Humo's Lumineuze Lijsten
Dit zijn de allerbeste series op Disney+
Disney+ heeft voortaan meer te bieden dan Simba, Yoda en Captain America: nu Star, de catalogus die zich meer op volwassenen richt, erbij gekomen is, lopen er bij de streamingdienst ook zombies, vampiers, superspionnen, astronauten en nietsontziende motorbendes rond. Een selectie van de allerbeste series op Disney+.
24
De serie die de wereld leerde bingewatchen. De spionagereeks was in 2001 een van de eerste op de grote, commerciële netten met een doorlopende verhaallijn: een doorbraak, zo zou de toekomst uitwijzen. De getormenteerde geheime agent Jack Bauer mocht de wereld negen seizoenen lang in real time redden, met – spoiler voor de enkelingen die deze reeks nog niet hebben gezien – verrader Nina Myers als de ultieme tegenstander. Plotwendingen troef!
A Confession *
Op 24 maart 2011 was de Britse rechercheur Steve Fulcher op zoek naar Sian O’Callaghan, een 22-jarige vrouw die een paar dagen eerder als vermist was opgegeven. De laatste persoon die haar gezien had, was de taxichauffeur Christopher Halliwell, die O’Callaghan had opgepikt aan een café. Ook al was er geen bewijs tegen Halliwell, toch liet Fulcher de man oppakken en naar een afgelegen plek in de buurt brengen: de agent had namelijk het gevoel dat Halliwell iets met de zaak te maken had en wilde hem ondervragen zonder advocaten erbij. Na een gesprek tussen de twee mannen dat ruim vier uur duurde, bleek Fulcher gelijk te hebben, maar de doorbraak leverde hem niet alleen lof op. Omdat hij de regels niet had gevolgd, kreeg hij bakken kritiek en moest hij uiteindelijk ontslag nemen. De ijzersterke zesdelige misdaadreeks ‘A Confession’, twee jaar geleden op Canvas te zien en nu te bekijken via Disney+, reconstrueert de zaak, met Martin Freeman (‘The Office’, ‘The Hobbit’) als Steve Fulcher.
American Horror Story
Met de komst van de voor volwassenen bedoelde catalogus Star heeft Disney+ ook een kinderslot aan de streamingdienst toegevoegd. Wie ooit nagelbijtend een aflevering van ‘American Horror Story’ heeft uitgezeten, begrijpt waarom. ‘AHS’ is een anthologieserie, waarbij elk seizoen zich op een andere lugubere locatie – een gekkenhuis, een sekte, een behekst hotel.. – afspeelt. Van Ryan Murphy, tevens de maker van de uitstekende Netflix-reeks ‘American Crime Story’. Niet voor doetjes!
American Horror Stories
Moordzuchtige clowns, martelkamers in hotels, Kathy Bates en Lady Gaga: ‘American Horror Story’ voedt al tien seizoenen lang de nachtmerries van bingewatchers. De spin-off ‘American Horror Stories’ belooft die traditie voort te zetten, maar pakt het iets anders aan: terwijl het origineel elke jaargang van cast en setting wisselt, doet deze gloednieuwe serie dat elke aflevering. Op het menu: de comeback van het Moordhuis, een stomende affaire tussen een jonge deerne en een demon, een cinemafilm die razernij opwekt, en een kerstman die lichaamsdelen onder de dennenboom achterlaat.
Atlanta
Atlanta’, één van de meest bejubelde series van het vorige decennium, keert net op tijd terug naar de streamingdiensten: binnen luttele maanden komt bedenker en hoofdrolspeler Donald Glover – aka Childish Gambino – immers met een derde én vierde seizoen op de proppen. In afwachting kunt u op Disney+ nog eens genieten van de eerste jaargangen van deze maatschappijkritische, hilarisch ongemakkelijke en verrassend ontwapenende dramedy over de alledaagse struggles van een groepje zwarte vrienden in de thuisstad van Outkast en Migos. Nieuwkomers zijn gewaarschuwd: ‘Atlanta’ is even diepgaand als absurd – Glover omschrijft het niet voor niets als ‘‘Twin Peaks’ met rappers’.
Big Sky
David E. Kelley, de man achter ‘Big Little Lies’ en ‘The Undoing’, levert met ‘Big Sky’ een misdaadsoap af. Setting: de bergen van Montana, waar drugs en vrouwen gretig verhandeld worden. Privédetectives Cassie (Kylie Bunburry) en Jenny (Katheryn Winnick) zitten in de nieuwe afleveringen nog steeds achter seriemoordenaar Ronald aan, maar de verschijning van maffialeden en bemoeizuchtige tieners bemoeilijken de klopjacht. Een bekend gezicht duikt ook op: John Carroll Lynch. Hoe kan dat, na die scène met de hamer uit het eerste seizoen? Wijlen Rick Legarski had blijkbaar een identieke en al even labiele tweelingbroer. (jmi)
Black Narcissus
Een groepje Britse nonnen trekt in de jaren 30 naar een afgelegen kasteel in het Himalayagebergte om het om te vormen tot een klooster. Wat ze niet weten, is dat het gebouw behekst is en hen wil doen bezwijken voor de vele verleidingen, vooral van erotische aard, die ze hebben gezworen te zullen weerstaan. De roman van Rumer Godden uit 1939 lag in 1947 al aan de basis van het gelijknamige meesterwerk van Michael Powell en Emeric Pressburger, en is nu in een driedelige miniserie gegoten, een coproductie van de BBC en het Amerikaanse FX. Het torenhoge niveau van de film haalt ‘Black Narcissus’ helaas niet, maar sfeer en dreiging zijn er in overvloed en de acteurs, onder wie Gemma Arterton als de ambitieuze zuster Clodagh en wijlen Diana Rigg in haar laatste rol, zijn uitstekend.
