null Beeld /
Beeld /

tv-tipsKijktip

Deze films mag u niet missen op televisie (van 18 tot 24 februari)

Dennis Van Dessel

DARK WATERS’ ★★★★☆
CANVAS, VRIJDAG 18 FEBRUARI, 21.20

DRAMA Een klein stadje wordt vergiftigd met PFOS door een chemiereus, terwijl de politiek de andere kant opkijkt – nee, dit is niet ‘3M: The Movie’, maar wel een waargebeurd drama van Todd Haynes. Mark Ruffalo speelt Rob Bilott, een bedrijfsjurist die een zaak aanneemt van een veehouder uit West-Virginia, een vriend van zijn grootmoeder. De dood van diens koeien blijkt geen toeval: nabijgelegen chemisch bedrijf Dupont loost al jaren bewust giftige stoffen in de omgeving. Het david-en-goliathverhaal dat volgt, voelt vertrouwd aan – de lijnen werden uitgezet door films als ‘Erin Brokovich’ – maar regisseur Haynes legt een oprechte verontwaardiging en naargeestigheid in zijn film. Visueel (zelden zoveel grijs gezien), maar ook inhoudelijk. In het cynische Trump-tijdperk is het immers niet gezegd dat David wint van Goliath. Fijn ook om Mark ‘de hulk’ Ruffalo nog eens te zien zonder een kwak groene CGI over hem heen.

‘BORN ON THE FOURTH OF JULY’ ★★★★☆
VTM 4, VRIJDAG 18 FEBRUARI, 20.35

DRAMA Tweede deel van Oliver Stones Vietnamtrilogie (na ‘Platoon’ en voor ‘Heaven and Earth’), met Tom Cruise als soldaat Ron Kovic, die vol patriottisch vuur naar de strijd vertrekt, maar in een rolstoel terugkeert. Aangrijpend, met prachtig melancholische muziek van John Williams.

null Beeld

THE BROTHERS GRIMSBY’ ★★★☆☆
VTM 3, VRIJDAG 18 FEBRUARI, 22.35

KOMEDIE U hebt altijd al eens willen zien hoe Sacha Baron Cohen zichzelf verstopt in de vagina van een olifant, waarna het beest prompt bestegen wordt door een flink uit de kluiten gewassen olifantenstier? Deze komedie is uw kans. Hooligan Cohen moet samenwerken met zijn verloren gewaande broer, die een spion blijkt.

null Beeld

LOGAN LUCKY’ ★★★½☆
VTM 3, ZATERDAG 19 FEBRUARI, 20.25

KOMEDIE Na een ultrakort ‘pensioen’ keerde Steven Soderbergh terug naar de filmwereld met deze komische heist movie, die zich laat omschrijven als ‘‘Ocean’s Eleven’ met rednecks’. Channing Tatum en Adam Driver spelen twee broers die een autoracebaan willen overvallen, wat uiteraard niet volgens plan verloopt.

null Beeld

AMERICAN MADE’ ★★★☆☆
ÉÉN, ZATERDAG 19 FEBRUARI, 21.25

ACTIE Piloot Barry Seal (Tom Cruise) werd naar eigen zeggen in de jaren 80 gerekruteerd door de CIA om drugs te smokkelen met zijn vliegtuig. Een verhaal dat sterk betwist wordt, maar wel een entertainende film oplevert. Het gebrek aan diepgang wordt goedgemaakt door de schwung en het tempo.

null Beeld Universal Pictures
Beeld Universal Pictures

99 HOMES’ ★★★½☆
CANVAS, ZATERDAG 19 FEBRUARI, 22.40

THRILLER Nadat de huizenmarkt is ingestort, komt klusjesman Dennis Nash (Andrew Garfield) op straat te staan. Bij gebrek aan andere opties gaat hij aan de slag voor de deurwaarder die hem uit zijn huis heeft gezet (Michael Shannon). Meeslepend thrillerdrama met een uitstekende cast.

null Beeld

‘(500) DAYS OF SUMMER’ ★★★★☆
VTM, ZATERDAG 19 FEBRUARI, 23.35

ROMCOM Spitsvondige romantische komedie, waarin Joseph Gordon-Levitt terugblikt op zijn relatie met Zooey Deschanel. Intussen kwam er al wat kritiek op het vrouwbeeld van de film (googel Manic Pixie Dream Girl maar eens), maar de humor en spielerei werken nog steeds. Een dansscène met tekenfilmvogeltje? Ach, waarom niet?

null Beeld

‘AIR FORCE ONE’ ★★★☆☆
VTM, ZONDAG 20 FEBRUARI, 21.05

ACTIE Het soort ongecompliceerde, oliedomme actiefilm zoals ze die alleen in de jaren 90 maakten. Harrison Ford is de president, Gary Oldman de Russische schurk die het presidentiële vliegtuig Air Force One kaapt – let the games begin! Vermakelijke nonsens, het liefst te bekijken met het brein in sluimerstand.

null Beeld

‘THE GRADUATE’ ★★★★★
VTM 4, MAANDAG 21 FEBRUARI, 13.15

DRAMA Eén van de beste Amerikaanse films uit de jaren 60, met een jonge Dustin Hoffman als pas afgestudeerde schlemiel die aanpapt met de moeder van een schoolvriendin (Anne Bancroft). Pijnlijk portret van jeugdige vervreemding, met een legendarische soundtrack vol liedjes van Simon and Garfunkel.

null Beeld

‘THE HUNT FOR RED OCTOBER’ ★★★½☆
VTM 4, WOENSDAG 23 FEBRUARI, 20.35

OORLOG Koude Oorlogthriller met Sean Connery als de kapitein van een Russische duikboot die met boot en al wil deserteren naar het Westen. Strak geregisseerd, met een intelligent script dat het overdreven amerikanisme van Tom Clancy’s boek grotendeels laat vallen.

null Beeld

‘ELIZABETHTOWN’ ★★★☆☆
VTM 3, DONDERDAG 24 FEBRUARI, 22.30

ROMCOM Orlando Bloom speelt een modeontwerper die na een serieuze professionele tegenslag terugkeert naar zijn geboortestadje en daar quirky stewardess Kirsten Dunst tegen het lijf loopt. Vederlichte, wat zeemzoete romantische komedie van Cameron Crowe met een soundtrack tjokvol meezingers.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234