'Wild Wild Country' op Netflix Beeld Netflix
'Wild Wild Country' op NetflixBeeld Netflix

HUMO’S MEEDOGENLOZE MOORDZOMER

Dit zijn de 50 beste true crime-titels van Netflix en co. (20-11)

Geen enkel genre is de voorbije jaren zo ontploft op televisie als true crime. Maar wat zijn nu de 50 beste documentaires en docuseries over misdaden, moorden en andere onverkwikkelijke gebeurtenissen die je kunt bekijken op Netflix en co.? Humo telt 5 weken lang nagelbijtend af.

Stefaan Werbrouck

Lees hier deel één van onze top 50 (50 - 41)

Lees hier deel twee van onze top 50 (40 - 31)

Lees hier deel drie van onze top 50 (30 - 21)

20 The Orderud Case (VRTNU)

In mei 1999 werden op een boerderij in het Noorse Sørum drie mensen uit hetzelfde gezin vermoord: de 47-jarige Anne Orderud Paust en haar hoogbejaarde ouders. Omdat de politie de lijken terugvond op verschillende plaatsen in het huis en er geen tekenen waren die wezen op een gevecht, ging ze ervan uit dat de slachtoffers hun moordenaar moeten hebben gekend. Anderhalf jaar later arresteerden ze Anne’s broer Per en diens vrouw Veronica, samen met Veronica’s zus en haar ex-vriend: het viertal, dat volgens het gerecht zijn handen wou leggen op het grote landgoed van de familie, kreeg na een erg gemediatiseerd proces lange gevangenisstraffen voor medeplichtigheid aan moord. Geen enkele van de vier werd echter veroordeeld voor de moorden zelf, wat aantoont dat de hele zaak niet zo waterdicht was als de politie liet uitschijnen. Volgens sommigen is er zelfs een link met de Noorse staatsveiligheid - Anne Paust en haar man werkten allebei voor de regering - en waren de twee ouders ‘collateral damage’ in de moordaanslag op hun dochter.

19 Don’t F**k with Cats (Netflix)

Shockerende, niet bepaald voor gevoelige zielen bestemde serie over Luka Magnotta, een geschifte Canadees die begin 2010 op YouTube een video postte waarin hij jonge katjes op gruwelijke wijze om het leven bracht. Magnotta deed dat uiteraard anoniem maar enkele dierenvrienden/amateurdetectives reikten elkaar op virtuele wijze de hand en startten een klopjacht op de beul. Het driedelige ‘Don’t F**k with Cats’ is een meeslepende reeks over hoe Magnotta uiteindelijk werd gevonden, maar zegt ook zinnige dingen over hoe de hang naar aandacht op het wereldwijde web sommige mensen ertoe drijft om steeds verder te gaan.

18 Athlete A (Netflix)

De meest recente titel in de lijst, maar meer dan ooit relevant, nu ook de turnwereld in België en Nederland op zijn grondvesten davert door verhalen over psychologische terreur en fysiek geweld. ‘Athlete A’ draait rond het grootste schandaal uit de gymnastiek ooit, het jarenlange misbruik door sportdokter Larry Nassar van honderden jonge turnsters die hij als trainer zag passeren. De documentaire volgt enkele journalisten uit Indianapolis, de thuisbasis van de Amerikaanse gymnastiekbond, terwijl ze de zaak uitspitten met de hulp van enkele anonieme klokkenluidsters, maar toont ook hoe de cultuur van het turnen ervoor zorgde dat Nassar zo lang ongestraft zijn gang kon gaan.

17 Wild Wild Country (Netflix)

Net als in ‘Bikram: Yogi, Guru, Predator’ (plaats 32) valt er in ‘Wild Wild Country’ een icoon van de esoterische beweging van zijn met patchoeli omgeven sokkel. Bhagwan Sri Rajneesh meer bepaald, de beroemde Indiase goeroe die begin jaren 80 op de vlucht sloeg voor de Indiase belastingdienst en in de VS een groot complex stichtte. Wanneer de komst van zowat 7.000 volgelingen de spanningen met de mensen uit het naburige dorpje Antelope (bevolking: 40) hoog doet oplopen, blijkt dat de ‘peace and love’ die Bhagwan predikt voor hemzelf niet altijd even noodzakelijk waren. Onder impuls van de immer glimlachende assistente Ma Anand Sheela begint de sekte een oorlog waarin alles toegelaten is, van chantage en afrekeningen tot een afluisteroperatie en zelfs biologische terreur.

16 The Devil Next Door (Netflix)

Goed nieuws voor Canvas-fans die aarzelen om een abonnement op Netflix te nemen: ook daar zijn er documentaires over WO2 te vinden! De allerbeste is deze reeks over John Demjanjuk, alias ‘Ivan de Verschrikkelijke’, een van de wreedste bewakers in het concentratiekamp van Treblinka in Polen. Demjanjuk ontsnapte na WO2 aan vervolging en emigreerde in 1952 naar de VS, waar hij tot aan zijn pensioen werkte in een autofabriek nabij Detroit. Eind jaren 1970 werd Demjanjuk herkend door enkele Holocaustoverlevenden, en in 1986 werd hij uitgeleverd aan Israël, waar een rechter hem twee jaar later ter dood veroordeelde. De man bleef echter zijn onschuld staande houden, kwam ook weer vrij en stierf, ondanks de overweldigende bewijslast, als een vrij man in 2012.