Buffy the Vampire Slayer
Een knappe blondine botst op een donkere gestalte in een verlaten steegje en maakt – geheel tégen de regels van griezelfilms – het wezen koelbloedig af. ‘Buffy the Vampire Slayer’ uit 1997 mixte horror met humor en bewees dat de tienersoap een geschikte setting is voor moord en mysterie – ‘The Vampire Diaries’, ‘Riverdale’ en ‘Pretty Little Liars’ zijn showrunner Joss Whedon (‘Firefly’, ‘The Avengers’) hun eeuwige dankbaarheid verschuldigd. Sommige grapjes en special effects zijn gedateerd, maar de dialogen en verhaallijnen blijven na al die jaren overeind. ‘Ik heb eerst ‘Buffy’ bekeken vooraleer ik zelf ook maar één aflevering maakte,’ aldus Shonda Rhimes, wier ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Scandal’ ook op Disney + staan, ‘Die show bewees wat televisie zoal kon doen.’ Whedon zelf is ondertussen wel onder vuur komen te liggen vanwege zijn autoritaire gedrag op de set, maar de reeks zelf staat nog altijd als een huis.
Dollface
De ravissante Jules Wiley is nog maar net gedumpt door haar vriendje, wanneer ze wordt opgepikt door een bus met een kat aan het stuur. Die weinig subtiele verpersoonlijking van een cat lady, een oude vrijster, komt Jules helpen bij haar bruuske overgang naar een leven als single. ‘Vrouwen hebben elkaar nodig, anders eindig je als ik,’ adviseert de chauffeur met snorharen, waarna ze Jules afzet bij vriendinnen die ze al jaren niet meer heeft gezien. Zo begint ‘Dollface’, een sitcom over vriendschap tussen vrouwen die het absurde niet schuwt, net als het geweldige ‘Crazy Ex-Girlfriend’ op Netflix. Kat Dennings, onlangs nog te zien als Darcy Lewis in ‘WandaVision’, speelt de hoofdrol. Naast haar op de set in een gastrol: Margot Robbie, tevens executive producer van de serie. Een tweede seizoen is in de maak.
Doogie Kamealoha, M.D.
Vóór hij Barney Stinson uit ‘How I Met Your Mother’ speelde, was Neil Patrick Harris de ster van ‘Doogie Howser, M.D.’, een populaire komische reeks over een 16-jarige chirurg. In deze reboot neemt Peyton Elizabeth Lee (‘Andi Mack’) de fakkel over. Als de jonge dokter Lahela Kamealoha combineert ze een uitzonderlijke medische carrière met het alledaagse leven van een puber, inclusief pyjamafeestjes met hartsvriendinnen, dates met dream boys en ruzies met ouders. Dat haar moeder ook als chef in het ziekenhuis werkt, versterkt de zucht naar een eigen leven. Kortom, een kleurrijke, familievriendelijke en inclusieve Disneyreeks, geschoten in het zonnige Hawaï.
Dopesick
Mac Miller, Tom Petty en Prince: drie beroemdheden die de afgelopen jaren bezweken zijn aan een overdosis zware pijnstillers, naast de ruim 500.000 Amerikanen die sinds 2000 zijn gestorven in de zogenaamde opioïdencrisis. De opkomst van verslavende, op heroïne lijkende pijnstillers als OxyContin en fentanyl was eerder al het onderwerp van de documentaire ‘The Crime of the Century’ – te zien op Streamz – en vormt nu de basis van de miniserie ‘Dopesick’. Die toont hoe de crisis zo kon ontsporen door de ogen van diverse personages: van een dokter in een stadje (Michael Keaton) die in goed vertrouwen de pillen aan zijn patiënten voorschrijft en gaandeweg doorkrijgt wat voor rommel hij hun geeft, over een jonge vrouw die verslaafd raakt tot de familie Sackler, die als eigenaars van het farmaceutische bedrijf Purdue aan de basis liggen van het probleem en er steeds maar weer in slagen om aan vervolging te ontsnappen. ‘Dopesick’ ging een maand geleden in de VS in première op Hulu, werd daar erg lovend onthaald en maakt nu de oversteek naar Disney+. (sw)
Filthy Rich
Nadat ze in 2010 voorgoed afscheid had genomen van het personage dat haar wereldberoemd maakte, de vrijgevochten ‘trysexual’ Samantha Jones uit ‘Sex and the City’, kwam actrice Kim Cattrall alleen nog in het nieuws met verhalen over de vete tussen haar en Sarah Jessica Parker, en omdat ze bleef weigeren om een derde ‘SATC’-film te maken – waarvoor onze eeuwige dank. Vorig najaar trad Cattrall opnieuw op de voorgrond met ‘Filthy Rich’, een komische reeks over een schatrijke familie uit Louisiana met een eigen streng-religieuze tv-zender. De pater familias hield er een allesbehalve christelijke levenswandel op na en wanneer hij overlijdt, komen zijn buitenechtelijke kinderen een deel van zijn erfenis opeisen. Het lijkt een beetje een mix tussen ‘Succession’ en ‘Dallas’, al bleek ‘Filthy Rich’ niet even succesvol als die twee: na één seizoen werd de reeks eind vorig jaar alweer afgevoerd.
