Enkele deelnemers aan 'De slimste mens 2020'. Beeld VIER
Enkele deelnemers aan 'De slimste mens 2020'.Beeld VIER

Televisie

Dit zijn alle deelnemers van ‘De slimste mens ter wereld’

‘De slimste mens ter wereld’, de televisiequiz gehost door Erik Van Looy, heeft de 34 kandidaten voor de achttiende editie bekendgemaakt. Voor het eerst dingen er evenveel mannen als vrouwen mee naar de titel.

Redactie

Zelfs corona kan ‘De slimste mens ter wereld’ er niet van weerhouden uw woonkamer binnen te dringen dit najaar, al heeft het virus wel even huisgehouden in de kandidatenlijst. In april kon quizmaster Erik Van Looy op de boot van Gert Verhulst onthullen dat diens dochter Marie (25) en Marc Van Ranst in de rode zetels zouden plaatsnemen, maar die laatste moest vanwege zijn agenda alsnog verstek geven. Van Ranst staat zijn zitje af aan Ben Crabbé (57).

Ook van wielermanager Patrick Lefevere (65), actrices Kim Van Oncen (37) en Ella Leyers (32), muzikant Miguel Wiels (48) en Miss België Céline Van Ouytsel (23) was al bekend dat ze mochten beginnen blokken.

Gevarieerde lijst

Vandaag lanceert VIER de volledige kandidatenlijst voor de achttiende editie. En het is meteen de meest diverse lijst in de geschiedenis van het programma. Verschillende leeftijdscategorieën en achtergronden zijn vertegenwoordigd, en het is ook de eerste keer dat er evenveel mannen als vrouwen zullen meedingen naar de titel.

Enkele voor de hand liggende kandidaten zijn kersverse ‘mol’ Alina Churikova (21) en sportanker Catherine Van Eylen (49) – die vorig jaar verstek moest geven na een val met de fiets –, maar ook voorzitter van de socialisten Conner Rousseau (27), dichteres Delphine Lecompte (42), rapper Dvtch Norris (27) en skeletonracer Kim Meylemans (24) zullen de vragen en moppen van Erik Van Looy trotseren.

Comedian Serine Ayari (29), ‘Stukken Van mensen’-antiquair Bie Baert (56), VRT-journalist Riadh Bahri (32), podiumkunstenares Els de Schepper (54) , auteur en theatermaker Peter De Graef (62), producer en Zwangere Guy-dj Umi Defoort (24), televisiemaker Pedro Elias (45), actrices Nora Gharib (27) en Jennifer Heylen (28), muzikant Chibi Ichigo (22), danser en presentator Jan Kooijman (39), acteur en regisseur Frank Lammers (48), Wel jong, niet hetero-woordvoerder Senne Misplon (21), acteur en regisseur Jeroen Perceval (42), voetbalanalist Wesley Sonck (42), journalist en nieuwsanker Fatma Taspinar (37), muzikant Gene Thomas (48), ‘Het Nieuwsblad’-hoofdredacteur Liesbeth Van Impe (43), voetballer Hans Vanaken (28), regisseur Jan Verheyen (57) en muzikant Noémie Wolfs (31) vervolledigen de lijst van 34 kandidaten.

Afgezien van Marc Van Ranst bleek corona net een zegen voor het strikken van deelnemers, klinkt het bij VIER. ‘Vroeger was de agenda vaak het grootste probleem, bijvoorbeeld voor topsporters of mensen uit de film- of theaterwereld. Het gebeurde wel eens dat iemands volledige draaiplanning moest omgegooid worden wanneer bleek dat hij of zij het tegen de eigen verwachtingen in toch verder schopte dan de eerste aflevering. Dat was vaak uitdagend om te coördineren’, zegt persverantwoordelijke bij VIER Lies Maesschalck. ‘Daardoor hebben we nu ook een heel mooi gevarieerde lijst kunnen samenstellen waar we heel blij mee zijn. Mensen die elkaar in het dagelijkse, professionele leven normaal niet tegenkomen worden nu plots naast elkaar gezet. Dat geeft sowieso interessante televisie.’

