Humo's Hete Filmzomer Beeld
Humo's Hete Filmzomer

heropening bioscopenHumo's hete Filmzomer

Deze films zijn de moeite waard om nu in de heropende bioscoop te gaan bekijken

Ontsteek de vreugdevuren: vandaag zwaaien de poorten van de cinema’s na acht maanden opnieuw hemelsbreed open. En omdat Vrouwe Cinema heel wat verloren tijd heeft in te halen, mag u de komende weken een indrukwekkende lawine van titels verwachten, waaronder heel wat Oscarwinnaars. Nu al voor u gewikt en gewogen: de bioscooptoppers van de maand juni, juli, augustus en september.

Erik Stockman

‘NOMADLAND’

Van: Chloé Zhao.

Met: Frances McDormand, David Strathairn en Linda May.

De pitch: on the road door armoedig Amerika.

Uit op: 9 juni.

Geen virus kan u tegenhouden, want: wat begint als een half-poëtisch, half-documentair portret van een groep moderne nomaden die in hun campers de Verenigde Staten afschooien, bloeit langzaam maar zeker open tot de zielsaangrijpende levensschets van een dame in rouw.

Blijf maar in uw zetel hangen, want: u hebt dit meesterwerkje al bekeken op het platform van Disney+, dus waarom nog eens naar de cinema? Het antwoord: omdat de monumentale beeldenpracht van deze drievoudige Oscarwinnaar (Beste Film, Beste Actrice en Beste Regie) beter tot z’n recht komt op het grote magische doek dan op het vol vette vingerafdrukken staande scherm van uw iPad.

Lees ook de recensie: ‘Nomadland’ is een magnifieke en belang­wekkende roadtrip doorheen arm Amerika ★★★★★

Bekijk hier de trailer:

‘WOLFWALKERS’

Van: Tomm Moore en Ross Stewart.

Met de Nederlandstalige stemmen van: Eva Kolsteren, Tove Schröder en Has Drijver.

De pitch: meisje sluit vriendschap met magisch wolfwezen.

Uit op: 9 juni.

Ga heerlijk meehuilen met de wolven, want: deze zwierig getekende animatiefilmtopper sprankelt niet alleen van magie, maar leert ons ook dat we niet bang hoeven te zijn van iemand die er anders uitziet.

Afschieten, want: u moet niets weten van Disneyprinsesloze animatiefilms over rare wolfmeisjes die u duidelijk maken dat grote mensen een beetje stinken.

Lees ook de recensie: ‘Wolfwalkers’ is ideaal kijkvoer voor alle jonggeborenen tussen 5 en 105 jaar ★★★½☆

Bekijk de trailer:

‘DRUNK’

Van: Thomas Vinterberg.

Met: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen en Magnus Millang.

De pitch: vier vrienden testen de hypothese die stelt dat het leven mooier is als je constant dronken bent.

Uit op: 9 juni.

Schol, want: in de eerste helft trakteert Vinterberg u op een reeks hilarische drinkgelagen, om te eindigen met een tragikomedie die minstens even diep in de ziel snijdt als zijn meesterwerken ‘Festen’ en ‘Jagten’.

Bezig uw mondmasker gerust als kotszakje, want: de vrienden verzetten zó verschrikkelijk veel wijntjes, wodka’s en zware cocktails dat u uw nacho’s spontaan weer naar boven voelt komen.

Drunk - Mads Mikkelsen Beeld Henri
Drunk - Mads MikkelsenBeeld Henri

‘SONS OF PHILADELPHIA’

Van: Jérémie Guez.

Met: Matthias Schoenaerts, Joel Kinnaman en Maika Monroe.

De pitch: bloed en broederschap in de straten van Philly.

Uit op: 9 juni.

Zo snel als een kogel naar de zaal, want: wie zegt er nu neen tegen een rauwe misdaadfilm waarin de Zweedse vedette Joel Kinnaman en onze Matthias twee neven spelen die hommeles krijgen met de Italiaanse maffia?

