null Beeld BBC
Beeld BBC

kijktip

Deze docu’s mag u deze week niet missen: de rebel in Rudi Vranckx, rocksterren en een dorp zonder uitstoot

Stefaan Werbrouck

Leaving Afghanistan
NPO 2, vrijdag 7 oktober, 22.19

GESCHIEDENIS Door alles wat er sindsdien gebeurd is, lijkt het al een eeuwigheid geleden, maar nauwelijks een jaar geleden, in augustus 2021, stond de wereld met open mond te kijken naar wat er zich in Afghanistan afspeelde. Nadat president Joe Biden had bekendgemaakt dat alle Amerikaanse troepen het land tegen het einde van de maand zouden verlaten, stuikte de Afghaanse overheid in elkaar en kon de taliban in een paar dagen tijd de macht weer overnemen. Het gevolg: tienduizenden wanhopige Afghanen die samenstroomden op de luchthaven van Kaboel, de enige plek waar nog te ontsnappen viel aan het nieuwe regime. Het was een roemloze en pijnlijke aftocht voor de Amerikanen en het einde van een twintig jaar durende oorlog, die begonnen was kort na de aanslagen van 11 september 2001. De tweedelige BBC-documentaire ‘Leaving Afghanistan’ keert bij de start ook terug naar 9/11 en toont daarna hoe de Verenigde Staten in hun zoektocht naar Osama bin Laden en de bijbehorende war on terror steeds dieper in het Afghaanse moeras wegzakten. Met onder meer een getuigenis van John Kelly, de generaal die later ook even de stafchef van Donald Trump werd en die zelf een zoon verloor op het slagveld van Afghanistan.

Heizel 1985
Canvas, vrijdag 7 oktober, 21.30

SPORT Slot van de knappe reeks rond het Heizeldrama, waarin Frank Raes uitzoekt wat er precies is fout gelopen die noodlottige dag in mei. Waarom was de politie zo slecht voorbereid? Wat was de rol van de voetbalbond? Wie had kunnen ingrijpen?

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

Vranckx: Rudi goes Rebel
Canvas, zaterdag 8 oktober, 20.10

FILM Deze week verschijnt ‘Rebel’ in de zalen, de nieuwe film van Adil en Bilall over een jongen uit Molenbeek die naar Syrië vertrekt. Reporter Rudi Vranckx ging filmen achter de schermen tijdens de opnames.

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

My Life as a Rolling Stone
Canvas, zondag 9 oktober, 20.10

MUZIEK De BBC-reeks waarin de leden van de Stones geportretteerd werden, sluit gepast af met een aflevering over de man die de groep en de rest van de wereld dik een jaar geleden ontviel: drummer Charlie Watts.

null Beeld BBC/Mercury Studios/Mark Seliger
Beeld BBC/Mercury Studios/Mark Seliger

Samen grijs worden
NPO 2, maandag 10 oktober, 22.19

ACTUA Woonzorgcentra kraken nu al in hun voegen en dan moet de echte vergrijzingsgolf nog beginnen. Tegenlicht gaat op zoek naar alternatieve woonvormen en technologie die mensen kan helpen om langer zelfstandig te blijven.

null Beeld VPRO
Beeld VPRO

A World to Shape
NPO 2, woensdag 12 oktober, 22.39

KLIMAAT Documentaire over twee Nederlandse designers die elk op hun manier de wereld proberen te verbeteren. Nienke Hoogvliet wil met stof uit zeewier de mode-industrie groener maken, Dave Hakkens werkt aan een dorp zonder uitstoot.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234