null Beeld

tv-tips

Deze films mag u niet missen op televisie (van 12 tot 18 februari)

Dennis Van Dessel

‘FARGO’ ★★★★½
CANVAS, VRIJDAG 12 FEBRUARI, 21.20

MISDAAD Ja, de tv-serie mag er zijn – seizoen 4 begint op 17 februari op Canvas – maar er gaat niets boven the real thing. Dit misdaaddrama van de gebroeders Coen uit 1996 is nog steeds één van hun allerbeste: een unieke mix van zwarte humor, suspense en oprechte melancholie. Het verhaal speelt zich af in ondergesneeuwd Minnesota, waar knullige autoverkoper William H. Macy zijn eigen vrouw laat ontvoeren, in de hoop dat hij kan gaan lopen met het losgeld dat zijn kolerieke schoonvader zal betalen. Een hoogzwangere sheriff (de goddelijke Frances McDormand, die een Oscar kreeg) onderzoekt de zaak. De Coens zijn meesters in het tonen van menselijke zwakte, en ook hier zien we een personage één faliekante fout maken, die daarna onstuitbaar verder uit de hand loopt. De logica waarmee dat gebeurt, is tegelijk enorm grappig én intriest. Grootse cinema.

‘WHAT LIES BENEATH’ ★★★☆☆
VTM 3, VRIJDAG 12 FEBRUARI, 22.30

THRILLER Robert Zemeckis haalt de Alfred Hitchcock in zichzelf naar boven voor deze thriller, over een huisvrouw (Michelle Pfeiffer) die bovennatuurlijke fenomenen waarneemt. Haar man (Harrison Ford) verklaart haar voor gek, maar natuurlijk is er meer aan de hand. Vakkundig gemaakt, onderhoudend en daarna snel verteerd.

null Beeld

‘VALMONT’ ★★★★☆
EEN, VRIJDAG 12 FEBRUARI, 23.20

DRAMA Vrijwel gelijktijdig met Stephen Frears’ ‘Dangerous Liaisons’ kwam Milos Formans ‘Valmont’ uit, eveneens een verfilming van de romanklassieker van Choderlos de Laclos. Deze versie raakte dan ook wat ondergesneeuwd, maar is speelser en grappiger dan die van Frears, met een diabolische Annette Bening.

null Beeld

LADY MACBETH’ ★★★★☆
BBC 2, VRIJDAG 12 FEBRUARI, 0.20

DRAMA Florence Pugh – u kent haar van ‘Midsommar’ en ‘Little Women’ – brak door met dit ingehouden, maar onderhuids razend passionele kostuumdrama. Een 19de-eeuwse dame wordt in een liefdeloos huwelijk gedwongen maar laat haar bed letterlijk piepen met een jonge arbeider. Een period piece met een feministische twist.

null Beeld

DJANGO UNCHAINED’ ★★★★☆
VTM 3, ZATERDAG 13 FEB., 20.25

WESTERN Een bevrijde slaaf (Jamie Foxx) gaat op zoek naar zijn vrouw (Kerry Washington), die nog steeds in handen is van sadistische plantage-eigenaar Leonardo DiCaprio. Bloederige exploitationfilm van Quentin Tarantino, die te lang duurt, maar briljante momenten en een ontketende DiCaprio te bieden heeft.

null Beeld

‘DAENS’ ★★★½☆
EEN, ZATERDAG 13 FEBRUARI, 21.20

DRAMA De non-fictieroman van Louis Paul Boon werd in de handen van Stijn Coninx een meeslepend, zij het soms ook wat sentimenteel drama. Jan Decleir speelt de rol van zijn leven als Adolf Daens, de priester die zich inzet voor de fabrieksarbeiders van Aalst, circa 1900. De ultieme Vlaamse filmklassieker.

null Beeld

‘PATHS OF GLORY’ ★★★★★
VTM 4, ZATERDAG 13 FEB., 22.35

DRAMA Eén van de vroegste films van Stanley Kubrick, over drie Franse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de krijgsraad komen na een mislukte aanval. Kirk Douglas speelt de kolonel die hen verdedigt. Een krachtige, compacte film met een verpletterend emotioneel einde.

null Beeld

‘THE DEER HUNTER’ ★★★★½
BBC 2, ZATERDAG 13 FEB., 23.00

DRAMA Enkele vrienden uit een arbeidersstadje trekken vol goede moed en vaderlandsliefde samen naar Vietnam, maar keren als gebroken mannen terug. Als ze al terugkeren. De film is bekend om de scène waarin soldaten verplicht worden om Russische roulette te spelen, maar is in de eerste plaats een sober, ontroerend drama.

null Beeld

‘A MATTER OF LIFE AND DEATH’ ★★★★☆
BBC 2, ZONDAG 14 FEBRUARI, 15.15

KOMEDIE Een Britse WO II-piloot stort neer maar blijft door een administratieve fout van het hiernamaals toch leven en moet zijn zaak bepleiten voor een hemels gerechtshof. Geestig fantasietje van Michael Powell en Emeric Pressburger, met een heerlijk gladde David Niven.

null Beeld

NIGHTCRAWLER’ ★★★★☆
VTM 4, MAANDAG 15 FEB., 20.40

THRILLER Jake Gyllenhaal bezorgt je de stuipen op het lijf als Louis Bloom, een sociopaat die ’s nachts ongelukken en misdaden filmt om de beelden te verlappen aan nieuwszenders. Een soort hedendaagse ‘Taxi Driver’, gedreven door hetzelfde obsessieve, vunzige sfeertje. Gyllenhaal speelt zijn beste rol tot nu toe.

null Beeld

‘BLACK HAWK DOWN’ ★★★½☆
VTM 3, DONDERDAG 18 FEB., 20.40

OORLOG In 1993 veranderde een missie van het Amerikaanse leger om een krijgsheer in Mogadishu te vatten in een ware nachtmerrie. De Somalische strijders bleken zwaarder bewapend dan verwacht en er barstte een meedogenloze strijd los. Ridley Scotts reconstructie is visueel verbluffend, razend spannend en rücksichtslos politiek eenzijdig.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234