Robert Pattinson en John David Washington in 'Tenet'

Humo's filmjaaroverzicht

Dit zijn de beste films, acteurs en quotes van 2020!

Robert Pattinson en John David Washington in 'Tenet'

Nicolas Cage die een slamdunk scoort met een rotte perzik, een flippende vuurtorenwachter die iets onzegbaars doet met een meeuw, een spion die tegen zijn geïnverteerde zelf vecht: hoewel de bioscopen in 2020 zes maanden dicht waren, viel er op diverse grote en kleine schermen genoeg te beleven om van een memorabel filmjaar te kunnen spreken. Hier is Humo’s gevaccineerde filmjaaroverzicht!

Erik Stockman

STRAFSTE ACTRICE

1. Elisabeth Moss
Stond in ‘The ­Invisible Man’ overtuigend te ­sidderen als het ­slachtoffer van een onzichtbare ­stalker, en toonde ver­volgens in ‘Shirley’ onversneden klasse als horrorschrijfster Shirley Jackson.

2. Jessie Buckley
Zelfs Meryl Streep zou het zinnetje ‘I’m thinking of ending things’ niet zo droef en zo poëtisch kunnen uitspreken als dit aanstormen­de Ierse talent.

3. Haley Bennett
Greep in 2020 drie keer naar de keel: in ‘­Hillbilly Elegy’, in ‘The Devil All the Time’ en vooral in ‘Swallow’.

Elisabeth Moss in 'The Invisible Man' Beeld
Elisabeth Moss in 'The Invisible Man'

STRAFSTE ACTEUR

1. Robert Pattinson
In ‘Tenet’ gleed hij met verve in het flanellen pak van een geheim agent die lijkt weg­gelopen uit een roman van John le Carré, in ‘The Lighthouse’ droeg hij de pet van een doldraaiende vuurtorenwachter, en in ‘The Devil All the Time’ predikte hij zich in het zweet als een dominee die aan de scharrel gaat met minder­jarige meisjes. Drie keer hoed af.

2. Mads Mikkelsen
Mikkelsen die tijdens de slotscènes van ‘Drunk’ al dansend zijn beroemde Scandinavische ondoordringbaarheid aflegt: zielsontroerend.

3. Hugh Grant
Is in Guy Ritchies ‘The Gentle­men’ onthutsend goed op dreef als Fletcher, de riooljournalist met het vintage leren jasje, het ­moddervette cockney-accent en de licht verwijfde trekjes.

Robert Pattinson in 'The Lighthouse' Beeld
Robert Pattinson in 'The Lighthouse'

BEVREEMDENDSTE TAFEREEL

1. Robert Pattinson en John David Washington die in ‘Tenet’ turen naar kogelinslagen die het resultaat zijn van een schiet­partij... die godsamme nog moet plaatsvinden!

2. Onlogisch, maar magni­fiek: uitvinder Nikola ­Tesla (Ethan Hawke) die in ‘­Tesla’ omstreeks 1900 achter de microfoon gaat staan en met een lage stem ‘Every­body Wants to Rule the World’ van Tears for Fears begint te croonen.

3. ‘Ted, ik heb je nauwelijks gekend,’ aldus de stokoude Ted (Keanu Reeves) tegen zijn jongere zelf in het licht surrealistische ‘Bill & Ted Face the Music’. Eat that, Charlie Kaufman!

GROOTSTE CATASTROFE

1. ‘Dolly Parton’s Christmas on the Square’ (☆☆☆☆☆)
De akelig gebotoxte Dolly Parton die, in wat de verschrikkelijkste musical sinds ‘Cats’ moet zijn, met gigantische engelenvleugels op haar rug vanop een kansel neerkijkt op een ver­zameling ­zingende kersttruien: we zijn er nog steeds niet goed van.

2. ‘365 Days’ (★☆☆☆☆)
Hoewel het perfect mogelijk is om binnen het genre van de erotische film hoge toppen te scheren (‘Turks fruit’, ‘Beim Jodeln juckt die Lederhose’), wist deze ­Netflixmonsterhit op geen enkel moment onze zwel­lichaampjes in beweging te brengen (en néé, het lag niet aan de zwellichaampjes).

3. ‘Birds of Prey’ (★★☆☆☆)
Die irritante Harley Quinn (Margot Robbie) reikt in het superheldinnenuniversum niet eens tot aan de spandexkousen van Black Widow, Wonder Woman of Martine Tanghe.

PIJNLIJKSTE LACHKRAMP

1. Keizer Palpatine vertelt in ‘The LEGO Star Wars Holiday Special’ hoe hij in ‘The Return of the Jedi’ aan zijn einde is gekomen doordat Darth Vader hem in een reactorschacht wierp, en richt zich dan op vermanen­de toon tot de camera: ‘En zoiets kun je onmogelijk overleven!’ – een sneer naar zijn eigen onverklaarbare wederopstanding in ‘The Rise of Skywalker’. ‘Star Wars’-humor voor gevorderden, maar wij lagen plat.

2. Op het moment dat Borats dochter Tutar in ‘Borat 2’ tijdens een ­spectaculaire ­cancan-dansmove haar jurk omhoogtrekt en een indrukwekkende menstruatie­bloedvlek onthult, dachten wij heel even dat onze lachstuip ons fataal zou worden.

