‘Isle of Dogs’ Beeld
‘Isle of Dogs’

Filmtips

Deze films mag u de komende dagen niet missen (van 15 tot 20 mei)

‘MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT’ ★★★★☆
VTM, VRIJDAG 15 MEI, 20.35

ACTIE Met de 'Mission: Impossible'-films heeft Tom Cruise de ultieme remedie tegen zijn midlifecrisis gevonden. De scenario's worden volledig geconstrueerd rond waanzinnige stunts die hij nog graag eens wil uitproberen voor hij het loodje legt - of wat het ook is wat Scientology-leden doen in plaats van doodgaan. Het publiek smult bovendien van de live uitgevoerde stunts - een zeldzaamheid tegenwoordig. In dit zesde avontuur neemt Ethan Hunt het opnieuw op tegen terrorist Solomon Lane (Sean Harris), wiens organisatie de wereld bedreigt met gestolen plutoniumkernen. Maar de plot is niet wat u zich zult herinneren van deze film. Wél de achtervolging op een motor door Parijs, een parachutesprong die Cruise écht heeft gedaan en die in één take gefilmd werd, en vooral het helikopterduel waarvoor Cruise - jawel - heeft leren vliegen.

‘THE NAKED GUN’ ★★★½
CAZ, VRIJDAG 15 MEI, 20.40

KOMEDIE De geflopte tv-serie 'Police Squad', rond de stuntelende rechercheur Frank Drebin - de onnavolgbare Leslie Nielsen - kreeg eind jaren 80 een hilarisch vervolg op het witte doek. Ditmaal was het grote publiek wél mee en de prent werd een klassieker, vol perfect uitgevoerde slapstick en woordspelingen. Nice beaver!

‘THE BEGUILED’ ★★★☆☆
CANVAS, VRIJDAG 15 MEI, 21.25

DRAMA Een gewonde soldaat (Colin Farrell) wordt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog verzorgd in een meisjesschool, geleid door directrice Nicole Kidman. Al snel laaien de hormonen hoog op. Dromerig drama van Sofia Coppola, met veel interessante ideeën, die helaas niet allemaal sterk uit de verf komen.

‘THIEF’ ★★★★☆
ÉÉN, VRIJDAG 15 MEI, 23.10

ACTIE De debuutfilm van Michael Mann ('Heat'), met James Caan in een glansrol als brandkastkraker die zijn criminele verleden achter zich wil laten maar zich laat verleiden tot een laatste grote slag. Een cliché? Misschien, maar de personages zijn dat niet. En Manns stilering - al dat blauw! - was ook toen al fenomenaal.

‘ELECTION’ ★★★☆☆
BBC 1, VRIJDAG 15 MEI, 0.15

KOMEDIE Vlijmscherpe satire met Reese Witherspoon als irritante streber die absoluut verkozen wil raken in de studentenraad. Matthew Broderick is de leerkracht die haar uit pure ergernis een hak wil zetten. Een briljant geobserveerde komedie over heel gewone, feilbare mensen. Witherspoon was nooit beter dan hier.

‘INCREDIBLES 2' ★★★½
Q2, ZATERDAG 16 MEI, 20.30

ANIMATIE Elastigirl wordt gerekruteerd voor een pr-campagne om superhelden weer populair te maken. Gevolg: Mr. Incredible moet plots huisvader spelen. Deze sequel op één van Pixars populairste films draait de genderrollen voor een keertje om en de huiselijke scènes zijn er boenk op: geestig en vol affectie.

‘ALIEN’ ★★★★½
CAZ, ZATERDAG 16 MEI, 22.25

SF De onderhand flink uit zijn voegen barstende franchise (sequels, prequels, spin-offs, cross-overs, ... ) begon hier: met een razend spannende sf-thriller over de bemanning van een ruimteschip die het moet opnemen tegen een onsympathieke alien. Briljant in zijn eenvoud, intelligent geregisseerd door Ridley Scott.

‘THE ANGELS' SHARE’ ★★★½
NPO 2, ZATERDAG 16 MEI, 0.10

DRAMA Verrassend luchtige tragikomedie van Ken Loach, over een jonge boef die tijdens zijn gemeenschapsdienst ontdekt dat hij letterlijk een neus heeft voor goede whisky. Samen met enkele maten bedenkt hij een plan om de duurste whisky ter wereld te stelen. Loach tempert zijn woede en levert een crowdpleaser af.

‘SHADOWLANDS’ ★★★★☆
CAZ, ZONDAG 17 MEI, 20.40

DRAMA Richard Attenboroughs beste film als regisseur - nee, we vergeten 'Gandhi' niet - met Anthony Hopkins als C.S. Lewis, schrijver van de 'Narnia'-boeken, die in de jaren 50 verliefd wordt op de vrijgevochten Amerikaanse Joy (Debra Winger). Een volwassen, doorvoeld romantisch drama, gevoelig geregisseerd en subtiel vertolkt.

‘IRMA LA DOUCE’ ★★★☆☆
NPO 2, WOENSDAG 20 MEI, 14.00

KOMEDIE Vrolijk platvloerse farce van Billy Wilder, met Shirley MacLaine als hoertje-met-een-gouden-hart en Jack Lemmon als naïeve flik die op haar verliefd wordt. Een beetje te lang en onevenwichtig, maar de chemie tussen Lemmon en MacLaine is onweerstaanbaar en de cartooneske wereld van Wilder is kleurrijk en energiek.

‘ISLE OF DOGS’ ★★★★☆
Q2, WOENSDAG 20 MEI, 23.30

ANIMATIE Stop-motionfilm van Wes Anderson, waarin alle honden van Japan in quarantaine worden geplaatst op een eiland. Alle typische kronkels van Anderson zijn aanwezig: de precieze en symmetrische kaders, de scherpe dialogen, de taalspelletjes en de subtiel weemoedige ondertoon. Heerlijke film.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234