Firefly
Captain Mal en zijn dievenbende konden slechts 14 afleveringen lang intergalactische avonturen beleven vooraleer de stekker uit deze nochtans fenomenale serie werd getrokken. De sci-fi-reeks uit 2003 groeide desondanks uit tot een culthit, met een onwaarschijnlijk hoge IMDb-score van 9.0 op 10 als gevolg. Bedenker Joss Whedon had al een serieuze impact op de popcultuur gehad met ‘Buffy the Vampire Slayer’ en zou een decennium later met de baanbrekende superheldenfilm ‘The Avengers’ komen, maar volgens sommigen piekte hij met ‘Firefly’. ‘Jouw afwezigheid zou een gapend gat in mijn leven achterlaten,’ zegt Sheldon Cooper aan een vriend in ‘The Big Bang Theory’. ‘Een beetje zoals toen ‘Firefly’ werd geannuleerd, alleen niet zo erg.’
Fosse/Verdon
Bob Fosse is één van de belangrijkste namen uit de Amerikaanse theater- en musicalwereld, de regisseur van onder meer ‘Cabaret’ en ‘All That Jazz’ en de enige die in hetzelfde jaar – 1973 – een Oscar, een Emmy en een Tony heeft gewonnen. Eén van zijn grote muzes was actrice en danseres Gwen Verdon, met wie hij jarenlang een erg stormachtig huwelijk had. De miniserie ‘Fosse/Verdon’ doet het verhaal van hun haat-liefdeverhouding – Verdon was al Fosse’s derde vrouw en zijn seriële ontrouw zette hun relatie voortdurend onder spanning – en van hun uitgebreide bijdrage aan het Amerikaanse theater. Het lijkt misschien wat artyfarty en weinig meeslepend voor wie niet in de musicalgeschiedenis is geïnteresseerd, maar ‘Fosse/Verdon’ kreeg wel unaniem lovende recensies toen de reeks in 2019 in de VS op tv kwam en haalde maar liefst zeventien Emmy-nominaties binnen. Michelle Williams won trouwens zowel een Emmy als een Golden Globe voor haar rol als Verdon.
Godfather of Harlem
Van de Oegandese dictator Idi Amin in ‘The Last King of Scotland’ tot de intimiderende politieagent Jon Kavanaugh in het vierde seizoen van ‘The Shield’: acteur Forest Whitaker heeft een voorliefde voor personages die dreiging uitstralen. Zo ook in ‘Godfather of Harlem’. Whitaker speelt in de reeks, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, de maffiabaas Bumpy Johnson, die begin jaren 60 na tien jaar gevangenis vrijkomt en terugkeert naar de wijk in New York waar hij vroeger de scepter zwaaide. De straten van Harlem zijn ondertussen overgenomen door Italiaanse maffiosi, die niet van plan zijn om hun plaats zonder slag of stoot weer af te staan. Johnson krijgt wel de hulp van een oude vriend en één van de boegbeelden van de burgerrechtenbeweging, Malcolm X. ‘Godfather of Harlem’ werd in de VS erg enthousiast onthaald, als een meeslepende combinatie van misdaadreeks en historisch drama over New York anno 1960: het tweede seizoen komt daar in april uit.
Gravity Falls
‘Gravity Falls’ is de ‘Twin Peaks’ van de animatiereeksen. Mabel en haar broer spenderen de zomervakantie bij oom Stan in Gravity Falls, Oregon, waar irritante kabouters, bodemloze putten en tijdreizende varkentjes opduiken. Er schórt duidelijk iets aan dit bosdorpje en dat intrigerende mysterie wordt gedurende twee seizoenen met verve uitgediept. ‘Gravity Falls’ is zo’n zeldzame show die je opzet voor je kinderen maar waarnaar je zelf met plezier meekijkt.
Hawkeye
Superheld Clint Barton, alias Hawkeye, was in het Marvel Cinematic Universe altijd een beetje het kneusje: het werd hem in de films wel toegestaan om een beetje te flirten met Black Widow, maar als het er écht op aankwam, werd hij in het team van de Avengers nooit zo belangrijk als Captain America, Thor of Iron Man. Tot nu: in navolging van Wanda, Vision, Loki en The Falcon en The Winter Soldier krijgt de ondergewaardeerde superboogschutter op Disney+ eindelijk zijn eigen, uit zes episodes samengestelde miniserie. In ‘Hawkeye’ zien we hoe Clint (Jeremy Renner) in New York Kate Bishop onder zijn hoede neemt, een 22-jarige bad ass-heldin die net als hij uiterst bedreven is in de kunst van het boogschieten. En verder mag u zich gereedhouden voor hilarische gastrollen van de zingende en dansende Thor, Cap, en Iron Man!
