TV-tip'Zelfde deur, 20 jaar later'

‘‘Dezelfde deur, 20 jaar later’ zal er met corona niet gemakkelijker op worden’

Het meest onverwachte kijkcijfersucces van 2018 krijgt een vervolg: in 'Zelfde deur, 20 jaar later' belt Martin Heylen opnieuw onaangekondigd aan bij enkele nobele onbekenden die hij tussen 1998 en 2003 al eens eerder met een bezoekje had vereerd voor 'Man bijt hond'.

MARTIN HEYLEN «Voor dit tweede seizoen zijn we opnieuw het archief ingedoken en hebben we nog maar eens al mijn oude 'Man bijt hond'-reportages teruggekeken, minus de zestig die we voor het eerste seizoen hebben gebruikt. Dit keer zijn we niet alleen op zoek gegaan naar de mensen die het best pakken op televisie - geboren babbelaars, zonderlinge dorpsfiguren, vrolijke Fransen die het spontaan op een zingen zetten - maar vooral naar verhalen met een open einde: een fotograaf die vijf jaar van zijn leven wilde geven om mondharmonica te kunnen spelen, een vrouw die haar carrière als goudsmid opgaf om voor haar kinderen te zorgen, een man die nog nooit een file van dichtbij had gezien en plots in Brussel moest gaan werken. Maar ook een gezin in het dorpje Messelbroek, van wie de moeder, toen ik twintig jaar geleden aan de deur stond, net het bericht had gekregen dat haar kanker was uitgezaaid. De sfeer in de verduisterde woonkamer was somber, en terwijl de drie dochters één voor één binnenwaaiden, zaten moeder en vader daar geslagen en gelaten. Ze vertelden me dat ze hadden besloten om, zolang het nog ging, grote reizen te maken, iets waarvan ze altijd hadden gedroomd. 't Was met een bang hartje dat ik er opnieuw ben gaan aanbellen.»

HUMO Ik heb de eerste aflevering al gezien: 't viel me op dat de opnames duidelijk vóór corona zijn gemaakt.

HEYLEN «Een groot geluk, want anders had ik er zonder twijfel de brui aan moeten geven. Ik kom dicht bij de mensen, hè? Vaak wordt er zelfs afscheid genomen met een innige knuffel.»

HUMO Vrees je niet dat het weleens voorgoed afgelopen zou kunnen zijn met lukraak bij mensen aanbellen en nog binnen mogen ook?

HEYLEN «'t Zal er alleszins niet makkelijker op worden. Ook al door toedoen van de sociale media: de mensen zijn voorzichtiger om zomaar iemand van de televisie binnen te laten, want ze weten dat de beelden een tweede leven kunnen krijgen op het internet. Allicht is het aan mijn goeie naam te danken dat ik dit nog heb kunnen maken.

»Maar corona zou weleens tijdelijk het soort televisie kunnen lamleggen dat ik altijd gemaakt heb. Zelf sta ik er op dit moment evenmin om te springen: ik nader met mijn 64 lentes de leeftijd van de risicogroep, hè? Mijn vrouw en ik hebben sinds 13 maart maar één keer mensen binnengelaten, werkmannen die een nieuwe televisie kwamen installeren - ik heb beleefd gevraagd of ze een mondmasker wilden opzetten. Maar goed, ik speel al een tijdlang met twee tv-ideeën, waarvan er eentje ook in tijden van corona te maken moet zijn. Hout vasthouden! En daarna je handen ontsmetten, natuurlijk.» 

‘Zelfde deur, twintig jaar later’, Eén, maandag 28 september, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234