3. Het hilarische nummer ‘Lion of Love’ (‘Duizenden probeerden me te temmen / Maar ik ben vrij’), gebracht door de Rus Alexander Lemtov (Dan Stevens), was één van de schaarse écht grappige scènes uit ‘Euro­vision Song Contest: The Story of Fire Saga’.

MEMORABELSTE QUOTES

1. ‘We moeten waakzaam zijn. Mensen die in de donkere zaal in staat zijn om hun ongeloof uit te schakelen en te aanvaarden dat ze naar een aap van zes verdiepingen hoog zitten te kijken, zijn evengoed in staat om hun ongeloof in het daglicht uit te schakelen en te geloven in een politicus die leugens verkoopt.’ Een ­perfect geformuleerde en brandend actuele waarschuwing van scenarist Herman J. ­Mankiewicz in David ­Finchers ‘Mank’.

2. ‘Laten we drinken, want we gaan dood.’ Een perfect geformuleerde goede raad van diezelfde Mank.

3. ‘De meeste dieren leven in het hier en nu. De mensen zijn daar niet toe in staat, vandaar dat ze het concept van de hoop hebben uitgevonden.’ Een mooi door­denkertje uit ­Charlie Kaufmans existentiële meester­werkje ‘I’m ­Thinking of Ending Things’.

WANSMAKELIJKSTE SCÈNE

1. ‘Ze is hem opnieuw aan het absorberen,’ aldus één van de personages in de horror­film ‘Color Out of Space’, terwijl we zien hoe een moeder en haar zoontje in de ­f­auteuil onder afschrikwekkend gejammer langzaam maar zeker met elkaar versmelten.

2. Sinds hij hem in ‘The Lighthouse’ een meeuw tot pulp heeft zien meppen, doet burgemeester Bart Tommelein er alles aan om Robert Pattinson naar Oostende te krijgen om de meeuwen­overlast op te lossen.

3. Trek in oogballensoep? Richt u dan tot acteur Udo Kier, die in ‘The ­Painted Bird’ de ogen van een ­boerenknecht uitlepelt.

BESTE FILM

1. ‘Tenet’ (★★★★★)
In het jaar waarin ‘No Time to Die’ van de kalender verdween en Sean ­Connery, de enige echte 007, zijn laatste snik gaf, kwam ­Christopher Nolan tussen twee lockdowns door aanzetten met een overdonderende (‘You wanna crash a plane?’) ­spionagethriller die je nog het best kunt omschrijven als een surrealistische Bondfilm. Het gefilosofeer over de ­grootvaderparadox en de temporele tangbeweging bleek voor veel toeschouwers een onoverkomelijk struikelblok, maar geef toe: van alle levende ­cineasten is alleen Nolan in staat om een denderende én volstrekt geloofwaardige climax te verzinnen waarbij ­enkele honderden ­soldaten in de clinch gaan met tegenstanders die zich in een om­­gekeerde tijdstroom bevinden. Vanaf 15 ­december op iTunes, Apple TV en Google Play: don’t try to ­understand it. Feel it.

2. ‘The Lighthouse’ (★★★★½)
Vuurtorenwachters ­Willem Dafoe en Robert ­Pattinson die de armen als ladderzatte wijven in elkaar laten haken en stampvoetend de vloer laten dreunen onder het zingen van ‘Sassy little whore, hurrah!’: het is slechts één van de vele waanzinnige hoogtepunten in dit doorgetripte meesterwerkje van toptalent Robert Eggers. Te zien op iTunes, Apple TV en Google Play.

3. ‘I’m Thinking of Ending Things’ (★★★★½)
Een surrealistische roadtrip bloeit open tot een diep ontroerende mijmering over leven, afscheid nemen en de neuronen van de achterwortelganglia. Te zien op Netflix.

4. ‘Drunk’
Vier vrienden besluiten om samen iets te doen aan hun natuurlijke promilletekort. Zij worden dronken van de alcohol, wij van plezier en ontroering. Na afloop van de lockdown opnieuw te zien in de bioscoop.

5. ‘Berlin Alexanderplatz’
Niet zomaar een remake van de classic van ­Fassbinder, maar een even rauwe als betoverende trip door de straten van het hedendaagse Berlijn. Te zien op ­Google Play, iTunes, Apple TV, ­cinemabijjethuis.be en sooner.be.

6. ‘About Endlessness’
Net zoals in ‘You, the Living’ en ‘Songs from the Second Floor’ schenkt Roy Andersson u een wonderlijke verzameling van korte poëtische vignetten. Te zien op cinemabijjethuis.be.

7. ‘Color Out of Space’
Deze schitterende Lovecraft­verfilming met Nicolas Cage mag nu al een absolute cultklassieker genoemd worden. Te zien op iTunes, Apple TV en Google Play.

8. ‘Echo’
Wie over de juiste ­poëtische inborst beschikt, zal in dit IJslandse dichtwerk een prachtige kerstfilm her­kennen. Te zien op cinemabijjethuis.be en sooner.be.

9. ‘1917’
Donderende explosies, walmende bomkraters, machtige visuele effecten, indrukwekkende camera­bewegingen: dit oorlogs­drama van Sam ­Mendes zal uw iTunes, uw Google Play of uw Apple TV doen trillen en beven.

10. ‘The Vast of Night’
De opwindendste debuutfilm van 2020 is een buiten­gewoon sfeervolle, in de jaren 50 spelende sciencefictionfilm die u terugvindt op Amazon Prime. Bij dezen roepen wij Vrouwe Cinema uit tot hét knuffelcontact van het jaar!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234