Just Beyond
De streamingdiensten struikelen over elkaars pompoenen om u van nieuwe horror te voorzien, maar Disney+ heeft met ‘Just Beyond’ nog een niche gevonden: griezelverhalen voor jonge tieners. In deze anthologiereeks ziet de wereld er in elke aflevering een tikkeltje anders uit: Ella rekent af met spoken in de opera, Sam ontdekt een alternatief universum, Fiona verzwijgt op school dat ze een heks is, en Jack en Ronald vrezen dat hun ouders tot een heksensekte behoren. Elk verhaal werd bedacht door R.L. Stine, de auteur achter de ‘Kippenvel’-boeken. Alleen voor de dapperste tieners.
Loki
Nadat Wanda en Vision met ‘WandaVision’ hun eigen unieke sitcom kregen en Sam Wilson en Bucky Barnes in ‘The Falcon and the Winter Soldier’ zes afleveringen lang een olijk duo mochten vormen, krijgt een vijfde oude bekende uit het Marvel Cinematic Universe op Disney+ zijn eigen serie: Loki, Thors volstrekt onbetrouwbare stiefbroer die ondanks zijn onverbeterlijke schurkenstatus wist uit te groeien tot één van de meest geliefde figuren van de hele kliek. In ‘Loki’ zien we hoe de goochemerd met de zwarte lokken, als immer vertolkt door klasbak Tom Hiddleston, doorheen een gat in de ruimtetijd ontsnapt naar een alternatieve realiteit op aarde, waar hij prompt bij de lurven wordt gegrepen door de mysterieuze agent Moebius (Owen Wilson!). Loki die, eindelijk verlost van die saaie Avengers, het hele podium voor zichzelf krijgt: Thor ziet geel van nijd.
Lost
Een vliegtuig stort neer op een eiland dat alleen op het éérste zicht verlaten lijkt. Jack, Kate, Sawyer, Hurley en de overige overlevenden moeten het al gauw opnemen tegen duistere krachten, waaronder een moordend rookmonster en de minstens even angstaanjagende eilandbewoner Ben Linus. In 2004 werd ‘Lost’ in een mum van tijd de populairste serie ter wereld. Gaandeweg werd de reeks steeds onbegrijpelijker en het einde was teleurstellend, maar desondanks blijft ‘Lost’ een revolutionaire en bij momenten briljante mysteriethriller.
Love, Victor
‘Een romcom over een homoseksuele tiener: waarom heeft die zo lang op zich laten wachten?’ kopte The New York Times toen ‘Love, Simon’ in 2018 een hit werd. Onze Man vergeleek de Hollywoodfilm met ‘The Breakfast Club’ en sloot zijn bespreking af met: ‘Zo mooi als een regenboog.’ Disney+ brengt vanaf volgende week de afgeleide serie ‘Love, Victor’, waarin Victor verrassend genoeg niet opgezet is met zijn voorganger Simon. ‘Niet iedereen heeft het geluk zulke ouders en vrienden te hebben zoals jij,’ laat de puber verbitterd aan de wereld weten. Zijn vader is een macho, en zijn moeder gelooft dat homo’s gegarandeerd naar de hel gaan. Ondanks die hindernissen belooft ‘Love, Victor’ een hartverwarmende familieshow te worden.
Marvel’s Hit-Monkey *
Marvel wisselt prestigieuze reeksen (‘WandaVision’! ‘Hawkeye’! ‘Loki’!) af met experimentele animatie waarin minder bekende superhelden en verhaallijnen uit de comics een kans krijgen. ‘What If...?’ en ‘M.O.D.O.K.’ verschenen vorig jaar, nu is het de beurt aan ‘Hit-Monkey’. Een Japanse makaak wreekt de afslachting van zijn troep door de onderwereld van Tokio met machinegeweren te bestormen: ‘Kill Bill’ met een aap, als het ware. Duiken ook op: een blinde helderziende monnik, een sumoworstelaar die de bliksem met zijn voeten kan oproepen, Lady Bullseye als superschurk en de met wijsheden strooiende geest van een huurmoordenaar (Jason Sudeikis, bekend uit ‘Ted Lasso’).
O.J.: Made In America
De rechtszaak tegen de beroemde sporter O.J. Simpson spreekt 25 jaar na datum nog steeds tot de verbeelding. In 2016 verscheen reeds de geweldige miniserie ‘American Crime Story: The People vs O.J. Simpson’ op Netflix en in 2017 won deze vijfdelige true crime-reeks de Oscar voor beste documentaire in 2017. ‘O.J.: Made In America’ vertelt dan ook het onwaarschijnlijke verhaal van O.J. Simpson en diens vermoorde ex Nicole Brown en fileert onderwijl het moderne Amerika. ‘O.J.: Made In America’ schittert op de derde plaats in Humo’s top 50 beste true crime-titels.