Quizzen in covidtijden

Al is dat naast elkaar zitten anno 2020 natuurlijk niet letterlijk te nemen. De productie van de populaire tv-quiz, die ondertussen al zeventien jaar loopt, werd duchtig door elkaar geschud vanwege de aanpassingen die voor de veiligheid van het team en de kandidaten genomen moesten worden. Zo worden de befaamde rode zeteltjes netjes uit elkaar geschoven en voorzien van plexiglas. Ook de juryleden worden van elkaar gescheiden door een kunststoffen wand.

Het publiek dat de opnames bijwoont, wordt gehalveerd, al zullen de aanwezige supporterende bubbels wel zodanig geplaatst worden dat het op het scherm nog altijd zal lijken alsof de tribunes vol zitten en de kandidaten toch het gevoel hebben dat hun achterban aanwezig is. De ontvangst zal ook meer gestructureerd verlopen en gasten kunnen achteraf niet meer blijven plakken met een drankje.

De green room, waar kandidaten voor en tussen de verschillende opnames door met elkaar konden verpozen en eventueel strategieën uitwisselen, is nu ook opgesplitst in verschillende loges. Achter de schermen gelden uiteraard de afstands- en hygiënemaatregelen, is het eenrichtingsverkeer ingevoerd en worden er mondmaskers gedragen. De redactie vormt een bubbel en de visagiste heeft voor iedere kandidaat apart materiaal en extra beschermingsmateriaal ingeslagen.

Een organisatorisch huzarenstukje dus, zoals elke televisieproductie vandaag de dag, maar dat zal zich niet naar het beeld vertalen, verzekert men bij VIER. ‘De eerste opnames zijn al achter de rug en dat ging heel vlot. De mensen zijn de maatregelen ondertussen al wel gewoon natuurlijk, dus alles werd netjes opgevolgd’, zegt Maesschalck. ‘Het verloopt allemaal iets minder gemoedelijk en meer gestructureerd, maar zodra de quiz begint, zit de sfeer als vanouds.’

Vanaf maandag 12 oktober zullen 34 bekende en minder bekende Vlamingen strijden om de titel ‘De slimste mens ter wereld’. Quizmaster Erik Van Looy stelt hieronder de kandidaten aan u voor:

Catherine Van Eylen (49)

“Vorig jaar kon VRT- journaliste en sportanker Catherine jammer genoeg niet deelnemen na een ongelukkige val met de fiets, maar dit seizoen zit ze weer stevig in het zadel én in onze stoel. Charmant, grappig en erg slim. Benieuwd of ze beter doet dan haar echtgenoot Wouter Vandenhaute, die het in 2018 vier afleveringen volhield en zelfs de finaleweken haalde.”

Nora Gharib (27)

“We leerden haar vijf jaar geleden kennen tijdens de zoektocht naar de nieuwe K3, waarin ze het tot in de finale schopte. Intussen is Nora zangeres, actrice, presentatrice, schrijfster, vlogster én kersverse mama van dochtertje Chams. Een vrouw op snelheid dus, die onze studio ongetwijfeld doet stralen met haar betoverende lach.”

Serine Ayari (29)

“Serine is een bijzonder aanstekelijke comédienne met Tunesische roots, ze treedt op in het Engels en Frans, maar spreekt ook Arabisch. Een echte polyglot dus, die mensen graag aan het denken zet, maar hen vooral graag laat lachen. Een ideale combinatie om met ons mee te kwissen. Serine is ook veruit de meest ecologische kandidaat, want ze woont in Vilvoorde en kan dus gewoon met de fiets naar onze studio komen!”

Marie Verhulst (25)

“Dochter van de bekendste Gert van Vlaanderen en in december adopteerde ze van hem de meest populaire hond van Vlaanderen. Bij ons zal ze het zonder Samson moeten zien te fiksen, maar dat is helemaal geen probleem. Gert en Viktor bestoken haar van horen zeggen met weetjes en tips, dus ik ben er er zeker van dat zij een van de meest voorbereide kandidaten van het seizoen zal zijn. Succes Marie!”

