Better Call Saul Beeld Netflix
Better Call SaulBeeld Netflix

Overzicht

Dit zijn de 20 beste series en docu's van 2020 (tot nu toe)

Nog iets gebeurd het afgelopen half jaar? We zouden het niet kunnen zeggen want te druk bezig met het bekijken van alle nieuwe reeksen en documentaires die Netflix, Play en de rest over ons uitstortten. Gelukkig heeft dat wel iets opgeleverd: een top20 van de beste titels van 2020 tot nu toe.

Stefaan Werbrouck

Bekijk hier ook onze serie top 100 aller tijden.

1 Better Call Saul - seizoen 5 (Netflix) (lees onze ★★★★★-recensie)

Was dit het seizoen waarin ‘Better Call Saul' definitief beter werd dan ‘Breaking Bad’? Het zou zomaar eens kunnen: van begin tot eind foutloos, met messcherpe dialogen, prachtige beelden en een finale waarin Kim Wexler het tapijt onder de voeten van Saul Goodman én de kijker wegtrok.

2 The Plot Against America (Play) (lees onze ★★★★★-recensie)

David Simon bleef redelijk trouw aan de originele roman, maar de trage vertelstijl die hij perfectioneerde in ‘The Wire' of ‘The Deuce’ paste wonderwel bij Philip Roths verontrustende verhaal over hoe makkelijk de VS kan wegzinken in fascisme en rassenhaat.

3 Who killed Malcolm X (Netflix) (lees onze ★★★★★-recensie)

Er dreigt nog steeds geen tekort aan true crime-documentaires: de allerbeste was ‘Who killed Malcolm X’, een zoektocht naar de waarheid rond de dood van de zwarte leider en een portret van de burgerrechtenbeweging tijdens de woelige jaren 60 - die verdacht veel leken op vandaag.

4 Unorthodox (Netflix) (lees onze ★★★★½-recensie)

Het is niet het vreemdste wat er in 2020 is gebeurd, maar een ingetogen, vooral in het Jiddisch gesproken miniserie over orthodoxe joden die wereldwijd een hit wordt? Dat was toch een verrassing. Maar de hype rond ‘Unorthodox' is ook volledig terecht.

'Unorthodox' Beeld Netflix
'Unorthodox'Beeld Netflix

5 The Last Dance (Netflix) (lees onze ★★★★½-recensie)

Alsof Michael Jordan nog niet genoeg geld, roem en succes had, stond hij ook nog eens centraal in een van de beste sportdocumentaires ooit gemaakt. Het is, zoals het balbezit tijdens een wedstrijd tussen de Chicago Bulls en de jeugdploeg van Pepinster, niet eerlijk verdeeld.

6 Bojack Horseman seizoen 6 - deel 2 (Netflix) (lees onze ★★★★½-recensie)

Op 31 januari kwam er een einde aan de beste serie op Netflix, met acht afleveringen die even grappig, ontroerend en donker waren als alles wat eraan voorafgegaan was. We hadden toen al kunnen weten dat 2020 geen fijn jaar zou worden.

7 State of the Union (VRTNU) (lees onze ★★★★½-recensie)

Technisch gezien dateert deze reeks uit 2019, maar ze kwam pas afgelopen april op VRTNU en als Dries Van Langenhove naar een barbecue kan gaan, mogen wij de regels ook wat creatief interpreteren. Bovendien is deze ultrakorte miniserie waarin een koppel op café hun huwelijk ontleedt te mooi om niet te vermelden.

State of the Union Beeld VRT
State of the UnionBeeld VRT

8 Never have I ever (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

De prijs voor charmantste nieuwkomer gaat - het was nipt, Erika Vlieghe! - naar deze komische reeks over een tienermeisje van Indiase afkomst dat aanpapt met de populairste jongen van de school om haar status als ‘unfuckable nerd’ kwijt te raken. Niet origineel, wel erg goed uitgevoerd.

9 Jeffrey Epstein: Filthy Rich (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Een - lovenswaardige - trend in het true crime-genre is dat er meer documentaires worden gemaakt waarin de slachtoffers centraal staan. In het wraakroepende ‘Filthy Rich’ waren dat een tiental vrouwen die in de handen van Jeffrey Epstein zijn gevallen, en die slechts een fractie van het werkelijke aantal slachtoffers uitmaken.

