Streamingtips
Dit zijn de 10 allerbeste films op Star, de gloednieuwe catalogus van Disney+
Vanaf heden krijgen Bambi, Yoda en Buzz Lightyear op Disney+ het gezelschap van een woeste barbaar, een zuurspuwende alien, en een boosaardige brain bug die in één stevige slurp de hersens van zijn slachtoffers uitzuigt. U vindt dit naargeestige groepje terug in de voor volwassenen bedoelde cataloog van Star, na Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic het zesde merk op de streamingdienst. Uit het indrukwekkende filmaanbod op Star maakte Onze Man voor u een selectie van tien onverslijtbare toppers: laat het slurpen beginnen, maar vergeet het kinderslot niet op te zetten!
Alien
Dat één van de gruwelijkste buitenaardse wezens uit de filmgeschiedenis nu ook rondwaart in de gangen en de luchtkokers van Disney +, komt doordat de Walt Disney Studio zich sinds 2019 de trotse eigenaar mag noemen van alle titels van 20th Century Fox. Het uit 1979 daterende ‘Alien’ blijft één van de spannendste sciencefictionfilms aller tijden (‘Here, kitty kitty!’), maar check ook eens het duistere ‘Alien: Covenant’ uit 2017, eveneens op Star.
The French Connection
Vroaaaaaarrrrrr! ‘Get out of the way!’ Tútúúúút! Vroaaaaarrrrrr! De legendarische carchase waarin agent Popeye Doyle een voortsnellende metro tracht in te halen vormt natuurlijk het adembenemende hoogtepunt van deze fantastische seventiesklassieker van William Friedkin, maar let ook eens op de perfecte vertolkingen van Gene Hackman en Fernando Rey, op de geweldige soundtrack, de fantastische dialogen (‘This is Doyle. I’m sitting on Frog One.’), en op de knap vastgelegde grootstadsatmosfeer.
The Darjeeling Limited
Ontsteek de vreugdevuren: dankzij Star kunt u zich onderdompelen in het wonderbaarlijke universum van de onnavolgbare Wes Anderson. Zijn schitterende decors, zijn kurkdroge humor, zijn bitterzoete melancholie: u vindt het niet alleen terug in onze persoonlijke favoriet ‘The Darjeeling Limited’, het relaas van een doorgetripte treinreis doorheen Indië, maar ook in de poëtische droomwerelden van ‘Isle of Dogs’, ‘The Life Aquatic With Steve Zissou’, ‘The Royal Tenenbaums’ en ‘Rushmore’.
Die Hard
‘Now I have a machine gun, ho ho ho’: yup, ‘Die Hard’ is één van die actieklassiekers die, mede dankzij de kinetische regie van John McTiernan, het adembenemende camerawerk van Jan de Bont en het onderlijfje van Bruce Willis, nu eens werkelijk nooit gaat vervelen. Ook de chemistry tussen Willis en Samuel L. Jackson in ‘Die Hard With A Vengeance’ mag er nog wezen, maar de rest van de franchise (‘Die Hard 2’, ‘Die Hard 4.0’ en ‘A Good Day To Die Hard’) mag u onder het roepen van ‘Yippee ki-yay, motherfucker!’ vastbinden op een kantoorstoel en in een liftkoker smijten.
Straship Troopers
‘The only good bug is a dead bug!’ Werd Paul Verhoevens sf-meesterwerkje, over de sinistere strijd tussen het menselijke ras en een zwerm intergalactische insecten, in 1997 nog door velen totaal onterecht gebrandmerkt als een verheerlijking van het fascisme, dan wordt ‘Starship Troopers’ vandaag eindelijk beschouwd als één van de beste sf-films uit de jaren 90 én als een visionaire satire op het hedendaagse nationalistische Amerika.
Unbreakable
Zoeven Captain America, Iron Man en de andere Avengers vrolijk rond in de Marvel-cataloog op Disney+, dan kunt u in de Star-afdeling kennismaken met een totaal ander soort superheld: David Dunn (Bruce Willis), de onkwetsbare veiligheidsagent die in M. Night Shyamalans sombere meesterwerk ‘Unbreakable’ niet kiest voor een cape, maar voor een regenponcho.
Thee Billboards Outside Ebbing, Missouri
Frances McDormand won in 2018 oververdiend de Oscar voor Beste Actrice voor haar zielsontroerende vertolking van de stugge moeder die na de brutale moord op haar tienerdochter zo haar eigen manier heeft om rechtvaardigheid te eisen; vooral haar ‘Cause you joined the gang, man’-monoloog, waarmee ze afrekent met de katholieke kerk, is er eentje om in te lijsten.
Brooklyn
Wie dweept met hartverscheurende romantiek, trillend sentiment en borrelende sehnsucht mag zich wentelen in dit magnifieke drama over een Iers meisje (de prachtige Saoirse Ronan) dat anno 1952 de smaragdgroene velden van haar land achter zich laat en per pakketboot de oversteek maakt naar de Verenigde Staten, het land van de onuitputtelijke mogelijkheden, waar het spook van de heimwee uiteindelijk sterker blijkt dan haar wil om het te maken.
Ed Wood
In de jaren 90, toen hij zijn talent nog niet vergooide aan geesteloze remakes (‘Dumbo’, ‘Planet of the Apes’ en ‘Alice in Wonderland’ staan eveneens op Star), kwam Tim Burton aanzetten met een grappig, virtuoos, en uiteindelijk buitengewoon liefdevol eerbetoon aan Ed Wood, een in low budget B-films gespecialiseerde dromer die bekendstaat als de slechtste regisseur aller tijden. Met een schitterende vertolking van de toen nog geliefde Johnny Depp, die overigens ook de hoofdrol speelt in het eveneens op Star te vinden ‘Edward Scissorhands’, nog zo’n jaren 90-topper van Burton.
Conan The Barbarian
Het Rad van de Pijn! Arnold Schwarzenegger die, wanneer hij hulpeloos op de Boom van Smart ligt vastgeklonken, de nek van een bloeddorstige gier overbijt en vol walging enkele onverteerbare pluimpjes uitspuwt! De orgiescène waarin booswicht Thulsa Doom (fantastische rol van James Earl Jones) in een hitsig reptiel transformeert! De opzwepende muziek van Basil Poledouros! Beste sword-and-sorcery-prent ooit!
Liggen verder ook in de schatkist van Star:
‘Never Let Me Go’! ‘Braveheart’! ‘Commando’! ‘Good Morning Vietnam’! ‘Romancing The Stone’! ‘Big Trouble in Little China’! ‘Australia’! ‘Say Anything’! ‘Moulin Rouge’! ‘High Fidelity’! ‘Office Space’! ‘Miller’s Crossing’! ‘Hoffa’! ‘Pretty Woman’! ‘Summer of Sam’! ‘Ravenous’! ‘Deadpool’! ‘The Shape of Water’ ‘Independence Day’! ‘Con Air’! ‘The Village’! ‘Miller’s Crossing’!
In de cataloog spetteren tenslotte ook enkele vonken Vlaams talent, want in ‘Red Sparrow’ speelt Matthias Schoenaerts de oom van Jennifer Lawrence en in Michaël Roskams stijlvolle Hollywooddebuut ‘The Drop’ neemt diezelfde Schoenaerts de acteerwapens op tegen James Gandolfini en Tom Hardy. Zuig dáár maar eens op, brain bug!