Only Murders in the Building
Charles (Steve Martin), Mabel (Selena Gomez) en Oliver (Martin Short) kennen elkaar niet, maar ze delen wel een voorliefde voor true crime en reeksen als ‘Making a Murderer’ en ‘Tiger King’. Als in hun luxueuze appartementsgebouw in New York een moord plaatsvindt, beslist het trio samen op zoek te gaan naar de dader en alles vast te leggen in een true crime-podcast. Ze ondervragen de buren, zoeken Cluedo-gewijs naar bewijsmateriaal en nemen één hoofdverdachte in het vizier: muzikant Sting, die zichzelf speelt. Maar ze moeten ook rekening houden met de mogelijkheid dat de dader, welja, één van hen is, in deze tiendelige comedyserie met een uitstekende cast en een origineel uitgangspunt.
Queens *
In de jaren 90 scoorden de vier dames van de hiphopgroep Nasty Bitches een wereldhit met ‘Nasty Girl’, maar een paar decennia later is de ster van Brianna, Jill, Valeria en Naomi getaand. Tot ze beslissen om Nasty Bitches onder het stof vandaan te halen. De dramareeks ‘Queens’ volgt hoe het viertal de roem terug probeert te vinden en moet strijden tegen het seksisme in de muziekindustrie, waar vrouwen boven de 40 snel afgeschreven zijn. Wie zich terdege wil voorbereiden, kan vanaf 14 januari op Disney+ al kijken naar ‘The Real Queens of Hip Hop’, een docu over en met de belangrijkste vrouwelijke artiesten uit de hiphop, van de pioniers tot de grootste sterren van vandaag, zoals Cardi B en Nicki Minaj.
Rebel
De titel en het feit dat de reeks op Disney+ komt, zouden de indruk kunnen wekken dat het hier om een ‘Star Wars’-vehikel gaat, maar ‘Rebel’ heeft niets te zien met verre planeten, Darth Vader of nauwelijks de wieg ontgroeide Yoda’s. De serie is gebaseerd op het leven van Erin Brockovich, de activiste en voorvechtster van de kleine man die twintig jaar geleden al werd vertolkt door Julia Roberts in Steven Soderberghs Oscarwinnende film. Brockovich wordt in ‘Rebel’ weliswaar niet bij naam genoemd, maar zij stond model voor hoofdpersonage Annie Bello, een vrouw van eenvoudige afkomst die voor een advocatenkantoor gaat werken en met veel passie gewone mannen en vrouwen bijstaat in hun juridische gevecht tegen hebzuchtige bedrijven. Katey Sagal, bekend van ‘Married… with Children’ en ‘Sons of Anarchy’, kreeg de weinig benijdenswaardige opdracht om Julia Roberts te doen vergeten. De reeks is geschreven door Krista Vernoff, die haar sporen heeft verdiend als showrunner bij ‘Grey’s Anatomy’.
Reservation Dogs
Graag vestigen we ook even uw aandacht op een minder bekend pareltje dat op de streamingdiensten opduikt: ‘Reservation Dogs’. In deze nieuwe reeks proberen enkele tienerboefjes genoeg geld bijeen te schrapen, zodat ze hun reservaat in de staat Oklahoma voorgoed vaarwel kunnen zeggen. De link met Quentin Tarantino’s debuutfilm ‘Reservoir Dogs’ is snel gelegd, ook door de foto’s waarop de jonge hoofdrolspelers in een zwart kostuum rondlopen. Maar ‘Reservation Dogs’ is geen bloederige, bikkelharde misdaadserie, wel een bitterzoete komedie over jongeren die met alle middelen een beter leven proberen op te bouwen. Een serie ook met een primeur: ‘Reservation Dogs’ is de eerste reeks in de Amerikaanse tv-geschiedenis die bedacht en gemaakt is door een Native American, Sterlin Harjo. Hij heeft het gros van de acht afleveringen geschreven en geregisseerd, en het grootste deel van de crew heeft bloed van de oorspronkelijke Amerikanen door de aderen stromen.
Scandal
Naar wie stapt de president van Amerika wanneer een stagiaire beweert dat hij haar heeft bezwangerd? Wie kan geruchten van corruptie tijdens de verkiezingen doen verdwijnen? Olivia Pope (Kerry Washington) en haar team zijn gespecialiseerd in het voorkomen van politieke schandalen, waarvan er blijkbaar véél zijn in het Witte Huis. ‘Scandal’ komt uit de koker van Shonda Rhimes, die reeds het hondspopulaire ‘Grey’s Anatomy’ (ook op Disney+) afleverde. Toegegeven: het niveau zakt elke jaargang, maar fans van ’24’, ‘House Of Cards’, ‘Homeland’ en ‘Designated Survivor’ zullen van de eerste vijf seizoenen smullen.
Scrubs
‘Scrubs’ zet elk cliché uit ziekenhuisseries ‘E.R.’ en ‘Grey’s Anatomy’ vakkundig op z’n kop. Rebels, clever, hilarisch en op het randje van het absurde, en bovendien met straffe gastacteurs zoals Ryan Reynolds, goochelaar David Copperfield, rapper Common, Matthew ‘Chandler’ Perry én Courteney ‘Monica’ Cox. Fans zullen u vertellen dat alle acht seizoenen van ‘Scrubs’ onfeilbaar grappig zijn en ontkennen daarbij het bestaan van het universeel gehate negende seizoen. Voor liefhebbers van ‘Community’ en ‘Brooklyn Nine-Nine’. Jambalaya!
