Amanda Knox Beeld Netflix
Amanda KnoxBeeld Netflix

televisietrue crime

Dit zijn de 50 beste true crime-titels van Netflix en co. (10-1)

Geen enkel genre is de voorbije jaren zo ontploft op televisie als true crime. Maar wat zijn nu de 50 beste documentaires en docuseries over misdaden, moorden en andere onverkwikkelijke gebeurtenissen die je kunt bekijken op Netflix en co.? HUMO telt 5 weken lang nagelbijtend af.

Stefaan Werbrouck

Lees hier deel één van onze top 50 (50 - 41)

Lees hier deel twee van onze top 50 (40 - 31)

Lees hier deel drie van onze top 50 (30 - 21)

Lees hier deel vier van onze top 50 (20 - 11)

10 McMillions (Play)

Bijzonder onderhoudende docureeks over een fraudezaak die McDonald’s miljoenen dollars heeft gekost. Sinds 1987 organiseert de fastfoodketen in de VS (en ook in andere delen van de wereld) twee keer per jaar een tombola, waarbij klanten bij een bestelling gratis een biljet krijgen en een prijs kunnen winnen. De lotjes zijn gebaseerd op de vakjes van Monopoly en de prijzen variëren van een gratis hamburger tot een som geld, voor de gelukkigsten zelfs één miljoen dollar. Jerry Jacobson werkte voor de producent van het spel en moest, samen met een vertegenwoordiger van McDonald’s, de winnende biljetten rondbrengen naar de deelnemende restaurants. Maar vanaf 1989, en dat 12 jaar lang, begon hij in de toiletten van de luchthavens waar ze het vliegtuig namen biljetjes te verwisselen, waarna hij de prijzen door anderen liet ophalen, eerst door familie en vrienden, later zelfs door de maffia. Uiteindelijk verdween er voor 24 miljoen dollar aan prijzen in de zakken van Jerry en co., tot de FBI hem kon oppakken. Dat Jacobsons verhaal nooit echt veel ruchtbaarheid kreeg, heeft trouwens veel te maken met de datum waarop hij voor de rechter verscheen: 10 september 2001.

Bekijk de trailer:

9 Time: the Kalief Browder story (Netflix)

Sommige hoofdrolspelers in de reeksen uit deze top 50 zijn ten onrechte veroordeeld voor moord, verkrachting of andere wrede misdaden, in het geval van Kalief Browder was de aanklacht dat hij een rugzak gestolen zou hebben. Tien jaar geleden, in mei 2010, hield de politie de toen 16-jarige Browder tegen op straat in New York, terwijl hij op weg was naar huis van een feestje. Net daarvoor had een man naar 911 gebeld om te zeggen dat twee zwarte tieners zijn rugzak hadden gestolen, en de agenten dachten dat Browder een van de daders was. Bijna drie jaar (!) lang zat de tiener opgesloten in de zwaarbewaakte gevangenis van Riker’s Island, waarvan twee jaar in een isoleercel, vooraleer hij voor een rechter kon verschijnen: die verklaarde de aanklacht nietig omdat de man wiens rugzak gestolen was ondertussen teruggekeerd was naar Mexico. In 2015, een week na zijn 22e verjaardag, beroofde Browder zichzelf van het leven. Het zesdelige ‘Time’ is een droevig eerbetoon aan Browder maar vooral een striemende aanklacht tegen het gerechtelijke systeem in de VS en de behandeling van jonge, zwarte Amerikanen door de politie.

Bekijk de trailer:

8 Shadow of truth (Netflix)

Het zal u niet verbazen dat in een land waar de premier ondanks stevige aanklachten wegens corruptie vrolijk aan de macht blijft er al eens een goeie true crime-reeks gemaakt wordt. Het Israëlische ‘Shadow of Truth’ uit 2016 onderzoekt de brutale moord op een 13-jarig meisje, van wie het lichaam gevonden werd in de toiletten van haar school. Een Oekraïense migrant die in de school had gewerkt, werd gearresteerd en tot levenslang veroordeeld, maar over zijn schuld bestaan de nodige twijfels. Wat ‘Shadow of Truth’, naast een in het genre zelden geziene visuele flair, speciaal maakt, is dat elke aflevering het verhaal vanuit een andere invalshoek vertelt. In de eerste mogen de aanklagers hun zaak bepleiten, daarna krijgt de verdediging haar kans, de derde aflevering draait rond de theorie dat de klasgenoten van het meisje de echte daders zijn en in de vierde en laatste duikt er een getuige op die voor het eerst zijn versie geeft. Met andere woorden: onthutsend tot op het eind.

