld naar een sexy vrouwtje van een bij of een wesp. Daar trappen driftige mannetjes keer op keer in, waardoor de insecten stuifmeel van de ene bloem naar de andere brengen, als een soort sekswerker.»

HUMO Valt overspel onder bedrog?

Van Dyck «Jazeker, overspel is een boeiend hoofdstuk in de biologie. Wetenschappers keken lange tijd romantisch naar de bloemetjes en de bijtjes, maar dankzij DNA-onderzoek weten we dat sommige diersoorten vaker een scheve schaats rijden dan andere. De pimpelmees ziet er een onschuldig vogeltje uit, maar de vrouwtjes gaan soms van bil met de buurman. Genetische risicospreiding, begrijp je?»

HUMO ‘Genetische risicospreiding’, een excuus om te onthouden. Uw aflevering is te zien op kerstavond: niet bepaald optimaal.

Van Dyck «Ha, de wraak van de kerstkalkoen! Neen, ik ben al blij dat ‘Kennismakers’ op de buis komt. Ik besef dat slechts een minderheid van televisiekijkend Vlaanderen een uitgesproken affectie voor wetenschap heeft, máár: wanneer je kennis helder en met een vleugje humor brengt, kan er een groot publiek aan je lippen hangen.

«Of het nu aanslaat of niet, ik vond het fijn om te doen. De opnames vielen trouwens midden in de examenperiode: ik heb tussen de repetitie en de opname nog een stapeltje examens verbeterd (lacht).» (jmi)

Kennismakers
Eén, zaterdag 24 december, 18.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234