Out of thin air Beeld Netflix
Out of thin airBeeld Netflix

true crimeHumo’s meedogenloze misdaadzomer

Dit zijn de 50 beste true crime-titels van Netflix en co. (50 - 41)

Geen enkel genre is de voorbije jaren zo ontploft op televisie als true crime. Maar wat zijn nu de beste 50 documentaires en documentairereeksen over misdaden, moorden en andere onverkwikkelijke gebeurtenissen op Netflix en co.? HUMO telt vijf weken lang nagelbijtend af.

Stefaan Werbrouck

50. ‘Killer Inside: Mind of Aaron Hernandez’ (Netflix)

'Killer Inside: Mind of Aaron Hernandez' Beeld Netflix
'Killer Inside: Mind of Aaron Hernandez'Beeld Netflix

Wat O.J. Simpson in 1994 was, was Aaron Hernandez in 2013: een populaire, schatrijke atleet beschuldigd van moord. Een jaar nadat Hernandez in de finale van de Super Bowl stond, schoot hij Odin Lloyd, de vriend van de zus van zijn verloofde, dood: een misdaad waarvoor hij in 2015 levenslang kreeg. De politie kon nooit precies achterhalen waarom Hernandez Lloyd doodschoot en omdat de footballspeler zichzelf in 2017 van het leven beroofde, zal dat ook altijd een raadsel blijven. ‘Killer Inside’ graaft drie afleveringen lang diep in het verleden en de psyche van Hernandez op zoek naar een antwoord.

49. ‘Exhibit A’ (Netflix)

'Exhibit A' Beeld Netflix
'Exhibit A'Beeld Netflix

Toen de misdaadserie ‘CSI’ een groot succes werd, merkten de rechtbanken in de Verenigde Staten op dat jury’s minder geneigd waren om verdachten schuldig te verklaren als de aanklagers geen DNA-bewijs of vingerafdrukken hadden laten zien - het zogenaamde ‘CSI-effect’. Nochtans zijn die ‘harde’ bewijzen niet altijd even zaligmakend, want ze kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden en er kan zelfs mee geknoeid zijn. Het vierdelige ‘Exhibit A’ belicht evenveel zaken waarin forensisch onderzoekers ten onrechte geloofd werden.

48. ‘Lorena’ (Amazon)

'Lorena' Beeld Amazon
'Lorena'Beeld Amazon

Op 23 juni 1993 stond Lorena Bobbitt ‘s nachts op uit bed, ging in de keuken een mes halen, keerde terug naar de slaapkamer en sneed de penis van haar slapende man John af. Chirurgen konden Johns lid daarna wel weer herstellen - hij trad nadien zelfs nog op in enkele pornofilms - maar de zaak-Bobbitt werd in de maanden die volgden groot nieuws in de VS en daarbuiten. En een splijtzwam in de samenleving: Lorena, die naar eigen zeggen had gehandeld uit wanhoop omdat John haar bijna dagelijks verkrachtte, werd een feministisch symbool, John, die alle beschuldigingen van huiselijk geweld ontkende, groeide uit tot een held van de ‘echte mannen’. ‘Lorena’ reconstrueert de onverkwikkelijke gebeurtenissen, en laat de twee Bobbitts terugblikken.

47. ‘The Killing of Jessica Chambers’ (Play)

'The Killing of Jessica Chambers' Beeld HBO
'The Killing of Jessica Chambers'Beeld HBO

Wellicht de meest gruwelijke titel uit de hele lijst is deze zevendelige reeks over de moord op Jessica Chambers. Het 19-jarige Amerikaanse meisje wordt eind 2014 door de brandweer bevrijd uit haar brandende auto, die geparkeerd staat op een verlaten landweg. Chambers sterft niet veel later aan haar verwondingen, maar kan nog net zeggen dat een zekere Eric haar in brand heeft gestoken. De politie komt al snel een verdachte op het spoor, maar er is één probleem: de man heet Quinton. Is hij onschuldig, of heeft Jessica zich in haar doodstrijd vergist?

46. ‘De verdwijning van Britta Cloetens’ (VRTNU)

De verdwijning van Britta Cloetens - Documentary series (BEL-2020) - Caption: Videoverhoor verdachte Tijl Teckmans door Hedwig Van der Velden, speurder federale politie Beeld VRT
De verdwijning van Britta Cloetens - Documentary series (BEL-2020) - Caption: Videoverhoor verdachte Tijl Teckmans door Hedwig Van der Velden, speurder federale politieBeeld VRT

Ook de Vlaamse zenders hebben zich de afgelopen jaren aan true crime gewaagd, met als voornaamste resultaten ‘Cold Case: Sally’ van VTM, dat voorlopig nergens te herbekijken valt, en deze erg verdienstelijke reeks van de VRT. De 25-jarige Britta Cloetens werd in april 2011 vermoord toen ze een Honda-garage in Wilrijk bezocht, door autoverkoper Tijl Teckmans. Haar lichaam is echter nooit teruggevonden en Teckmans, die in de reeks te zien is terwijl hij door de politie ondervraagd wordt, weigert te zeggen waar hij de vrouw achtergelaten heeft.

