null Beeld

tv-tips

Deze films mag u niet missen op televisie (van 1 tot 7 oktober)

Dennis Van Dessel

‘THE CHILDREN ACT’ ★★★★☆
CANVAS, VRIJDAG 1 OKTOBER, 21.20

DRAMA Emma Thompson staat naar goede gewoonte ongegeneerd geweldig te wezen in deze verfilming van de roman van Ian McEwan. Ze speelt een ervaren rechter die een oordeel moet vellen over een zeventienjarige jongen met leukemie die bloedtransfusies weigert omdat hij een getuige van Jehova is. Ondertussen kondigt haar man (Stanley Tucci) doodleuk aan dat hij vreemd wil gaan, bij voorkeur met haar toestemming. McEwan schreef zelf het scenario, wat wellicht verklaart waarom de film de toon van het boek zo goed vat: aanvankelijk wat afstandelijk en academisch, maar daaronder gaat een emotioneel tijdbommetje schuil. Verfrissend gericht op een volwassen publiek, dat geïnteresseerd is in reële mensen die echte levenskeuzes moeten maken. Tucci staat onvermijdelijk een beetje in de schaduw van Thompson, maar levert een subtiele, geschakeerde vertolking.

COLD PURSUIT’ ★★★½☆
VTM 2, VRIJDAG 1 OKTOBER, 20.35

ACTIE Liam Neeson zoekt wraak. Alweer, ja. Deze keer speelt hij de bestuurder van een sneeuwruimer in Colorado, wiens zoon wordt vermoord door drugdealers – reden genoeg om hen de oorlog te verklaren. Het sérieux wordt mooi doorprikt met zwarte humor, inclusief het beste gebruik van het liedje ‘Barbie Girl’ ooit.

null Beeld

‘MARATHON MAN’ ★★★★☆
VTM 4, VRIJDAG 1 OKTOBER, 22.30

THRILLER ‘Is it safe?’ vroeg Laurence Olivier aan Dustin Hoffman, waarna hij creatief aan de slag ging met een tandartsboor. Een klassieke folterscène was geboren. De rest van de film, een thriller over een oud-nazi die zijn diamanten wil veiligstellen, is ook de moeite, met een clevere plot en veel sfeer.

null Beeld

‘COBAIN’ ★★★½☆
NPO 2, VRIJDAG 1 OKTOBER, 0.05

DRAMA Sombere Nederlandse film van Nanouk Leopold, over een drugverslaafde, zwangere vrouw en haar 15-jarige zoon die probeert om haar uit de miserie te helpen. De kilte van het verhaal wordt perfect gevat in de rauwe beelden, de spaarzame dialogen en minimalistische muziek.

null Beeld

‘THE GREEN MILE’ ★★★½☆
ÉÉN, ZATERDAG 2 OKTOBER, 20.55

DRAMA Frank Darabont verfilmde na ‘The Shawshank Redemption’ opnieuw een gevangenisdrama van Stephen King. Tom Hanks speelt een cipier op death row, die zich begint af te vragen of zijn nieuwe logé wel schuldig is. Een beetje lang, maar de nostalgische, kabbelende toon voelt even behaaglijk als een warm dekentje.

null Beeld

GOD’S OWN COUNTRY’ ★★★☆☆
CANVAS, ZATERDAG 2 OKT., 22.10

DRAMA Debuutfilm van acteur Francis Lee (die nadien ook nog ‘Ammonite’ maakte), over een jonge landbouwer in Yorkshire (Josh O’Connor) die verliefd wordt op een Roemeense arbeider die komt helpen op zijn boerderij (Alec Secareanu). ‘Brokeback Mountain’ op de Engelse velden, met een oprecht scenario en sterke vertolkingen.

null Beeld

‘UNBREAKABLE’ ★★★★☆
VTM 3, ZATERDAG 2 OKTOBER, 22.35

THRILLER M. Night Shyamalan liet op het megasucces van ‘The Sixth Sense’ deze minimalistische superheldenfilm volgen. Bruce Willis is de enige overlevende van een treincrash, Samuel L. Jackson een sukkelaar die bij het minste zijn botten breekt. Onderkoelde, bedachtzame film met een intelligent scenario en elegante regie.

null Beeld REPORTERS
Beeld REPORTERS

‘MIDNIGHT SPECIAL’ ★★★½☆
PLAY6, ZONDAG 3 OKTOBER, 19.55

AVONTUUR Kort voor ‘Stranger Things’ de wereld veroverde, maakte Jeff Nichols deze avonturenfilm, die een heel soortgelijke sfeer opriep. Twee mannen (Michael Shannon en Joel Edgerton) zijn op de vlucht met een bovennatuurlijk begaafde achtjarige jongen, terwijl de FBI en een lugubere sekte hen volgen. Een efficiënte, mysterieuze maar speelse slow burn.

null Beeld

IF BEALE STREET COULD TALK’ ★★★★☆
BBC 2, ZONDAG 3 OKTOBER, 22.45

DRAMA Barry Jenkins maakte na zijn Oscarwinnaar ‘Moonlight’ deze visueel gestileerde, poëtische verfilming van de roman van James Baldwin. Een jonge Afro-Amerikaanse man (Stephan James) wordt gearresteerd voor een verkrachting waar hij niets mee te maken heeft. Zijn zwangere vriendin (KiKi Layne) blijft alleen achter.

null Beeld

‘CROSSFIRE’ ★★★★☆
BBC 2, MAANDAG 4 OKTOBER, 15.20

DRAMA Fascinerende film noir waarin Robert Young een antisemitische moord onderzoekt, gepleegd door enkele jonge soldaten. De antidiscriminatiethematiek was vooruitstrevend voor die tijd en de film werd getipt voor de Oscars, tot zowel regisseur Edward Dmytryk als producent Adrian Scott op de zwarte lijst terechtkwamen als vermeende communisten.

null Beeld

‘PATHS OF GLORY’ ★★★★★
VTM 4, DINSDAG 5 OKTOBER, 12.05

OORLOG Het eerste grote meesterwerk, uit 1957, van de toen 29-jarige Stanley Kubrick. Kirk Douglas speelt een Franse luitenant die tijdens de Eerste Wereldoorlog de executie van drie onschuldige soldaten probeert te voorkomen. De film werd goed ontvangen, maar de kritiek op het leger leidde ertoe dat hij pas in 1975 in Frankrijk werd vertoond.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234