15 The Confession Killer (Netflix)

Henry Lee Lucas pleegde drie moorden, die op zijn moeder, op zijn nicht en op een bejaarde vrouw. Maar toen de man in de jaren 80 ondervraagd werd, bekende hij ook nog eens een hele reeks andere moorden, in totaal zelfs meer dan honderd. Is Lucas, die in 2001 stierf aan een hartaanval, de ergste seriemoordenaar uit de Amerikaanse geschiedenis, of was hij zo verslingerd aan alle aandacht dat hij met graagte de schuld op zich nam? Twintig jaar na zijn dood is die vraag nog altijd onopgelost, maar het beklijvende ‘The Confession Killer’ probeert de losse draadjes toch aan elkaar te knopen.

14 The Pharmacist (Netflix)

Prince, Heath Ledger, Tom Petty, Michael Jackson: de beroemdheden die de afgelopen jaren gestorven zijn aan een overdosis zware pijnstillers zijn niet van de minsten. Het misbruik van zogenaamde opioïden is dan ook al twintig jaar lang een epidemie in de Verenigde Staten, een plaag waar gemiddeld per dag 100 mensen aan sterven. Het vierdelige ‘The Pharmacist’ legt uit hoe pijnstillers zo’n probleem konden worden, aan de hand van het verhaal van Dan Schneider, een apotheker uit New Orleans. Nadat zijn zoon stierf bij een uit de hand gelopen drugsdeal begint Scheider een onderzoek naar een huisarts in zijn buurt die aan de lopende band zware, verslavende pijnstillers voorschrijft. Hij legt zo een illegale trafiek bloot die symbool staat voor wat er in de VS gebeurd is sinds 2000: grote farmaceutische bedrijven die hun waar agressief promoten en zo vaak mogelijk laten voorschrijven door dokters die het niet te nauw nemen met hun ethische code, met duizenden extra verslaafden en doden tot gevolg.

13 Jeffrey Epstein: Filthy Rich (Netflix)

Nu Ghislaine Maxwell gearresteerd is, stijgt de kans dat zij en andere schuldigen in de zaak-Jeffrey Epstein alsnog hun verdiende loon krijgen. Hoe verdiend dat is, ziet u in ‘Filthy Rich’, een schokkende vierdelige reeks die vooral de slachtoffers van Epstein en co. aan het woord laat: jonge vrouwen die als tienermeisje in zijn handen vielen, maar die door Maxwell ook zodanig gemanipuleerd werden dat ze in hun vriendenkring zelf de volgende prooien gingen zoeken. Het was een ‘seksueel piramidespel’, zoals een therapeut het omschrijft, en mensen als Maxwell, prins Andrew en andere notabelen stonden daarin misschien niet aan de top, maar heel ver onder Epstein zelf zaten ze toch ook weer niet.

12 Fantastic Lies (ESPN Player)

In 2006 claimde een zwarte stripteaseuse dat drie witte spelers van het lacrosseteam van Duke University, een van de meest prestigieuze universiteiten van de VS, haar hadden verkracht. Het verhaal werd een nationaal schandaal, ook omdat het helemaal overeenkwam met het vooroordeel dat bevoorrechte, witte studenten zich boven de wet verheven voelden en dachten ze zich straffeloos konden vergrijpen aan een zwarte vrouw van een lagere sociale klasse. Alleen bleek later dat de vrouw alles verzonnen had en dat de drie mannen het slachtoffer waren van een openbaar aanklager met politieke aspiraties en een heksenjacht door de media en de publieke opinie. De ijzersterke documentaire ‘Fantastic Lies’ reconstrueert de hele onverkwikkelijke geschiedenis en ontleedt hoe en waarom de zaak zo kon ontploffen. En ook al zegeviert het recht, het einde is toch bitterzoet: de makers laten immers duidelijk zien dat het helemaal anders had kunnen uitdraaien als de drie spelers en hun families niet rijk genoeg waren geweest om het falende gerecht tot het uiterste te bestrijden.

11 Making a murderer (Netflix)

Geen enkele reeks of documentaire uit deze top 50 heeft zoveel invloed gehad als ‘Making a Murderer’, de Netflixserie uit 2015 over de al dan niet ten onrechte veroordeelde Steven Avery. Zeker het eerste seizoen was verslavende televisie, waarin de makers heel efficiënt, zij het ethisch gezien niet altijd even proper, hun twijfels rond de betrokkenheid van Avery en zijn minderbegaafde kompaan Brendan Dassey bij de moord op Teresa Halbach op de kijker overbrachten, en toonden hoe vooringenomen de politie van het stadje Manitowoc te werk was gegaan. Hoe oprecht hun verontwaardiging over de behandeling van Avery en Dassey ook was en hoe stevig hun zaak ook leek, vijf jaar en talloze beroepsprocedures later zitten de twee nog altijd in de cel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234