10 Lance (ESPN) (lees onze ★★★★☆-recensie)

De aflevering van ‘Belga Sport’ over de beruchte klimtijdrit naar Alpe d’Huez in 2004 is ook niet mis, maar dit tweeluik van ESPN - ook de zender die ‘The Last Dance' produceerde - haalt het toch met een wiel verschil in de strijd om de titel ‘beste documentaire over Lance Armstrong’.

11 Betty (Play)(lees onze ★★★★☆-recensie)

Het tijdperk van de duistere, mannelijke antiheld is op televisie - nu nog in het echte leven - zo goed als voorbij. Steeds meer series worden op en achter het scherm bevolkt door vrouwen, zoals het geval is bij deze mooie HBO-reeks over enkele jonge meisjes die zich op hun skateboard een weg banen door de straten van New York en door het niet echt vrouwvriendelijke skatersmilieu van de stad.

12 Rick and Morty - seizoen 4 (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Alles kan en mag: het was opnieuw het motto in de scenaristenkamer van ‘Rick and Morty’ voor het vierde seizoen. Goed, dat was het bij ‘GR5' natuurlijk ook, maar in dit geval leverde het geïnspireerde en soms zelfs geniale televisie op.

Rick & Morty Beeld Netflix
Rick & MortyBeeld Netflix

13 Curb Your Enthusiasm - seizoen 10 (Play) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Mag je met alles lachen? Als je Larry David heet, is het antwoord ‘pretty, pretty, pretty’ duidelijk. Ook in het tiende seizoen van ‘Curb Your Enthusiasm’ schopte hij weer met veel venijnig plezier alle politiek correcte kerkjes omver. We zullen hem missen, indien dit effectief het laatste seizoen was.

14 Love is blind (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

De realityhit van Netflix van dit voorjaar, een heerlijke brok schaamteloos schuldig vertier, waarin onderzocht werd of het uiterlijk echt een belangrijke rol speelt in de liefde. Al bleven kijkers achteraf vooral met een andere vraag zitten: hoe gezond is het voor een hond om wijn te drinken uit het glas van zijn baasje?

15 Dead to me - seizoen 2 (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Nog meer wijn, maar zonder meedrinkende huisdieren, in het tweede seizoen van ‘Dead to Me’, een uiterst verslavende en donkere soapreeks over accidentele moorden, de duistere kant van de vastgoedsector en het belang van vriendschap en vertrouwen.

16 The Pharmacist (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Een apotheker verliest zijn zoon na een verkeerd gelopen drugsdeal, gaat op zijn eentje op zoek naar de dader en legt daarna een illegale trafiek in zware pijnstillers bloot. Aan de hand van zijn verhaal toont ‘The Pharmacist’ hoe fentanyl en oxycontin zo’n ravage konden aanrichten in de Amerikaanse samenleving.

17 Pandemic (Netflix) (lees onze ★★★★☆-recensie)

Qua timing had ‘Pandemic’ niet beter kunnen mikken, maar ook als er vlak nadat de reeks op Netflix verscheen geen echte pandemie was losgebroken, was dit docudrama over hoe de medische wereld omgaat met nieuwe virussen meer dan het bekijken waard geweest.

'Pandemic' Beeld Netflix
'Pandemic'Beeld Netflix

18 I may destroy you (Play)(lees onze ★★★½☆-recensie)

Hoe ga je om met seksueel geweld? Michaela Coel stelt de vraag in ‘I may destroy you’, een serie waarvoor ze uit haar eigen ervaringen putte. Het antwoord is complex, morsig en allerminst eenduidig, zoals het echte leven. Adèle is alvast grote fan, nu u nog.

19 I know this much is true (Play) (lees onze ★★★½☆-recensie)

Voor al wie de lockdown nog niet deprimerend genoeg vond, was er deze rauwe miniserie van HBO waarin Mark Ruffalo op indrukwekkende wijze twee personages speelt: de schizofrene Thomas en Dominick, die tevergeefs zijn tweelingbroer van de psychologische afgrond weg probeert te houden.

20 Tiger King (Netflix) (lees onze ★★★½☆-recensie)

Afgerukte ledematen, onopgeloste moorden, driehoeksverhoudingen, bizarre sektes en hilarisch foute kapsels: de meest besproken documentaireserie van de afgelopen maanden had het allemaal. En al was ‘Tiger King’ ethisch gezien niet altijd even vlekkeloos, de reeks was nooit minder dan geweldig entertainend.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234