null Beeld

tv-tip'Corps diplomatique'

Diplomate Annelies Verstichel: 'Geen lachertje om China en Rusland aan boord te krijgen'

Diplomaten zijn in de regel discreter dan discreet: dat VRT-journalist Bart Aerts er voor de vierdelige Canvasreeks 'Corps diplomatique' in geslaagd is om enkele vooraanstaande exemplaren te volgen in hun doen en laten, mag een prestatie worden genoemd. In aflevering één staat de in New York werkzame Annelies Verstichel centraal, het levende bewijs dat een diplomaat niet per se een grijze heer met een aktetas hoeft te zijn.

Noud Jansen

ANNELIES VERSTICHEL «In het kader van het lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad is België op dit moment voorzitter van de werkgroep kinderen en gewapend conflict. Dat komt hierop neer: de partijen in verschillende gewapende conflicten die de meest ernstige schendingen begaan, zoals het doden en verminken van kinderen, belanden op een zwarte lijst, waar ze enkel af kunnen raken als ze met de VN een actieplan ondertekenen. Mijn taak is met de verschillende leden van de Veiligheidsraad over aanbevelingen te onderhandelen, wat aartsmoeilijk is omdat iedereen bij consensus akkoord moet gaan. Maar vorig jaar zijn we er als klein landje toch maar mooi in geslaagd om een akkoord te laten goedkeuren over aanbevelingen over Syrië en Myanmar. Je weet: Syrië wordt de hand boven het hoofd gehouden door Rusland, Myanmar door China. Om hen aan boord te krijgen en toch nog een tekst over te houden die de vinger op de wonde legt, dat is geen sinecure.»

HUMO Maakt zo'n papieren akkoord daadwerkelijk een verschil op het terrein?

VERSTICHEL «Ja. Niemand vindt het leuk om bekritiseerd te worden: je merkt goed dat men daadwerkelijk van die zwarte lijst af wil. Maar om na te gaan of wat we onderhandeld hebben ook wordt toegepast, ondernemen we af en toe terreinbezoeken, zoals vorig jaar naar Mali. Want inderdaad: zo'n tekst aannemen is mooi voor de galerij, maar je hebt er niks aan als-ie in een la verdwijnt.»

HUMO Uw termijn in New York zit er bijna op.

VERSTICHEL «Ik moet binnenkort terug naar Brussel, ja. Telkens verhuizen is niet evident - mijn man en ik hebben een zoontje van bijna 9 dat zijn hele bewuste leven in Amerika heeft gewoond - maar hoort nu eenmaal bij het beroep. Na twee 'posten' ga je terug naar het ministerie.

»Weet u, het is een eer om de Belgische belangen in het buitenland te verdedigen. In het Engels is het woord voor ambtenaar civil of public servant, iemand die het publieke belang dient: die benaming vind ik een mooiere omschrijving van wat ik doe.»

HUMO In 'Corps diplomatique' zien we u Charles Michel begeleiden bij de jaarlijkse opening van de algemene vergadering van de VN, waar zo'n beetje alle wereldleiders één-op-ééngesprekjes met elkaar voeren. Ik stel me zo voor dat je daar weleens wat ziet of hoort dat niet publiek gemaakt mag worden?

VERSTICHEL (glimlacht) «Als diplomaat is het belangrijk dat je dingen confidentieel kunt houden.»

HUMO Dank voor het gesprek.

VERSTICHEL «Met plezier.»

‘Corps Diplomatique’, Canvas, maandag 24 februari, 20.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234