Een losse flodder, want: een Belg, een Zweed en een Franse regisseur maken samen een film over het gangstermilieu in Philadelphia: klinkt meer als het begin van een flauwe mop dan van een straffe misdaadfilm.

'Sons of Philadelphia'  - Matthias Schoenaerts Beeld RV
'Sons of Philadelphia' - Matthias SchoenaertsBeeld RV

‘THE FATHER’

Van: Florian Zeller.

Met: Anthony Hopkins, Olivia Colman en Olivia Williams.

De pitch: een dochter ziet haar oude vader onherroepelijk aftakelen.

Uit op: 16 juni.

Zeker niet vergeten om naar de bios te trekken, want: zelfs Chadwick Boseman geeft vanuit het hiernamaals deemoedig toe dat de met een Oscar bekroonde Anthony Hopkins als de dementerende vader misschien wel de allermooiste rol uit zijn indrukwekkende carrière neerzet.

Uw voorkeur gaat eerder uit naar een bordje lever met favabonen, want: u ziet Hopkins liever schitteren als uitgekookte kannibaal dan als seniele grijsaard.

Lees ook een interview met Anthony Hopkins: ‘Succes is leuk en fijn, maar finaal zijn we allemaal zo vreselijk eenzaam en alleen’

'The Father' - Anthony Hopkins Beeld AP
'The Father' - Anthony HopkinsBeeld AP

‘A QUIET PLACE PART II’

Van: John Krasinski.

Met: Emily Blunt, Millicent Simmonds en Cillian Murphy.

De pitch: sssssssssssshttt!

Uit op: 23 juni.

U zult geen kik durven te geven, want: de nogal heftig op geluidstrillingen reagerende aliens uit de kaskraker ‘A Quiet Place’ keren terug in een sequel waarin we eindelijk iets méér vernemen over het apocalyptische begin van de invasie.

Veel lawaai om niets, want: de ijzingwekkende stiltes uit deel één maken plaats voor een reeks donderende geluidseffecten, uitgekauwde clichés en ongeïnspireerde actiescènes.

Bekijk hier de trailer:

‘PROMISING YOUNG WOMAN’

Van: Emerald Fennell.

Met: Carey Mulligan, Bo Burnham en Alison Brie.

De pitch: vrouwelijke wreker op pad!

Uit op: 23 juni.

Met wederzijdse toestemming naar de bioscoop, want: de fantastische Carey Mulligan greep nipt naast een Oscar voor haar rol als een getraumatiseerde jonge vrouw die als een #MeToo-wraakengel afrekent met de opdringerige mannen die in het uitgaansleven haar pad kruisen.

Blijf maar in uw mancave, want: u bent een seksistisch blank zwijn dat niet nog méér in verwarring wil worden gebracht door een scherpe antiverkrachtingsfilm die u op uw grensoverschrijdende poten komt tikken.

'Promising Young Woman' - Carey Mulligan Beeld AP
'Promising Young Woman' - Carey MulliganBeeld AP

‘MIJN VADER IS EEN SAUCISSE’

Van: Anouk Fortunier.

Met: Johan Heldenbergh, Eva van der Gucht en Serge-Henri Valcke.

De pitch: bankbediende geeft zijn job op om filmacteur te worden.

Uit op: 23 juni.

Viva Bomma, patatten mé saucissen, want: alleen al de zalige titel van de eerste grote Vlaamse film die sinds de heropening van de bioscopen uitkomt, tovert op uw smoel een glimlach van Aartselaar tot Wuustwezel.

Geef die droge worst maar aan uw kat, want: alleen al het beeld van Heldenbergh die verkleed als een saucisse door de straten fietst, laat vermoeden dat we hier te maken hebben met een schoolvoorbeeld van flauwe Vlaamse kolder.

'Mijn vader is een saucisse' Beeld Kris Dewitte
'Mijn vader is een saucisse'Beeld Kris Dewitte

‘CASH TRUCK’

Van: Guy Ritchie.

Met: Jason Statham, Josh Hartnett en Scott Eastwood.

De pitch: geldtransport onder vuur.

Uit op: 23 juni.

