Beeld uit ‘Singapore's Secret Forests with David Attenborough’. Hierin worden de bossen van Singapore verkend, gelegen net buiten de stad. Deze jungle is de thuisbasis van de bandlangoer, een van de meest onbekende primaten ter wereld. Beeld VRT
Beeld uit ‘Singapore's Secret Forests with David Attenborough’. Hierin worden de bossen van Singapore verkend, gelegen net buiten de stad. Deze jungle is de thuisbasis van de bandlangoer, een van de meest onbekende primaten ter wereld.Beeld VRT

Groene Streamingtips

Dit zijn de beste groene films, series, docu’s en podcasts om de winter mee door te komen

Eens een film over de fascinerende wereld van de paddenstoelen zien of een podcast luisteren over klimaatverandering op Aruba? In weken als deze, waarin een dichte mist het zicht beperkte tot een meter of zes, zijn deze tips onmisbaar.

Esther Bijlo en Frank Straver

Wie de winter thuis op de bank nog wat steviger invulling wil geven, kan van alles kijken en luisteren op het gebied van klimaat en natuur. De streamingplatforms, zoals Netflix en Disney+, bieden allerlei documentaires. De bekende prachtige natuurfilms met de stem van David Attenborough, zoals ‘Our Planet’ en ‘A Life on Our Planet’. En een 'Behind the Scenes’ over het enorme geduld waarmee natuurfilmers te werk moeten gaan, hoe zij soms jaren moeten wachten op de juiste omstandigheden om te kunnen draaien.

Informatief over ecosystemen is de documentaire ‘Fantastic Fungi’ op Netflix. Paddenstoelen en schimmelnetwerken mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen. Onderzoek toont steeds duidelijker aan welke immense rol ze spelen in de ecosystemen in de wereld. Prachtige timelapse-beelden laten ‘de wijsheid van een miljard jaar’ zien. ‘Wij zijn schepping, opstanding, afbraak en wedergeboorte,’ zeggen de paddenstoelen bij wijze van spreken. De kijker krijgt ook ‘een blik op het onzichtbare landschap onder onze voeten’, de schimmeldraden en de indrukwekkende communicatie waartoe ze in staat zijn.

Hit voor veganistische kijkers

Om munitie te verzamelen voor de voortgaande klimaatstrijd is ‘Cowspiracy’ te bekijken, een documentaire uit 2014 over de vernietigende effecten van de vee-industrie op het klimaat. ‘Cowspiracy' is op internet te vinden in lijstjes van veganisten, die graag iets op hun scherm zien waarin het eten van vlees niet kritiekloos aan bod komt. De docu kreeg vorig jaar een vervolg op Netflix met ‘Seaspiracy’, over de tol van vis op ons bord. Een hit voor veganistische kijkers is ‘The Game Changers’ (uit 2018). Die documentaire draagt de boodschap uit dat een vleesloos dieet supergezond kan zijn, goed voor topsporters en voor het seksleven. Ronduit een film die een lans breekt voor ‘planten eten’ dus.

In de ‘groene lijstjes’ die kijkers met elkaar delen staan zowel Nexflix-uitzendingen die liefdevolle omgang met dieren promoten (‘Peaceable Kingdom’, ‘Okja’) als films die gruwelverhalen over dierenleed aan het licht brengen (‘Blackfish’). Die laatste zijn niet bepaald sfeerverhogend, zo tijdens de feestdagen.

Voor wat meer goed gevoel is het kleurige ‘Dancing with Birds’ te kiezen of de serie (6 afleveringen) ‘Night on Earth’ over wat er ’s nachts allemaal rondvliegt en -stapt. ‘Chasing Coral’, duikers op zoek naar koraal, zit een beetje tussen mooie natuur en slecht nieuws in. Het koraal is adembenemend, maar de achteruitgang gaat rap.

Even uitkijken met kinderen op de bank

National Geographic, te vinden op Disney+, heeft een hele categorie Klimaatverandering. Daarin veel Amerikaanse documentaires en series zoals ‘Continent 7 Antarctica’, met veel informatie maar ook nogal stoer aangezet. Voor de liefhebber van natuur maar dan niet zo zoetsappig is er de serie ‘Hostile Planet’ te vinden. Even uitkijken met kinderen op de bank. Niet iedereen zal beelden zoals van een jong vogeltje dat naar beneden stort langs een rotswand kunnen waarderen.

Op het platform Star, via Disney+, is de Nederlandse film ‘De wilde stad’ te zien. Een dikke pratende kat leidt de kijker langs de Amsterdamse ‘jungle’, planten en dieren die de gemiddelde stadsbewoner niet zo makkelijk opmerkt. Al het streamen van films en docu’s kost een boel energie. Dus de hele winter achter het beeldscherm zitten valt voor het klimaat niet aan te raden, ook niet voor de ogen trouwens.

Voor een hogere informatiedichtheid en zonder afleidende beelden, is een podcast wellicht beter. Vorige week is de zevendelige podcast ‘Het vergeten klimaat’ begonnen. De Nederlandse journalist John Samson onderzoekt daarin wat klimaatverandering betekent voor de inwoners op de zes Caribische eilanden. Hoe gaat Aruba met de hitte om, hoe beleven eilanders de natuur en is Sint Maarten de orkaan Irma al enigszins te boven?

Schade van huisdieren

Een aanrader onder de groene podcasts is over de grens te vinden: ‘Costing the Earth’ van BBC Radio 4. In die serie komen mensen en verhalen voorbij die beschrijven wat er misgaat met de uitputting van de aarde. Maar uit hun mond valt vooral te horen waar de oplossingen te vinden zijn om een duurzame wereld te bereiken. ‘Frisse ideeën van scherpe geesten, die werken aan een schone, groene planeet,’ zo vat de BBC het samen.

Tijdens de laatste klimaattop in Glasgow greep de podcastserie grote vraagstukken bij de lurven. Maar wat ook langskomt: afval verminderen. Het leven van konijnen. Het redden van bevers. Ook een interessante: ‘Kunnen katteneigenaren meer doen om de schade van hun huisdieren op de wilde natuur te beperken?’

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234