better call saul Beeld Humo
better call saulBeeld Humo

Humo's tv-jaaroverzicht

Dit zijn de beste series en documentaires van 2020 op Netflix en co

Door de uitbraak van covid-19 moesten enkele series voortijdig de opnames staken, maar het aanbod van de streamingdiensten zelf bleef even overvloedig als voorheen, en te groot om zelfs tijdens tien lockdowns te kunnen verwerken. Maar toch, met de moed der wanhoop en bloeddoorlopen ogen, een terugblik!

Stefaan Werbrouck

Beste series

1. ‘Better Call Saul’ (Netflix)

De transformatie van Jimmy McGill naar Saul Goodman is, met nog één reeks te gaan, bijna rond. De vraag of ‘Better Call Saul’ al dan niet beter is dan ‘Breaking Bad’, is al beslecht in het briljante vijfde seizoen.

2. ‘The Queen’s Gambit’ (Netflix)

De mooiste verrassing in een jaar vol slechte verrassingen: een meeslepend verteld en prachtig vormgegeven drama over een weeskind dat via het schaakbord de wereld verovert en de trauma’s uit haar verleden overwint.

'The Queen's Gambit' Beeld Phil Bray/Netflix
'The Queen's Gambit'Beeld Phil Bray/Netflix

3. ‘The Plot Against America’ (Streamz)

David Simons verfilming van de roman van Philip Roth, waarin een fascist aan de macht komt in de VS, mag vandaag iets minder relevant zijn dan begin 2020, maar blijft een erg indringende serie over hoe gewone mensen te lijden hebben onder een autoritair regime.

'The Plot against America' Beeld GF
'The Plot against America'Beeld GF

4. ‘I May Destroy You’ (Streamz)

Hoe krabbel je weer overeind na een aanranding en hoe ga je verder met je leven? Het zijn delicate vragen die Michaela Coel in ‘I May Destroy You’ stelt, maar het antwoord was twaalf afleveringen lang gevoelig, gedurfd en vaak zelfs ongemeen grappig.

i may destroy you Beeld STREAMZ
i may destroy youBeeld STREAMZ

5. ‘Unorthodox’ (Netflix)

Vóór ‘The Queen’s Gambit’ opdook, was dit de beste miniserie over een weinig voor de hand liggend onderwerp: de wereld van de streng orthodoxe joden, gezien door de ogen van een jonge vrouw die haar verstikkende omgeving probeert te ontvluchten.

'Unorthodox' Beeld Netflix
'Unorthodox'Beeld Netflix

6. ‘BoJack Horseman’ (Netflix)

‘Yeah, this is nice,’ klinkt het op het einde van ‘BoJack Horseman’ als afsluiter van een laatste gesprek tussen Diane en BoJack en van één van de beste reeksen van de afgelopen tien jaar. Het was, voor alle duidelijkheid, veel meer dan nice.

'Bojack Horseman' Beeld Netflix
'Bojack Horseman'Beeld Netflix

7. ‘Ted Lasso’ (Apple TV+)

Beerschot, Bockie, ‘Ted Lasso’: drie dingen die onze verwachtingen meer dan overtroffen hebben. De sitcom over een Amerikaanse footballcoach die een Engelse voetbalclub gaat trainen, leek vooraf weinig voor te stellen, maar het werd één van de grappigste en vooral warmste series van het jaar.

'Ted Lasso' Beeld Apple TV
'Ted Lasso'Beeld Apple TV

8. ‘How to Sell Drugs Online (Fast)’ (Netflix)

Na Angela Merkel het beste wat Duitsland de jongste jaren heeft voortgebracht: een vinnige, scherpe comedy over enkele tieners die drugs beginnen te dealen en zo steeds verder wegzakken in de misdaad. Ganz toll!

'How to sell drugs online (fast)' Beeld Netflix
'How to sell drugs online (fast)'Beeld Netflix

9. ‘The Baby-Sitters Club’ (Netflix)

Een serie over en voor tienermeisjes, en voor de moeders die twintig jaar geleden de gelijknamige boekenreeks hebben gelezen, maar dan wel zó goed gemaakt dat ze leeftijd en geslacht overstijgt. Waren alle series op Ketnet en co. maar zo.