Hier zetten wij al ons geld op in, want: als we de geruchten mogen geloven heeft Guy Ritchie een heist movie gedraaid die meer aanleunt bij de intensiteit van Michael Manns ‘Heat’ dan bij zijn eigen olijke Londense gangsterfilms.

U verlangt nú alweer naar de sluiting van de bioscopen, want: Ritchie zoekt al jaren naar de goede vorm en die Statham reikt nog niet tot de borstspieren van Stallone, Van Damme en Schwarzenegger.

Bekijk hier de trailer:

‘NOBODY’

Van: Ilya Naishuller.

Met: Bob Odenkirk, Connie Nielsen en Christopher Lloyd.

De pitch: advocaat Jimmy McGill doet een John Wickje.

Uit op: 23 juni.

Ook Walter White kijkt ademloos mee, want: nadat hij eigenhandig had afgerekend met een stel inbrekers, verzon de geweldige Bob Odenkirk, Jimmy McGill in ‘Better Call Saul’, zélf het verhaal van deze actiefilm over een onschuldige burger die het recht in eigen schietgrage handen neemt.

U gaat op Netflix liever op zoek naar een brave christelijke film, want: de ‘Sla uw tegenstander gerust tot moes!’-boodschap valt volgens u moreel niet goed te praten.

'Nobody’  - Bob Odenkirk Beeld Universal Pictures
'Nobody’ - Bob OdenkirkBeeld Universal Pictures

‘MINARI’

Van: Lee Isaac Chung.

Met: Steven Yeun, Yeri Han en Yuh-Jung Youn.

De pitch: een Koreaanse familie ervaart dat de Amerikanen niet zo gastvrij zijn als gedacht.

Uit op: 30 juni.

Een topper uit de Koreaanse keuken, want: Yuh-Jung Youn won als eerste Koreaanse een Oscar voor haar bijrol in dit drama dat in de VS dé verrassing van het filmjaar werd.

Onmogelijk om u in het hoofdpersonage in te leven, want: telkens als hoofdacteur Steven Yeun (Glenn in ‘The Walking Dead’) in beeld verschijnt, verwacht u dat er een horde zombies in zijn nek zal vallen.

'Minari' Beeld imdb
'Minari'Beeld imdb

‘PETITE MAMAN’

Van: Céline Sciamma.

Met: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz en Nina Meurisse.

De pitch: de magie van een boomhut.

Uit op: 30 juni.

Hét bewijs dat de bioscoopzaal een magische plek is, want: twee jaar na het magistrale ‘Portrait de la jeune fille en feu’ komt Sciamma aanzetten met een sprookjesachtige film over een klein meisje dat in het bos een wel héél speciaal vriendinnetje leert kennen.

Breek af die boomhut, want: voor een Franse film die nauwelijks 70 minuten duurt, komt u uw kot niet uit.

‘BLACK WIDOW’

Van: Cate Shortland.

Met: Scarlett Johansson, Florence Pugh en William Hurt.

De pitch: Black Widow rijst op uit het rijk der spandex.

Uit op: 7 juli.

Schuif op, Wonder Woman, want: hoewel ze in ‘Avengers: Endgame’ in de strijd tegen Thanos een overtuigende doodsmak maakte in een ravijn, mag uw favoriete Marvelheldin in haar langverwachte solofilm nog één keer keet schoppen.

U ziet het zwart in, want: het door Scarlett Johansson verspreide bericht dat deze film u zal helpen om de dramatische dood van haar personage in ‘Endgame’ te verwerken, valt bij u op een ijskoude steen: u was niet eens in de rouw!

null Beeld AP
Beeld AP

‘IN THE HEIGHTS’

Van: Jon M. Chu.

Met: Anthony Ramos, Corey Hawkins en Leslie Grace.

De pitch: swingen in de straten van New York City.

Uit op: 7 juli.

Dansend naar de bioscoop, want: u zult dit jaar geen vrolijker feestje meemaken dan deze in duizend kleuren uiteenspattende musical van de maker van ‘Crazy Rich Asians’.

Laat maar kwelen, want: sinds u op Netflix ‘Dolly Parton’s Christmas on the Square’ hebt ondergaan, hebt u uw bekomst van musicals.