Bekijk de trailer:

7 Who killed Malcolm X? (Netflix)

‘You know they murdered X and tried to blame it on Islam’, zo rapte Zach De La Rocha van Rage Against The Machine op ‘Wake Up’, een van de songs/handgranaten op de titelloze debuutplaat van de rockgroep. Deze zesdelige reeks probeert, op een iets meer bedaarde manier, na te gaan wat er echt is gebeurd begin 1965, toen de zwarte leider Malcolm X neergeschoten werd terwijl hij in New York een toespraak aan het houden was. Drie leden van Nation of Islam, de groepering waar Malcolm X een jaar eerder bij vertrokken was, kregen in 1966 levenslang voor de moord, maar twee van hen hebben altijd gezegd dat ze onschuldig waren. Muhammad Abdul Aziz, probeert op zijn 81e nog altijd zijn naam te zuiveren: ‘Who killed Malcolm X’ volgt hem in zijn lange gevecht voor gerechtigheid maar schetst ook een beeld van de woelige jaren 1960 en toont hoe er zoveel complottheorieën konden ontstaan rond de dood van Malcolm X.

Bekijk de trailer:

6 The Keepers (Netflix)

De jonge non Cathy Cesnik is lerares Engels op een middelbare school in Baltimore wanneer ze eind 1969 verdwijnt en enkele maanden later dood wordt teruggevonden. ‘The Keepers’ toont hoe twee oud-leerlingen van Cesnik al bijna een halve eeuw lang proberen te achterhalen wie haar vermoord heeft. De reeks begint wel als een verhaal over de mysterieuze dood van een non, maar verandert al snel in een onderzoek naar seksueel misbruik op een katholieke school. Booswicht is de directeur, kapelaan Joseph Maskell, die heel veel kinderen onder zijn hoede heeft misbruikt en tot alles in staat was om zijn geheim in de doofpot te stoppen. Moeilijk om te zeggen wat nu het meest wraakroepend is in ‘The Keepers’: de getuigenissen van Maskells slachtoffers – van wie velen voor het eerst hun verhaal doen – of het gemak waarmee de politie en de kerk alles onder de mat bleef vegen.

Bekijk de trailer:

5 The Staircase (Netflix)

De peetvader van de hedendaagse true crime-series is deze Franse docureeks waarin Jean-Xavier de Lestrade ruim vijftien jaar lang één zaak volgt. Eind 2001 belt de Amerikaanse schrijver Michael Peterson naar het noodnummer, om te zeggen dat zijn vrouw Kathleen van de trap is gevallen. De politie gelooft het verhaal niet en beschuldigt Peterson ervan dat hij haar de kop heeft ingeslagen. Net na zijn aanhouding begint de Lestrade te filmen, voor een achtdelige reeks die in 2004 uitkomt en een nooit eerder geziene blik achter de schermen van Petersons proces werpt, tot aan zijn veroordeling in 2003. De Lestrade maakte daarna nog twee sequels voor zijn serie, één in 2012 over hoe Petersons advocaten een nieuw proces proberen af te dwingen - waar ze ook in slagen - en één in 2018, over hoe Peterson uiteindelijk vrij komt nadat hij het op een akkoord heeft gegooid met de aanklagers. Netflix verzamelde alles in één dertien afleveringen lange reeks, een true crime-meesterwerk waarin je als kijker van begin tot eind twijfelt over de (on)schuld van - de niet bepaald sympathiek overkomende - Peterson.

Bekijk de trailer:

4 Who killed little Gregory? (Netflix)

Lépanges-sur-Vologne is een dorpje in de Vogezen van nog geen 1000 inwoners, maar in Frankrijk roept de naam nog steeds nare herinneringen op. Aan ‘L’Affaire Grégory’, die halverwege de jaren 1980 losbarstte toen een vierjarig jongetje uit het dorp ontvoerd en vermoord werd. Ruim 30 jaar later is de moord op Grégory Villemin - elk ouderhart breekt wanneer de foto van het breed lachende jongetje in beeld komt - nog steeds niet opgelost, en ‘Who killed little Gregory’ levert ook niet meteen een spoor op naar de mogelijke dader(s). Maar dat is niet de hoofdbetrachting van de makers: zij leveren in vijf afleveringen een gedetailleerd beeld af van hoe het onderzoek naar de moord volledig in de soep liep, door rechercheurs die hun werk niet deden, journalisten die op zoek waren naar goedkope scoops en gewone mensen uit Lépanges-sur-Vologne en omgeving die roddels voor waarheid aannamen. Naast Grégory zelf zijn de grootste slachtoffers in de zaak dan ook de ouders van het jongetje, die eerst hun kind op gruwelijke wijze verloren en daarna jaren-, zelfs decennialang de speelbal waren van het gerecht, de media en de immer wispelturige publieke opinie.

