null Beeld

TV-tip‘Seahorse: The Dad Who Gave Birth’

Deze vader baarde een kind: ‘Ik ben geen freak over wie je op café eens goed kunt discussiëren’

Toen Freddy McConnell in 2014, op 27-jarige leeftijd, een geslachtsverandering onderging van vrouw in man, besliste hij om de baarmoeder niet te laten wegnemen. Hij wilde immers nog zelf een kind kunnen baren, iets waar hij vier jaar later ook in slaagde. De zwangerschap liet hij vastleggen op camera en is het onderwerp van de documentaire 'Seahorse: The Dad Who Gave Birth'.

Redactie

- Waarom besliste je om een zwangere papa te worden?

FREDDY MCCONNELL «Het leek me de makkelijkste manier om een kind te krijgen. Ik wilde mijn lot niet in de handen van één of andere organisatie leggen: niemand hoort te beslissen of ik een kind mag krijgen. Ik had niet per se een verlangen om zelf in verwachting te zijn, het was eerder pragmatisch.»

- 'Seahorse' toont een intieme periode. Wat dreef je om alles in beeld te brengen?

MCCONNELL «Ik wilde transgendermannen tonen wat mogelijk is. Veel dokters claimen dat de behandelingen met testosteron je onvruchtbaar maken, terwijl daar geen bewijs voor is.

»Ik hoop ook dat zoveel mogelijk mensen 'Seahorse' zien. Niet iedereen heeft ooit een transpersoon ontmoet en de meeste documentaires behandelen ons als rariteiten. Deze film toont dat wij gewone mensen zijn, en geen freaks over wie je eens goed kunt discussiëren op café. Na een vertoning kwam een oudere man naar mij toe en hij zei: 'Mijn dochter heeft mij verplicht om naar je film te kijken, terwijl ik weigerachtig was. Ik ben zo blij dat ik ben gekomen: ik begrijp het eindelijk.'»

- Je schrijft zelf voor The Guardian. Voor 'Seahorse' riep je de hulp van een documentairemaakster in: Jeanie Finlay, die vorig jaar 'Game of Thrones: The Last Watch' afleverde.

MCCONNELL «Ik gaf Jeanie carte blanche. Ik wist namelijk dat zij niet op zoek zou gaan naar sensatie. Ze maakte er iets oprechts van: een documentaire met nuance, waarin de moeilijke vragen die worden gesteld een respectvol antwoord krijgen.

»Ik heb nooit aan die camera kunnen wennen, maar ik weet: als ik mijn zwangerschap zelf had gefilmd, dan had ik de opnames gestopt tijdens de moeilijkste momenten. Terwijl de diepe dalen even belangrijk zijn als de hoge pieken.»

- Op de geboorteakte van je zoon sta je als moeder en niet als vader aangegeven. Je hebt inmiddels een rechtszaak verloren om dat te veranderen. Waarom vind je dat zo belangrijk?

MCCONNELL «Ik vind niet dat een blaadje papier bepaalt wie ik ben. Maar als we leven in een samenleving die belang hecht aan dergelijke paperassen, dan vind ik dat ze accuraat moeten zijn. Volgens de staat ben ik de moeder omdat ik het kind heb gebaard. De wet hinkt hopeloos achterop.»

- En, hoe voelde het nu om zwanger te zijn?

MCCONNELL «Ik ben extatisch over mijn zoontje, maar de negen maanden vooraf waren een hel. Als alle mannen deze miserie moesten doorstaan om een kind te krijgen, ze zouden anders piepen (lacht).»

‘Seahorse: The Dad Who Gave Birth’, NPO 3, zondag 16 mei, 22.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234