Snowdrop *
Na Netflix neemt Zuid-Korea nu ook Disney+ over, met de nieuwe historische dramaserie ‘Snowdrop’. De zestiendelige reeks, waarvan er wekelijks twee nieuwe afleveringen verschijnen, speelt zich af in 1987 en draait om de verboden liefde tussen een jonge universiteitsstudente en een mysterieuze man met een donker en politiek erg gevaarlijk geheim. ‘Snowdrop’ is enkele maanden geleden al in première gegaan op de Aziatische diensten van Disney+ en liet heel wat stof opwaaien, en niet alleen omdat Jisoo, zangeres bij de ongemeen populaire K-popgroep Blackpink, één van de hoofdrollen speelt. Eind jaren 80 was er in Zuid-Korea een grote protestbeweging voor meer democratische hervormingen en volgens de toenmalige regering zat het regime in Noord-Korea daarachter: activisten werden daarom weggezet als spionnen, gevangengenomen en zelfs gemarteld. De verhalen over Noord-Koreaanse inmenging klopten niet, maar volgens critici blaast ‘Snowdrop’ via het mannelijke hoofdpersonage de complottheorie weer nieuw leven in.
Solar Opposites
Van de nieuwe reeksen die Disney+ onder de vlag Star lanceert is ‘Solar Opposites’ de beste. De serie is een getekende sitcom over enkele buitenaardse wezens die zich na een crash met hun ruimteschip moeten proberen te integreren in een stadje in het Amerikaanse binnenland, en werd bedacht door Justin Roiland, een van de breinen achter het heerlijk geschifte ‘Rick & Morty’.
Sons of Anarchy
In het Californische stadje Charming zwaait de motorbende Sons of Anarchy de plak. Hun garage dient als dekmantel voor een lucratief wapenhandeltje, terwijl de lokale sheriffs zich gewillig laten omkopen. De reumatische leider Clay Morrow heeft echter met rivaliserende bendes én zijn dwarse stiefzoon Jax af te rekenen. Zeven seizoenen, álle zeven goed: ‘Sons of Anarchy’ ligt tussen ‘The Sopranos’ en ‘Peaky Blinders’.
Star Wars: The Bad Batch
Als het over ‘Star Wars’ gaat, hanteert men bij Disney+ dezelfde filosofie als de producers van ‘De Cooke & Verhulst Show’ over het publiek in de studio: hoe meer, hoe liever. Nieuwste aanwinst is de animatieserie ‘The Bad Batch’, een verlengstuk van ‘The Clone Wars’, de tekenfilmreeks die in 2008 begon en zeven seizoenen lang heeft gelopen. De titel is de bijnaam van vier genetisch gemanipuleerde elitesoldaten met speciale krachten die in het laatste seizoen van ‘The Clone Wars’ opdoken en allerlei gevaarlijke opdrachten moesten uitvoeren. ‘The Bad Batch’ start niet toevallig op 4 mei – ‘May the fourth’, weet u wel – met een extra lange aflevering, vanaf vrijdag 7 mei komt er elke week een nieuwe episode bij.
Terriers
Eén seizoen: meer had de donkere, komische crimireeks ‘Terriers’ niet nodig om cultstatus te bereiken. De voormalige politieagent slash alcoholist Hank Dolworth runt er samen met delinquent Britt Pollack een detectivekantoor. Het zijn echter niet de misdaadzaken die centraal staan in ‘Terriers’, wél de antihelden en hun cynische blik op de wereld. Shawn Ryan, bedenker van ‘The Shield’, en Ted Griffin, schrijver van ‘Ocean’s Eleven’ en ‘The Shield’ leverden met ‘Terriers’ in 2010 een voorloper op ‘True Detective’ en ‘Fargo’ af.
The Book of Boba Fett *
Nooit zullen wij het Boba Fett vergeven dat hij onze jeugdheld Han Solo als een ingevroren kip uitleverde aan Jabba The Hutt. En tóch groeide de premiejager met het donkergroene harnas, het jetpack en de onafscheidelijke helm uit tot één van de meest geliefde personages uit het ‘Star Wars’-universum: nadat hij zijn intrede had gemaakt in ‘The Empire Strikes Back’, dook hij ook op in ‘Return of the Jedi’, ‘Attack of the Clones’ (zij het als tienjarige jongen) én in het tweede seizoen van ‘The Mandalorian’. Tot immense vreugde van zijn fans krijgt hij nu ook zijn eigen zevendelige spin-off-reeks op Disney +: in ‘The Book of Boba Fett’ zien we hoe Boba (Temuera Morrison) zichzelf tot koning tracht te kronen van de intergalactische misdaadwereld die vroeger werd gecontroleerd door Jabba. Klinkt cool, zolang Baby Yoda z’n puntoortjes maar niet laat zien. (es)
The D’Amelio Show
De familie Kardashian heeft afgelopen zomer, in de VS althans, na twintig seizoenen van ‘Keeping Up with the Kardashians’ afscheid genomen van het publiek, maar de opvolgers staan al ongeduldig en op hoge naaldhakken in de coulissen te trappelen: Heidi en Marc D’Amelio en hun twee dochters Charli en Dixie, die hun dagelijkse leven laten filmen voor ‘The D’Amelio Show’. Als u nu volledig uit de lucht komt vallen, hoeft u zich niet te schamen: de familie dankt haar bekendheid namelijk vooral aan TikTok. Charli is op die app sinds haar debuut eind 2019 uitgegroeid tot één van de grootste content creators: haar account haalde als eerste 100 miljoen volgers en ondertussen zit ze aan een kleine 125 miljoen. Haar zus en ouders zijn samen nog eens goed voor ongeveer 100 miljoen volgers, zodat het gezin D’Amelio met recht en reden één van de belangrijkste influencers ter wereld genoemd kan worden. Of dat ook goeie tv oplevert, daar zouden we minder zeker van durven te zijn.