Patrick Lefevere (65)

“De godfather van The Wolfpack, de drijvende kracht achter wielerteam Deceuninck-QuickStep, heeft een bewogen zomer achter de rug. Letterlijk en figuurlijk een met hoge toppen en diepe dalen. Maar intussen maakt de grote kopman zich klaar voor de belangrijkste koers van het jaar. Allez Patrick!”

Miguel Wiels (48)

“Deze muzikale en artistieke duizendpoot staat al lang op het verlanglijstje van De slimste mens. Al meer dan twintig jaar tovert hij hits van heel wat Vlaamse jeugdidolen uit zijn hoed. Blijkt uit onbetwist onderzoek: in tegenstelling tot filmregisseurs hebben componisten een ijzersterk geheugen. Een man die weinig in de spotlights treedt, maar dit najaar ongetwijfeld bij ons gaat schitteren.”

Pedro Elias (45)

“Tijdens de lockdown zorgde hij met De Container Cup – en samen met Wesley Sonck – voor het meest originele televisieprogramma van het voorjaar. Een bewogen jaar voor Pedro en de bal blijft maar rollen. Want momenteel presenteert hij Opvoeden doe je zo op VIER, waarbij hij kindjes en hun ouders pedagogische hulp verschaft. Dat kan van pas komen bij onze soms wat ongemanierde jury. Welkom lieve Pedro!”

Conner Rousseau (27)

“Een steile en onnavolgbare opmars. Op basketsloefen langs bij onze koning. Het voorbije jaar ging hard voor Vlaams Parlementslid én jongste sp.a-voorzitter ooit. Zijn vastberadenheid om komaf te maken met verouderde vormen zorgt voor een licht onbehagen bij de kwismaster, maar met zo een historische achternaam en het bijbehorende tijdperk van de verlichting zijn onze verwachtingen alleszins hooggespannen. Vooruit Conner!”

Ella Leyers (32)

“Haar naam doet in gedachten automatisch France Gall weerklinken, maar deze soulsister is vooral een ijzersterke actrice. Haar imitatio is zo bijzonder dat de archetypen erbij verbleken. Talentvol theater dat als geen ander viraal kan gaan en dat in tijden van corona! Ella elle l’a.”

Peter De Graef (62)

“Acteur, auteur, regisseur, theatermaker en taalwonder. Zijn pensées, zijn humor en zijn frivoliteit maken van hem een wonderlijke ontmoeting met de zin en onzin van het leven. Hij is bovendien groot voorstander en bezieler van ‘gewoon blijven zitten’. Laat dat nu net een prima tactiek zijn in dit spel.”

Kim Van Oncen (37)

“Bloggen en vloggen, acteren en presenteren, en dat allemaal tussen de soep en de patatten. Niet alleen figuurlijk, want Kim is ook nog eens uitbaatster van een eigen supermarkt. Een duizendpotige dertiger en goedgemutste girlboss die helemaal klaar is om te knallen.”

Ben Crabbé (57)

“Wat een eer! De mastermind van het best scorende vooravondprogramma en langstlopende quizprogramma aller tijden komt dit najaar zijn eigen kennis meten in onze Slimste mens-studio. Benieuwd of hij veel gaat blokken? Haha!”

Riadh Bahri (32)

“IJzersterke VRT-journalist, gespecialiseerd en geobsedeerd door de luchtvaart, maar zijn kennis is indrukwekkend breder. De hoofdprijs van het jaar heeft hij al beet, want hij trouwde deze zomer met de man van zijn leven, maar hij gaat er ongetwijfeld alles aan doen om ook in december ‘De slimste mens ter wereld’ te worden.”

Gene Thomas (48)

“We mogen hem met gepaste beat een van de pioniers van de eurodance noemen. Zeker in de nineties ging zowat iedereen uit de bol op de hits van X-session. Een man die eeuwig jongen is gebleven. Voor hem ga ik door het vuur. Het wordt een avontuur. Een wondermooi verhaal.”

Frank Lammers (48)

“Acteur en regisseur en erg befaamd bij onze noorderburen. Fictiekijkend Vlaanderen kent hem ook als onverbiddelijke drugsbaron Ferry Bouman in Undercover (Eén). Frank deed ooit auditie voor een hoofdrol in de Nederlandse Loft, maar werd toen niet gekozen. Hopelijk is Frank iets vergevingsgezinder dan Ferry, anders zou dit wel eens het laatste seizoen van De slimste mens kunnen worden.”

