Bikram: Yogi, Guru, Predator Beeld Netflix
Bikram: Yogi, Guru, PredatorBeeld Netflix

TRUE CRIMEHUMO’S MEEDOGENLOZE MISDAADZOMER

Dit zijn de 50 beste true crime-titels van Netflix en co. (40 - 31)

Geen enkel genre is de voorbije jaren zo ontploft op televisie als true crime. Maar wat zijn nu de 50 beste documentaires en docuseries over misdaden, moorden en andere onverkwikkelijke gebeurtenissen die je kunt bekijken op Netflix en co.? Humo telt 5 weken lang nagelbijtend af.

Stefaan Werbrouck

Lees hier deel één van onze top 50 (50 - 41)

40 Conversations with a killer (Netflix)

Joe Berlinger was met ‘Paradise Lost’, een drieluik over enkele jongeren die begin jaren 1990 ten onrechte veroordeeld werden voor de zogezegd satanische moord op drie kinderen, een true crime-voorloper en een inspiratiebron voor onder meer ‘Making a Murderer’. ‘Conversations with a killer’, dat Berlinger voor Netflix maakte, is minder baanbrekend, al draait de reeks rond wat wellicht de bekendste seriemoordenaar uit de geschiedenis is: Ted Bundy. De vierdelige serie, die op Netflix verscheen op de dertigste verjaardag van ‘s mans executie, reconstrueert Bundy’s leven en zijn vele misdaden - minstens dertig jonge vrouwen zijn onder zijn handen gestorven - aan de hand van interviews met agenten, getuigen en journalisten. Ook de psychopaat komt uitgebreid aan het woord, via bandopnames van interviews die twee journalisten vlak voor zijn executie met hem hebben gehad, maar een echte inkijk in het hoofd van Bundy levert ‘Conversations with a killer’ niet op.

39 Dirty Money (Netflix)

Witteboordencriminaliteit komt zelden aan bod in het true crime-genre, behalve dan in ‘Dirty Money’, een reeks die enkele grote schandalen rond corruptie, witwassen en andere vormen van creatief boekhouden onder de loep neemt. Elke aflevering draait rond een andere zaak en - zoals zo vaak bij dit soort series - is lang niet alles even sterk; maar we raden u toch van harte de afleveringen over het dieselschandaal bij Volkswagen en over de bizarre grootscheepse diefstal van Canadese ahornsiroop aan, en het tweeluik over Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner, twee mensen die niet alleen door Ivanka maar ook door hun voorliefde voor louche zaakjes met elkaar verbonden zijn.

38 Killer Ratings (Netflix)

Ook bij ons zijn programmamakers tot veel in staat om de kijker te lokken - slaat u er maar eens de afgelopen seizoenen van ‘Temptation Island’ op na - maar dat is toch klein bier bij wat Wallace Souza heeft gedaan. De Braziliaanse tv-presentator, het gezicht van een reportagemagazine over de misdaad in zijn thuisstad Manaus, bleek het gezegde ‘hij zou moorden voor goede kijkcijfers’ namelijk heel letterlijk te nemen. In zijn programma ‘Canal Livre’ liet hij in de jaren 1990 en 2000 vaak exclusieve beelden zien van plekken waar een misdaad was gepleegd, meestal afrekeningen in het drugsmilieu. Omdat hij zich opwierp als een voorvechter van de harde aanpak kon de populaire Souza ook een politieke carrière uitbouwen, tot een arrestant in een andere zaak in ruil voor strafvermindering zijn vuile was buiten hing: dat Souza en de ploeg van ‘Canal Livre’ zo goed op de hoogte waren van welke moorden er wanneer zou gebeuren, kwam doordat de presentator die zelf had besteld.

37 Abducted in Plain Sight (Netflix)

Pedofilie, religieuze waanzin, buitenaardse wezens en de meest bizarre ‘handjob’ uit de geschiedenis: het WTF-gehalte ligt bijzonder hoog in deze documentaire over een jong meisje dat tot twee keer toe ontvoerd wordt door een vriend van haar ouders, bijna terwijl die erop staan te kijken. Veel kans dat u zich een paar keer heel kwaad maakt op Bob en Mary Ann Broberg, vader en moeder van het slachtoffer, maar ‘Abducted in Plain Sight’ is in se een verhaal over manipulatie en ‘grooming’, met een pedofiel erin slaagt om een heel gezin zo rond zijn vingers te winden dat hij met alles wegkomt.

36 Roll Red Roll (Netflix)

‘She is so raped right now’. Dat zijn enkele van de eerste woorden die je hoort in ‘Roll Red Roll’. ‘She’, dat is een 16-jarig meisje uit Steubenville in Ohio dat na een feestje door twee leden van het plaatselijke footballteam verkracht wordt. Het slachtoffer komt niet aan het woord in de film - ze wordt ook consequent ‘Jane Doe’ genoemd - en de daders, die allebei als minderjarigen de maximumstraf kregen, zie je enkel in nieuwsbeelden of via hun eigen accounts op sociale media. ‘Roll Red Roll’ is in de eerste plaats een portret van Steubenville zelf, dat door de verkrachtingszaak helemaal uiteenviel in believers, non-believers en mensen die vonden dat ‘Jane Doe’ het door haar alcoholgebruik zelf gezocht had. Maar de documentaire toont ook wat voor rol sociale media hebben gespeeld: vlak na de verkrachting deed het verhaal al de ronde onder de scholieren van Steubenville, maar pas toen een blogger met de hulp van Anonymous zich in de zaak vastbeet, schoot de politie echt wakker.