The Falcon And the Winter Soldier
Kletterende duels! Zoevende schilden! Superstrak zittende spandex! De Marvelfans die de sitcomavonturen van Wanda en Vision in ‘WandaVision’ toch iets te bevreemdend vonden, zullen zich vast beter op hun gemak voelen bij ‘The Falcon and the Winter Soldier’, een gloednieuwe, uit zes episodes bestaande televisieserie die vormelijk en inhoudelijk nadrukkelijker aanleunt bij de langspeelfilms uit het Marvel Cinematic Universe. In de serie, gesitueerd vlak na de dramatische gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’, zien we niet alleen hoe de gevleugelde Falcon (Anthony Mackie) en supersoldaat Bucky Barnes (Sebastian Stan) samen in de clinch gaan met de sinistere Flag-Smashers, maar ook hoe ze beiden nog steeds hun weg zoeken in een wereld zonder Captain America. Eveneens van de partij: Daniel Brühl als Zemo, de superbooswicht die zijn dreigende tronie al eens liet zien in ‘Captain America: Civil War’. Welkom terug, jongens!
The Mandalorian
‘The Mandalorian’ speelt zich af in het ‘Star Wars’-universum maar voelt eerder als een western dan een ruimte-epos aan. Pedro Pascal speelt er een huurling met een hart die zorgt voor een klein, groen wezentje met dyslexie. Klinkt herkenbaar? De onthulling van Baby Yoda ging viraal en zette Disney+ definitief op de kaart gezet als geduchte televisieproducent.
The Muppet Show
Op Disney+ waren in de catalogus al enkele Muppet-films en de sitcom ‘The Muppets’ van enkele jaren geleden terug te vinden, maar volgende week voegt het bedrijf daar ook de originele reeks aan toe. Vijf seizoenen of 120 afleveringen vol chaos en anarchie, muzikale acts en – sorry, Samson – de meest legendarische poppen uit de tv-geschiedenis: wij zijn hier alvast even enthousiast over als Kermit toen hij de komst van John Cleese in de show mocht aankondigen.
The Mysterious Benedict Society
De mysterieuze meneer Benedict vertelt in de trailer van deze nieuwe familiereeks over vier wezen uit zijn kostschool met speciale talenten en weidt vervolgens uit over een machtige man die en masse onschuldige kinderen hersenspoelt. Tony Hale (Buster Bluth uit ‘Arrested Development’) speelt meneer Benedict én zijn kwaadaardige tweelingbroer meneer Gordijn, in deze hartelijke reeks die gebaseerd is op de populaire boeken van Trenton Lee Stewart en ergens tussen ‘The Umbrella Academy’ en ‘Spy Kids’ lijkt te gaan landen.
The Right Stuff
In 1959 kregen zeven Amerikanen de opdracht het onmogelijke te doen: de aardbol verlaten, en liefst éérder dan de Russen. Disney’s historische drama ‘The Right Stuff’ verfilmt de zware training en onderlinge rivaliteit van de destijds beroemde Mercury 7. De reeks is niet zo straf als Philip Kaufmans gelijknamige film uit 1983, maar het laat de nieuwe generatie wel op een knappe manier kennismaken met zeven doorsnee mannen die wereldwijd als helden werden ontvangen.
The Simpsons
Homer Simpson en z’n kroost behoeven geen introductie: de tekenfilmreeks domineert al meer dan 30 jaar het televisiescherm en werd door Humo tot de vierde beste serie aller tijden uitgeroepen. In plaats van een uitweiding over de culturele impact van Matt Groening en zijn gele figuurtjes, krijgt u onze vijf favoriete afleveringen voorgeschoteld: ‘Who Shot Mr. Burns’, ‘Homer The Great’, ‘You Only Move Twice’, ‘Homer’s Enemy’ en ‘Marge vs. the Monorail’. Toptip: ook ‘Futurama’ en ‘Family Guy’ staan op Disney +.
The Walking Dead
Je moet het maar meemaken: ontwaken uit een coma en ontdekken dat je moederziel alleen bent, omdat de doden al het ziekenhuispersoneel hebben opgevreten. Sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) vlucht in zijn operatieschort, zoekt zijn gezin en wordt onderwijl verkozen tot leider van een groep overlevenden. Samen nemen zij het op tegen megalomane dictators, kannibalen en sekten: het wil wat zeggen dat bloeddorstige zombies níét het grootste gevaar vormen in ‘The Walking Dead’. De reeks is trouwens het volhouden waard: ‘The Calm Before’ aan het einde van het negende seizoen is misschien wel de beste aflevering van de langlopende franchise.