Umi Defoort (24)

“Bijzonder benieuwd naar deze producer, beatmaker en vaste dj van Zwangere Guy. De zoon van jazzlegende Kris Defoort dropte in volle coronadays zijn eerste eigen plaat. Zijn hiphopbeats dulden geen tegenspraak. Behalve dan van onze jury misschien. Zeer benieuwd naar de ontmoeting met deze eclectische en bijzonder geestige jonge muzikant.”

Noémie Wolfs (31)

“Ze was vijf jaar lang de stem van Hooverphonic en heeft intussen twee solo-albums op haar palmares. Het laatste, Lonely Boy’s Paradise, werd warm onthaald en daarom doen wij graag hetzelfde in onze studio. Ze komt bovendien uit Scherpenheuvel, dus ongetwijfeld ook met een gezegende kennis. Wij branden alvast een kaarsje!”

Alina Churikova (21)

“De Kempense met Kazachse roots schreef dit voorjaar geschiedenis als jongste ‘mol’ ooit. Alvast wat ervaring in kandidaten naar huis sturen én bovendien studente logopedie. Nu nog de humor van de jury saboteren en we zijn vertrokken.”

Dvtch Norris (27)

“Deze brok energie tourde als ‘Antwerpse countryboy’ samen met zangeres/rapper Coely doorheen Europa, deed samen met haar het voorprogramma van Kendrick Lamar, bracht twee ep’s uit en schreef deze zomer een manifest voor de nieuwe campagne van Coca-Cola. Zijn artiestennaam is geïnspireerd op de actieheld Chuck Norris maar Fahad Seriki is toch vooral een zachtaardige, innemende kerel.”

Fatma Taspinar (37)

“Gerechtsjournaliste, nieuwsanker en dit najaar te zien op Eén met een nieuw programma over de Cel Vermiste Personen. Door haar job ziet ze vaak de minst mooie kanten van de mens, maar wij zijn toch blij dat we haar schoonheid in de studio mogen verwelkomen. Als ze ook nog eens de betekenis van haar naam waarmaakt – wat een prachtige naam trouwens – gaat dat vlekkeloos richting finaleweken.”

Senne Misplon (21)

“De woordvoerder van de vzw Wel jong, niet hetero gaf in de documentairereeks M/V/X op Eén een persoonlijke inkijk in zijn transitie. Vandaag geeft hij lezingen en vorming over gender en seksualiteit en doorbreekt hij genderlicious alle aangeleerde gendernormen. Uitkijken naar een straffe gast.”

Celine Van Ouytsel (23)

“Al meer dan een half jaar de mooiste van het land. Tot zover de gelijkenissen met onze kwismaster. Deze Miss België heeft met een diploma rechten op zak al bewezen dat beauty en brains prima te combineren zijn. Ze zorgde voor een onvergetelijk spektakel in de finale van de verkiezing en wij verwachten daarom bij ons niets minder.”

Wesley Sonck (42)

“Van topvoetballer naar topcommentator en topanalist, dat is voor Wesley een kleine stap. Zoals het ook een kleine stap zal zijn om bij ons te scoren. In De Container Cup hebben we genoten van zijn professioneel commentaar én posteerde hij zich schijnbaar moeiteloos bovenaan in de BV-ranking. Zijn duivels lachje en geweldige competitiegeest maken van hem dus ook bij ons een geduchte outsider voor de titel.”

Els de Schepper (54)

“Grande dame van het cabaret met een bijzonder indrukwekkend podiumpalmares. Als actrice, cabaretière, schrijfster, zangeres en de hele coronaperiode ook als luid voorstander van de Sound of Silence. Scheppen en schipperen, maar altijd met humor op zoek naar positiviteit, verdraagzaamheid en solidariteit. Binnen enkele maanden terug met een krachtige onewomanshow Els de Schepper ziet ze vliegen. Zo hebben we ze graag in De slimste mens!”