‘FAST AND FURIOUS 9'

Van: Justin Lin.

Met: Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Jordana Brewster.

De pitch: vroem-vroem!

Uit op: 14 juli.

Poets die carrosserie op, want: geen enkele filmzomer is écht compleet zonder de onwaarschijnlijke stunts, de glanzende carburatoren, de dampende versnellingspoken en de kale knikker van Dom Toretto uit de nooit zonder benzine vallende ‘Fast and Furious’-franchise.

Behalve de benzinetank is ook de maat danig vol, want: deze keer zoeven Dom en zijn maats in hun auto’s naar – fasten your seatbelts – het heelal. Jawel: het heelal!

‘The Fast and the Furious 9’ Beeld imdb
‘The Fast and the Furious 9’Beeld imdb

‘THE MAURITANIAN’

Van: Kevin Macdonald.

Met: Tahar Rahim, Jodie Foster en Benedict Cumberbatch.

De pitch: waterspelletjes in Guantánamo Bay.

Uit op: 14 juli.

Eindelijk zult u weten hoe de aardappelen op het vuur zich voelen, want: de waargebeurde lotgevallen van Mohamedou Slahi, die zonder vorm van proces werd opgesloten in het beruchte gevangenenkamp op Guantánamo Bay, zullen u doen koken van woede.

U speelt liever met waterballonnen, want: het is waar dat Guántanamo Bay minder fun te bieden heeft dan Center Parcs, maar moet die boodschap er werkelijk in gemokerd worden?

‘The Mauritanian’ Beeld rv
‘The Mauritanian’Beeld rv

‘FALLING’

Van: Viggo Mortensen.

Met: Viggo Mortensen, Lance Henriksen en Terry Chen.

De pitch: ouderliefde is niet altijd onvoorwaardelijk.

Uit op: 14 juli.

Een pluim voor Viggo, want: de tot nu toe altijd tot bijrollen veroordeelde Henriksen schittert in het regiedebuut van Mortensen als een seksistische racist die zijn homoseksuele zoon (Viggo zelf) voortdurend uitscheldt voor ‘pikkenlikker’.

Viggo zou beter boven de barbecue met zijn handje staan wapperen, want: in navolging van de woke-gemeenschap vindt u het absoluut niet kunnen dat de heteroseksuele Mortensen in de huid van een gay personage kruipt.

‘OLD’

Van: M. Night Shyamalan.

Met: Gael García Bernal, Vicky Krieps en Rufus Sewell.

De pitch: enkele kwieke strandgangers beginnen op een ogenschijnlijk idyllisch eiland in recordtempo te verouderen, en geen enkele zonnecrème kan het proces omkeren.

Uit op: 21 juli.

Dit wordt een onbreekbaar toppertje, want: het maken van dit bovennatuurlijke drama was voor Shyamalan naar eigen zeggen een manier om zijn panische angst voor de onvermijdelijke aftakeling van zijn ouders en van hemzelf te bezweren.

Blijf maar achter uw windscherm op het strand van Oostende zitten, want: uw zesde zintuig vertelt u dat de ooit zo bewierookte regisseur van ‘Unbreakable’ en ‘The Village’ nu al enkele jaren een afgetakelde schaduw van zichzelf is.

‘Old’ Beeld imdb
‘Old’Beeld imdb

‘THE SUICIDE SQUAD’

Van: James Gunn.

Met: Margot Robbie, Idris Elba en Joel Kinnaman.

De pitch: Harley Quinn en haar collega-superschurken zijn terug!

Uit op: 28 juli.

Te voet, per auto of op uw Harley daarheen, want: James Gunn (‘Guardians of the Galaxy’) heeft beloofd dat deze sequel trouw zal blijven aan de tragische spirit van de originele stripverhalen, waarin de leden van de Suicide Squad eigenlijk maar een bende trieste losers vormen.

U zet uw joker in, want: de herinneringen aan de vorige ‘Suicide Squad’ uit 2016 bezorgen u nog steeds zure oprispingen.