The X-Files
Weinig series zo legendarisch als ‘The X-Files’, weinig duo’s zo iconisch als FBI-agenten Mulder & Scully, die het met evenveel ratio als geloof opnamen tegen groene mannetjes, boosaardige regeringscomplotten en sinistere kankermannen. Deze immens populaire science fiction-reeks ging in 1993 van start: in televisieland is dat een eeuwigheid geleden, al is de impact van ‘The X-Files’ tot vandaag voelbaar. Fwiet-fwiet-fwiet-fwiet-fwíet-fwiet!
Turner & Hooch
Tom Hanks heeft in zijn lange carrière heel wat memorabele personages gespeeld, maar rechercheur Scott Turner uit ‘Turner & Hooch’ hoort daar toch niet bij. De film uit 1989 is een variant op het toen populaire buddy cop-genre, waarin twee politieagenten met heel verschillende achtergronden en opvattingen gedwongen worden om samen te werken. Alleen is de partner van Turner een grote, onhandelbare hond, die als enige de moord op één van Turners vrienden heeft zien gebeuren. ‘Turner & Hooch’ werd indertijd geen kaskraker en kon ook bij de critici op weinig genade rekenen maar krijgt ruim dertig jaar later wel een tweede leven in de gelijknamige tv-serie. Geen remake maar een sequel over de zoon van Scott Turner, die net als zijn vader agent is én een weerbarstige hond onder zijn hoede krijgt.
WandaVision
Een pluim voor lef! ‘WandaVision’, de allereerste Marvel-reeks van Disney+, lijkt namelijk nauwelijks op de populaire superheldenfilms. ‘WandaVision’ volgt het alledaagse leventje van Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff (Elizabeth Olsen) en haar echtgenoot, de synthetische androïde Vision (Paul Bettany). Zij lijken vast te zitten in een alternatief universum dat bijzonder goed lijkt op oude sitcoms zoals ‘I Love Lucy’ en ‘The Brady Bunch’. Zien wij slechts een hersenspinsel van Wanda of Vision? Is dit een sociaal experiment à la ‘The Truman Show’? Of hebben de makers simpelweg enkele sneetjes spacecake verorberd? Onze Man was alleszins onder de indruk: ‘Dit is de creatiefste, meest verrassende en precieuze tv-serie op Disney+.’
What if...?
Elke aflevering van de animatieserie ‘What If…?’ toont wat er zou gebeuren als één cruciaal element in het Marvel-universum wordt gewijzigd. Wat als niet Steve Rogers maar zijn liefje Peggy Carter het superserum inneemt en Captain America wordt? Wat als The Black Panther wordt opgevoed tot Star-Lord, leider van de Guardians of the Galaxy, in plaats van Peter Quill? Wat als een zombievirus de Avengers velt en Captain America als een bloeddorstige ondode rondzwerft? Verwacht verrassende cross-overs, krankzinnige wendingen – ‘The Walking Dead’ meets Marvel! – en vertrouwd stemmenwerk van onder anderen Chris Hemsworth, Paul Rudd, Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum, Natalie Portman en wijlen Chadwick Boseman.
Wilderness of Error
Het overaanbod aan true crime-reeksen is groot en de meeste series volgen hetzelfde stramien, waarbij veel aandacht naar de gruwelijke details van de misdaad gaat en de kijker zo vaak mogelijk op een dwaalspoor wordt gebracht. ‘A Wilderness of Errors’, een documentaire die vorig najaar op de Amerikaanse zender FX werd uitgezonden en nu op Disney+ komt, lijkt echter van de platgetreden paden af te wijken. De vijfdelige serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de gevierde documentairemaker Errol Morris (‘The Fog of War’, ‘American Dharma’) over de zaak tegen Jeffrey MacDonald. De legerdokter werd in 1970 opgepakt na de moord op zijn zwangere vrouw en hun twee dochters, en bijna tien jaar later veroordeeld tot drie keer levenslang. MacDonald heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is – volgens hem is zijn gezin vermoord door een groepje inbrekers – en tijdens het onderzoek heeft de politie heel veel vreemde en foute beslissingen genomen. ‘A Wilderness of Error’ probeert feit van fictie te scheiden en op een rationele manier de in de VS erg gemediatiseerde zaak te bekijken.
Y: The Last Man
Een apocalyptische serie zonder zombies of dodelijke weersomstandigheden: in ‘Y: The Last Man’ valt elk zoogdier met een Y-chromosoom op de aardbol gewoon dood. Wie zal dan het gras maaien, vraagt u? Yorick Brown, de enige man die de catastrofe overleefde. De mislukte goochelaar en zijn mannelijke aapje Ampersand worden al snel gezocht door machthebbers, wetenschappers die hem willen klonen en huurmoordenaars. Zijn moeder, de president van Amerika, probeert hem te beschermen en ondertussen de samenleving weer op te bouwen zonder vaders en zonen. Gebaseerd op de populaire stripreeks van Brian K. Vaughan en Pia Guerra die van 2002 tot 2008 verscheen bij DC Comics.
Ook te vinden op Disney+: ‘Big Sky’, ‘Blackish’, ‘Desperate Housewives’, ‘Family Guy’, ‘Futurama’, ‘Glee’, ‘Grey’s Anatomy’, ‘How I Met Your Mother’, ‘Modern Family’ en ‘Revenge’