Jan Verheyen (57)

“Van de Team Spirit moet je het in deze kwis minder hebben, maar Dossierkennis genoeg bij Jan, alias Max Rockatansky, als het gaat over televisie, film en showbizz. Jan heeft bovendien een bijzonder uitgebreide algemene encyclopedische kennis en laat zich niet snel Buitenspel zetten. Welkom fijne collega!”

Jennifer Heylen (28)

“Nog onbekend bij het grote publiek maar deze talentvolle belofte acteert dit najaar in maar liefst drie fictieseries waaronder Loslopend wild op Eén. Gedreven en grappig en naar verluidt mogen haar vrienden ‘Jenny’ zeggen. Aniston, Lawrence, Lopez, Connely, Garner, Hoffman... En toen kwam jij, Jennifer Heylen.”

Jan Kooijman (39)

“In Vlaanderen werd Jan vooral bekend van Dance around the world (Eén), So u think u can dance (VTM) en Dancing with the Stars (VIER), maar in Nederland is hij al meer dan twintig jaar professioneel aan de slag als danser, acteur en presentator. In volle coronaperiode maakte hij een YouTube-reeks over social-distancing-dancing. En dit najaar komt hij met een Rotterdamse rotvaart door onze studio gewalst.”

Bie Baert (56)

“Kleine marktjes in Frankrijk of grote beurzen in Engeland. Antiquair Bie Baert uit Stukken van mensen is steeds op schattenjacht en gespecialiseerd in bijzondere en bizarre voorwerpen. Maar Bie is ook van vele andere markten thuis en ze is vastberaden om dat dit najaar te bewijzen. Bids are open!”

Jeroen Perceval (42)

“Met plezier voegt Jeroen Perceval zich dit najaar ook bij De Bende van Erik Van Looy. Blij dat hij die tijd wil vrijmaken, want na een resem memorabele en bekroonde tv- en filmrollen kan Jeroen binnenkort ook zijn eerste regie van een langspeelfilm – Dealer - aan zijn cv toevoegen. Graalridder in kruiswoordpuzzels, welkom aan onze ronde tafel!”

Kim Meylemans (24)

“Kim is misschien wel de blondste en snelste vrouw ooit in onze studio. Met 140 kilometer per uur vlamt ze op een slee naar beneden in de spectaculaire sport skeleton. We weten voorlopig nog maar weinig over deze little Belgian, maar wel dat ze zich als de beste kan laten zakken.”

Liesbeth Van Impe (43)

“De straffe hoofdredacteur van Het Nieuwsblad werd vorig jaar uit de krant gehouden door een kwaadaardige tumor, die ze zelf de naam Toby gaf. Na een harde strijd van negen maanden is Liesbeth terug. En dat maakt ons gelukkig. Toby mag thuisblijven, maar we kijken met veel plezier uit naar deze ongetwijfeld strijdlustige kandidate. Succes Liesbeth.”

Delphine Lecompte (42)

“Dichteres uit Brugge en sinds haar wekelijkse column in Humo ook bekend bij het grote Humo-publiek. Ze noemt zichzelf bitsig, neurotisch, mateloos, gul, baldadig, onvoorspelbaar, soms zwartgallig, zeer geestdriftig of heel zwaarmoedig. Herman Brusselmans, Jan Decleir en onze quizmaster zijn al verliefd op haar en de rest van Vlaanderen zal snel volgen.”

Hans Vanaken (28)

“Eén van de strafste voetballers op onze Belgische velden en trotse eigenaar van maar liefst twee gouden schoenen. Volgens mij heeft bij beloofd om bij Antwerp te komen voetballen als hij De slimste mens zou worden. Uiteraard blijf ik onpartijdige scheids...”

Chibi Ichigo (22)

“Nog zo’n enorm beloftevol muzikaal talent. Chibi heet eigenlijk Sabina en kwam als peuter samen met haar mama uit Rusland naar België. Ze groeide op in de hood van Leopoldsburg, maar woont tegenwoordig in Brussel. Ze rapt in het Russisch en in het Nederlands. Onze tolk Russisch-Antwerps staat alvast paraat.”

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234