'The Suicide Squad' Beeld imdb
'The Suicide Squad'Beeld imdb

‘THE GREEN KNIGHT’

Van: David Lowery.

Met: Dev Patel, Alicia Vikander en Joel Edgerton.

De pitch: de legende van Heer Gawein en de Groene Ridder.

Uit op: 4 augustus.

De heilige graal onder de zomerfilms, want: deze verfilming van één van de grootste ridderromans aller tijden heeft het allemaal: mistige kastelen, ronde tafels, briesende paarden, flukse onthoofdingen, een smachtende jonkvrouw én de eerste pratende vos sinds die in Lars von Triers ‘Antichrist’.

Pak liever twee halve kokosnoten en speel zelf voor ridder, want: met een beetje diversiteit is niets mis, maar de gedurfde casting van de Indiase acteur Dev Patel als Heer Gawein is volgens de mening van uw oertraditionele nonkel Dolf (‘Wat gaan ze nog doen: Jan Decleir als Shaft?’) een brug te ver.

‘GUNDA’

Van: Viktor Kosakovskiy.

Met: een varken, twee koeien en een kip.

De pitch: dieren in nesten.

Uit op: 11 augustus.

Dit varkentje wilt u absoluut wassen, want: onder meer Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson raken niet uitgepraat over deze verrukkelijke documentaire over het dagelijkse leven van enkele boerderijdieren, waaronder een kip met één poot.

Laat de boter alvast smelten, want: u bent van oordeel dat varkens thuishoren op uw bord, niet op het grote doek.

'Gunda' Beeld imdb
'Gunda'Beeld imdb

‘RESPECT’

Van: Liesl Tommy.

Met: Jennifer Hudson, Forest Whitaker en Marlon Wayans.

De pitch: het levensverhaal van de Queen of Soul verfilmd.

Uit op: 11 augustus.

Yeah baby, want: deze wervelende biopic, die het leven van Aretha Franklin bestrijkt vanaf de tijd dat ze als klein meisje in het kerkkoor zong tot haar internationale doorbraak, wordt nu al één van de koplopers in de volgende Oscarrace genoemd.

Denk liever twee keer na, want: Aretha’s jongste zoon Kecalf vraagt u met aandrang om de biopic te boycotten, omdat zijn familie niet bij de productie werd betrokken. Wat overigens niet klopt: kort voor haar overlijden heeft Aretha herself Jennifer Hudson aangewezen voor de hoofdrol.

‘SUPERNOVA’

Van: Harry Macqueen.

Met: Stanley Tucci, Colin Firth en Pippa Haywood.

De pitch: tranen in de camper.

Uit op: 1 september.

U zult snotteren in uw mondkapje, want: er bestaat in de wereld wellicht geen mooier en droever liefdeskoppel dan Sam (Firth) en Tusker (Tucci), twee oudere mannen die tijdens een roadtrip beseffen dat hun tijd samen opraakt.

Nu even geen tearjerker over een dementerende man, want: u bent nog aan het natrillen van het in juni uitgekomen ‘The Father’ met Anthony Hopkins.

'Supernova' Beeld imdb
'Supernova'Beeld imdb

‘DUNE’

Van: Denis Villeneuve.

Met: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson en Josh Brolin.

De pitch: de oorlog om de onbarmhartige woestijnplaneet Arrakis barst los.

Uit op: 15 september.

Bijt in deze specie, want: als er één man is die het in zich heeft om de door de ruimte klievende Hooglinieschepen, de wapperende banieren van het geslacht Atreides en de gigantische zandwormen van ‘Dune’ op de juiste manier naar het witte doek te brengen, dan wel de virtuoze regisseur van ‘Enemy’, ‘Sicario’ en ‘Blade Runner 2049’.

Verdiep u liever in de schitterende bestseller van Frank Herbert, want: wie ooit de chaotische verfilming van David Lynch uit 1984 heeft gezien, weet dat het haast onbegonnen werk is om Herberts monumentale, rijkgelaagde en breedvertakte ‘Duin’-universum in één film te gieten.

'Dune' Beeld imdb
'Dune'Beeld imdb

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234