Bekijk de trailer:

3 OJ: Made in America (ESPN Player)

De bekendste misdaadzaak uit de jaren 1990 leverde in 2016 een uitstekende miniserie op, ‘American Crime Story: The People vs O.J. Simpson’ op Netflix, en deze schitterende vijfdelige documentaire, winnaar van de Oscar voor beste documentaire in 2017. ‘Made in America’ gebruikt het leven van O.J. Simpson, de moord op Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman en het daaropvolgende proces als basis voor een uitgebreide, intelligente en altijd meeslepende analyse van de Verenigde Staten zelf, een land waar veel, zoniet alles, bepaald wordt door roem, rijkdom en ras.

Bekijk de trailer:

2 Flint Town (Netflix)

Is ‘Flint Town’ echt een true crime-reeks? Daar valt over te discussiëren. Er staat in tegenstelling tot in ‘The Keepers’ of ‘Making a Murderer’ geen één bepaalde zaak centraal die onderzocht wordt, maar in een reeks die enkele politieagenten volgt in een grote Amerikaanse stad valt er natuurlijk wel meer dan genoeg misdaad te rapen: niet voor niets vertelt een ancien van het korps hoe ze haar eerste steekpartij meemaakte op haar eerste werkdag en haar eerste moord op dag vier, en wordt er al in de eerste aflevering een tiener neergeschoten. Maar de ergste misdaad is hoe de overheid constant in de voorzieningen van de stad snijdt en in naam van efficiëntie en een slankere staat steeds meer bezuinigt: ooit waren er 300 politieagenten in Flint Town, nu nog 98, en die hebben negen auto’s om rond te patrouilleren. Het was ook zo’n budgettaire beslissing waardoor Flint even nationaal nieuws werd in de Verenigde Staten, toen bleek dat het water dat er uit de leidingen kwam te veel lood bevatte: de stad had om te besparen de bevoorrading veranderd en had ook verzuimd om het nieuw aangevoerde water grondig te testen. Twaalf mensen zijn gestorven, naar schatting 12.000 kinderen hebben jarenlang te veel lood binnen gekregen, niemand is gestraft.

Bekijk de trailer:

1 Amanda Knox (Netflix)

‘Heel de wereld wist met hoeveel mannen ik in mijn leven al naar bed was geweest: zeven. En toch werd ik afgeschilderd als een hoer, beestachtig en door seks geobsedeerd.’ Aldus Amanda Knox in deze briljante, ontluisterende documentaire over de zaak die haar leven heeft verwoest, toen ze in 2007 als studente in Italië beschuldigd werd van de moord op haar kamergenote en uiteindelijk vier jaar onschuldig in de cel zat. ‘Amanda Knox’ is niet zozeer een onderzoek naar wat er precies gebeurd is, maar laat zien hoe een al bij al brave, wat kleurloze twintigjarige vrouw plotseling in een mediastorm terecht kon komen en transformeerde tot ‘Foxy Knoxy’, een onweerstaanbare vamp die haar vriend zogezegd had overgehaald tot moord. De getuigenis van Knox zelf is indrukwekkend, maar onvergetelijk zijn vooral de Italiaanse aanklager en een Britse tabloidjournalist, die ontstellend luchtig praten over hoe ze de jongedame opgejaagd en bijna afgemaakt hebben. ‘Als ik onschuldig ben’, zegt Knox, ‘dan betekent het dat iedereen kwetsbaar is, dat iedereen zo’n nachtmerrie kan beleven.’ In 2015 werd Knox door het Italiaanse Hof van Cassatie definitief van alle blaam gezuiverd, hopelijk doet deze documentaire hetzelfde bij iedereen die ook vandaag nog altijd denkt dat de vrouw wel iets verkeerd gedaan moet hebben.

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234