'Dertigers' Beeld VRT
'Dertigers'Beeld VRT

Televisie★★☆☆☆

‘Dertigers’ doet ons denken aan een hapsnap in elkaar gebokste wegwerpserie voor het internet

Laatst viel me in een populair dagblad een artikel te beurt waarin een keur van bekende koppen zich liet aanspreken op hun verknochtheid aan ‘Dertigers’. Onder hen gelukkig niemand die ik toevallig hoog had zitten, want zelf blijf ik tot op heden jammer genoeg één en al onverenigbaar met dat programma, dat mij persoonlijk eerder doet denken aan een hapsnap in elkaar gebokste wegwerpserie voor het internet die het louter door een onvoorzienigheid tot op het grotere scherm geschopt heeft.

Tom Raes

Mij vraagt echter niemand wat, en terecht. Door omstandigheden, die zich kortweg laten samenvatten als een wild om zich heen slaand succes, kon ik echter ook niet om dit seizoen van ‘Dertigers’ heen, het derde alweer. Op papier behoorde ik ook deze keer weer tot de doelgroep, maar in de praktijk viel dat eens te meer nogal tegen.

Vooral de vermeende herkenbaarheid was blijkens dat krantenstuk nog altijd het voornaamste argument om een verslaving aan ‘Dertigers’ te overwegen. Wat dat betreft voelde ik me nu alleszins niet sterker aangesproken dan voorheen. Mijn leven lijkt niet op ‘Dertigers’, maak ik me sterk, en ik vraag me er meteen bij af hoe dat komt. Misschien doe ik wel iets juist. Het koppel dat vorig seizoen nog scenarieel de grenzen van het scheefpoepen aftastte, had het nu op een publiekelijk vechtscheiden gezet, wat hun kroost, die straks natuurlijk de inzet zal worden van dat echtelijk gekrakeel, tot verzuchtingen bracht als ‘Ik wil niet dat jij en mama gaan scheiden’. Wat de inboedelverdeling nog bemoeilijkte, was dat de vrouw van het stel net na de breuk tot ‘r scha en schande had vastgesteld dat ze ook nog eens zwanger was van haar toekomstige voormalige. Een béétje ellende is dan ook niet scheutig genoeg voor emootsie-vehikels als dit, waar elk ongunstig lotgeval immer gedienstig de deur al openhoudt voor het volgende. Zoiets maakt dat gezellig gaan zitten voor ‘Dertigers’ gewoontegetrouw neerkomt op meer misère, drama en gekissebis dan een mens verhapstukken kan in z’n eentje. Bijna had ik geschreven ‘verhapstukken wìl’, maar als dagbladartikels als het voornoemde al een nut hebben, dan wel dat ze me op tijd en stond inprenten dat ik op dat vlak eenzamer sta dan ik soms wil toegeven. Assisenzalen hebben òòk banken voor publiek: het moet iets menselijks zijn.

Zulk gebeurlijk geweeklaag gebeurt ook deze keer dikwijls telefonisch: heelder dialogen in ‘Dertigers’ worden nog altijd in beeld gebracht via de smartphone, wat nu niet gevoelig meer deugde dan voorheen. Gunstige nevenwerking is wel dat je die dialogen dan alleszins niet meer hoeft te vertolken, gewoon op het juiste moment zorgelijk naar je schermpje fronsen volstaat al. Volbloed actéren is dan ook iets wat in ‘Dertigers’ niet altijd zonder gevaar voor lijf, leden en omstanders gebeurt. Je springt er dus maar beter zuinig mee om. Niettemin wordt ook deze jaargang van ‘Dertigers’, puur op basis van de publieksomvang, alweer alom geprezen als een geheid succes, niet het minst door de openbare omroep zelf. Ik maak me daar een beetje zorgen over.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234