ANDERE TIJDEN: DE EUROPESE TREINDROOM Beeld NPO
ANDERE TIJDEN: DE EUROPESE TREINDROOMBeeld NPO

Deze documentaires mag u niet missen komende dagen op televisie

Redactie

ANDERE TIJDEN: DE EUROPESE TREINDROOM

NPO 2, MAANDAG 28 JUNI, 20.35

GESCHIEDENIS De iets oudere Humo-lezer heeft misschien in de jaren 80 of 90 nog door Europa gereisd met een Interrail-pas, waarmee je eender welke trein kon nemen. De nog wat oudere lezer herinnert zich wellicht nog de Trans Europe Express, een netwerk van luxueuze treinen dat eind jaren 50 werd opgericht, op het hoogtepunt van zijn bestaan 130 steden in de EU met elkaar verbond en van Kraftwerk een mooi eerbetoon kreeg met de gelijknamige plaat. De twee initiatieven zijn schoolvoorbeelden van het vooruitgangsoptimisme dat decennialang rond treinreizen hing en de hoop dat snellere en betere treinen voor meer verbondenheid in de Unie zouden zorgen. Door de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen raakte de trein echter in de verdrukking: de Trans Europe Express hield er in 1995 mee op, en Interrail bestaat wel nog, maar daarmee is ook alles gezegd. Al is er verandering op komst, dankzij de grotere aandacht voor duurzaam reizen: nachttreinen keren terug en oude lijnen gaan weer open. Kan de Europese treindroom van weleer alsnog realiteit worden? (sw)

GHOST OF THE MINERVA

NGC, ZAT. 26 JUNI, 21.00

GESCHIEDENIS Op 27 januari 1968 verdwijnt de Franse onderzeeër Minerva tijdens een trainingsmissie. Noch van de boot, noch van de 52-koppige bemanning wordt ooit iets teruggevonden. In 2019 gaat een nieuwe expeditie op zoek naar antwoorden.

DIEGO MARADONA

CANVAS, DON. 1 JULI, 22.20

SPORT Voor wie dezer dagen nog niet genoeg voetbal ziet, brengt Canvas dit portret over Maradona, dat uitkwam een jaar vóór de man in 2020 het loodje legde, en de vraag wie de grootste nog levende voetballer is weer een stuk moeilijker maakte.

AMERICAN INSURRECTION

CANVAS, WOE. 30 JUNI, 21.15

ACTUA Documentaire van de Amerikaanse openbare omroep PBS over het groeiende gevaar van extreemrechtse groeperingen in de VS, en de manier waarop Donald Trump – zie de bestorming van het Capitool – hun gedachtegoed heeft aangemoedigd.

VRANCKX: DORPEN ZONDER BAARMOEDER

CANVAS, ZAT. 26 JUNI, 20.10

ACTUA Vrouwen die onder druk worden gezet om hun baarmoeder te laten wegnemen, zodat ze geen kinderen kunnen krijgen en blijven werken: het lijkt een plotlijn uit ‘Black Mirror’, maar het is bittere realiteit in India.

HOKUSAI: OLD MAN CRAZY TO PAINT

CANVAS, DON. 1 JULI, 0.25

KUNST Docu over de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849), schilder van ‘De grote golf bij Kanagawa’, een kunstwerk dat even beroemd is als de Mona Lisa en het ondertussen zelfs tot emoji heeft geschopt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234