35 El caso Alcàsser (Netflix)

Het zal niemand verbazen dat de eerste Spaanstalige documentaire op Netflix een ‘true crime’-serie was, het vijfdelige ‘El caso Alcàsser’ uit 2019. De reeks reconstrueert een van de meest geruchtmakende - en wrede - misdaden uit de recente Spaanse geschiedenis. Eind 1992 verdwenen drie meisjes van nauwelijks 14-15 jaar oud van de aardbol, nadat ze aan een tankstation in een auto waren gestapt. Enkele maanden later werden hun lichamen teruggevonden, vol gruwelijke sporen van marteling en verkrachting. Een kwarteeuw later zijn er nog steeds veel vragen rond de zaak: één man, Miguel Ricart is opgepakt en veroordeeld, maar zijn kompaan Antonio Anglés, die door Ricart werd genoemd, sloeg op de vlucht en leeft sindsdien ondergedoken. Maar, belangrijker nog: op de lichamen van de meisjes vond men niet minder dan zeven verschillende DNA-sporen, en geen enkel daarvan kwam overeen met het DNA van Ricart of Anglés.

34 The Innocent Man (Netflix)

Als het verhaal van Steven Avery in ‘Making a Murderer’ uw bloed al deed koken, kijk dan zeker naar ‘The Innocent Man’, een vergelijkbare serie over viér andere mannen in een vergelijkbare situatie. Ron Williamson is een ex-honkbalspeler die begin jaren 80 samen met zijn vriend Dennis Fritz beschuldigd wordt van de moord op een serveerster. Ook al zijn er geen harde bewijzen, toch wordt Williamson ter dood veroordeeld – Fritz krijgt levenslang. Twee jaar later, in 1984, wordt een tweede vrouw, Denice Haraway, dood teruggevonden, en voor die moord worden Tommy Ward en Karl Fontenot veroordeeld. Pas jaren later kunnen hun advocaten dankzij nieuw DNA-bewijs aantonen dat de mannen niets met de moorden te maken hadden en dat ze in de eerste plaats opgepakt en veroordeeld zijn omdat de politie zondebokken nodig had om de publieke opinie te sussen. Bestsellerauteur John Grisham schreef het non-fictieboek dat aan de basis lag van deze zesdelige reeks en zei daarover: ‘Als ik er een roman van had gemaakt, dan hadden de lezers het verhaal te ongeloofwaardig gevonden’.

33 Evil Genius (Netflix)

In de zomer van 2003 wandelt even voor half drie ’s middags Brian Wells binnen in een bank in de Amerikaanse stad Eerie. Rond zijn nek zit een bom en op een briefje dat Wells aan de bankbediende geeft staat dat die zal ontploffen als hij geen 250.000 dollar meekrijgt. Uiteindelijk geeft de bediende hem een zak met 8.000 dollar mee, maar als Wells door de politie op straat wordt tegengehouden, ontploft de bom. Het vierdelige ‘Evil Genius’ - ondertitel: ‘The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist’- gaat op zoek naar de personen die Brian met zijn bom op pad hebben gestuurd, maar stelt zich ook de vraag of de arme man, zoals de FBI dacht, echt mee in het complot zat. Het geheel is soms een beetje rommelig, maar als je zo’n fascinerend verhaal te vertellen hebt, kun je je dat wel permitteren.

32 Bikram: Yogi, Guru, Predator (Netflix)

Speciaal voor iedereen die dacht dat de grootste misdaad uit de yogawereld die spuuglelijke stretchbroeken waren, doet ‘Bikram: Yogi, Guru, Predator’ een boekje open over Bikram Choudhury, de grondlegger van dat yoga-onderdeel waarbij je je oefeningen doet bij een temperatuur van 40° Celsius. Choudhury bleek niet alleen sadistische trekjes te hebben toen hij zijn sport bedacht, hij genoot er ook van om de mensen die naar zijn yogastudio kwamen te kleineren, uit te lachen en aan te randen. In 2014 beschuldigden verschillende vrouwen hem van verkrachting en later werd hij ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen, maar ondertussen was Choudhury al teruggekeerd naar India, waar hij nog steeds les geeft.

31 Murder Mountain (Netflix)

Het klinkt als een attractie in Disneyland, Parijs of de Universal Studios in Los Angeles, maar ‘Murder Mountain’ gaat over een gebied in het noorden van Californië waar een groot deel van de marihuana uit de Verenigde Staten geproduceerd wordt. Omdat Humboldt County vooral bestaat uit bossen en akkerland is het de ideale plek om ongezien marihuana te planten, maar om dezelfde redenen is het ook een plaats waar mensen spoorloos kunnen verdwijnen. Het zesdelige ‘Murder Mountain’ begint als een speurtocht naar wat er precies gebeurd is met een 29-jarige man wiens lichaam in 2014 in de streek werd gevonden, maar schildert ook een breder portret van een streek waar elke bewoner iets te verbergen heeft en op gespannen voet leeft met de plaatselijke ordehandhavers.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234