45. ‘Trial by Media’ (Netflix)

Trial by Media Beeld Netflix
Trial by MediaBeeld Netflix

De media spelen vaak een dubieuze bijrol in true crime-reeksen: ‘Lorena’ (op 48) is bijvoorbeeld evengoed een striemende aanklacht tegen de manier waarop Lorena Bobbitt werd opgejaagd door de schandaalpers. ‘Trial by Media’ gaat nog een stapje verder en vertelt enkele verhalen waarin de media de uitkomst van een rechtszaak duidelijk mee hebben bepaald. De meest opmerkelijke aflevering, zeker in Black Lives Matter-tijden, is die over Bernard Goetz, die in 1984 vier zwarte tieners neerschoot in de metro van New York. Goetz, die zei dat hij had gehandeld uit zelfverdediging, kreeg van een deel van de New Yorkse pers de bijnaam ‘Subway Vigilante’ en werd later vrijgesproken.

44. ‘Out of thin air’ (Netflix)

'Out Of Thin Air' Beeld Netflix
'Out Of Thin Air'Beeld Netflix

De Scandinavische tv-zenders hebben de afgelopen jaren niet alleen misdaadseries gemaakt, ook true crime is in het hoge Noorden populair. De documentaire ‘Out of thin air’, een coproductie van Netflix, de BBC en de IJslandse openbare omroep RÚV, grijpt terug naar een van de meest spraakmakende zaken uit de recente IJslandse geschiedenis. Als in 1974 Guðmundur Einarsson en Geirfinnur Einarsson vlak na elkaar verdwijnen zorgt dat voor grote ongerustheid in Reykjavik, een groot uitgevallen dorp waar iedereen elkaar kent. Al snel worden enkele verdachten gearresteerd en wanneer die bekentenissen afleggen, lijkt alles opgelost. Veertig jaar later duikt echter nieuw bewijs op, dat een heel nieuw licht werpt op de zaak.

43. ‘Sour Grapes’ (Netflix)

'Sour Grapes' Beeld Netflix
'Sour Grapes'Beeld Netflix

Niet elke true crime-documentaire draait rond gruwelijke moorden of vreselijke ervaringen die slachtoffers voor het leven traumatiseren: het amusante ‘Sour Grapes’ bijvoorbeeld gaat over fraude, met wijn dan nog. Rudy Kurniawan, een Indonesische wijnhandelaar, giet jarenlang goedkope bocht over in nieuwe flessen, plakt er een nagemaakt etiket op en verkoopt alles vervolgens als dure prestigewijnen. Hij verdient er miljoenen mee tot iemand doorheeft dat hij van een bepaalde wijn meer flessen aanbiedt dan er ooit geproduceerd zijn. Opmerkelijk detail, voor als u vanavond nog eens door uw wijnkelder stapt: volgens de makers van de documentaire zouden er vandaag nog 10.000 van Kurniawans namaakflessen onder verzamelaars circuleren.

42. ‘Long Shot’ (Netflix)

'Long Shot' Beeld Netflix
'Long Shot'Beeld Netflix

Net geen veertig minuten. Zoveel tijd heeft het intrigerende ‘Long Shot’ maar nodig om het verhaal te vertellen van Juan Catalan, een inwoner van Los Angeles die op een dag opgepakt wordt en beschuldigd van de moord op een 16-jarig meisje. Hij was op de avond van de schietpartij op een baseballwedstrijd maar hij moet dat wel kunnen bewijzen. En wat wil het toeval: net tijdens die match was er een cameraploeg van de comedyserie ‘Curb Your Enthusiasm’ aanwezig om een paar scènes op te nemen. Zoals Larry David, die ook mag getuigen, het verwoordt: ‘Pretty cool’.

41. ‘The Disappearance of Madeleine McCann’ (Netflix)

'The Disappearance of Madeline McCann Beeld Netflix
'The Disappearance of Madeline McCannBeeld Netflix

Door de recente mogelijke doorbraak in de zaak-McCann is deze achtdelige serie van vorig jaar ondertussen alweer gedateerd, maar dat is niet echt een bezwaar. ‘The Disappearance of Madeleine McCann’ is immers niet zozeer een zoektocht naar wie het Britse meisje in 2007 heeft ontvoerd maar eerder een, soms iets te, uitvoerig overzicht van alles wat er is gebeurd. De eerste dagen na de verdwijning, het onderzoek door de Portugese en de Britse politie, de gigantische media-aandacht voor de zaak, de vele mogelijke verdachten, het komt allemaal aan bod. De ouders van Maddie weigerden elke medewerking, de commissaris van Praia da Luz daarentegen is maar wat blij dat hij kan komen vertellen dat hem of zijn agenten geen enkele blaam treft.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234