THE BABY-SITTERS CLUB Beeld Kailey Schwerman/Netflix
THE BABY-SITTERS CLUBBeeld Kailey Schwerman/Netflix

10. ‘The Crown’ (Netflix)

Met de komst van prinses Diana werd ‘The Crown’ in het vierde seizoen nog meer dan tevoren een reeks over een disfunctionele, ijskoude familie vol contactgestoorde mensen. Waargebeurde fictie om duimen en vingers bij af te likken.

'The Crown' Beeld Des Willie/Netflix
'The Crown'Beeld Des Willie/Netflix

Eervolle vermeldingen: ‘State of the Union’ (VRT NU) · ‘Never Have I Ever’ (Netflix) · ‘Betty’ (Streamz) · ‘Years and Years’ (Lumiere) · ‘Stateless’ (Netflix) · ‘Dead to Me’ (seizoen 2, Netflix) · ‘The Umbrella Academy’ (seizoen 2, Netflix) · ‘Why Women Kill’ (Streamz) · ‘Lovecraft Country’ (Streamz) · ‘The Mandalorian’ (seizoen 2, Disney+) · ‘The Right Stuff’ (Disney+) · ‘Ratched’ (Netflix) · ‘The Third Day’ (Streamz) · ‘Cobra Kai’ (Netflix) · ‘Teenage Bounty Hunters’ (Netflix) · ‘The Haunting of Bly Manor’ (Netflix) · ‘To the Lake’ (Netflix) · ‘I Hate Suzie’ (Streamz) · ‘The Boys’ (seizoen 2, Amazon).

VREEMDSTE INSTAGRAMACCOUNT

In de hitserie ‘Emily in Paris’ op Netflix zaten veel dingen waaraan je je kon ergeren – of beter gezegd: weinig dingen waaraan je je níét kon ergeren – maar het Instagramaccount van het hoofdpersonage verdient toch een speciale vermelding. Hoe kan een zogezegde expert in sociale media bij haar aankomst in Parijs nog maar 48 volgers hebben? Wie post er nu een foto van een standbeeld met als bijschrift ‘Buikspieren uit steen’? Waarom zou je het feit dat je in een hondendrol bent gestapt, willen delen met de wereld?

VERRASSENDSTE COMEBACK

Ruim vijftien jaar na het wereldwijde succes van ‘Desperate Housewives’ kwam bedenker Marc Cherry met een serie op de proppen die even goed is als zijn hit: ‘Why Women Kill’ (Streamz), een kitscherige krimi over drie vrouwen met een dood op hun geweten. Om het met de woorden van die andere opmerkelijke comeback te zeggen: ‘He’s back, bitches!’

BESTE FINALE

‘The Good Place’ (Netflix) was vier seizoenen lang de slimste en grappigste reeks over het leven na de dood en sloot alles eind januari af met een erg ontroerende finale en een slotzin – uitgesproken door Michael – die achteraf bezien toen al heel 2020 samenvatte: ‘Take it sleazy.’

'The Good Place' Beeld Netflix
'The Good Place'Beeld Netflix

SLECHTSTE FINALE

Die van ‘Teenage Bounty Hunters’ (Netflix), niet zozeer omdat ze tegenviel, maar omdat de reeks uitmondt in een cliffhanger die nooit een antwoord zal krijgen. De serie over enkele 16-jarige premiejagers maakte in augustus haar opwachting en bleek, tegen alle vooroordelen in, erg amusant en meeslepend. Maar nauwelijks twee maanden na de première zette Netflix er al een punt achter.

MINST FUNCTIONELE SEKS

2020 was een ramp, niet alleen om de bekende redenen en het afscheid van Martine Tanghe, maar ook omdat Netflix heeft ontdekt dat softe erotiek goed scoort. Zowel de Poolse film ‘365 Days’ als de Mexicaanse serie ‘Oscuro deseo’ was een groot succes, toch wat het aantal kijkers betreft, en veel minder op het vlak van de goede smaak. Toen in ‘Oscuro deseo’ een personage te horen kreeg dat een ex-vriendin zich van het leven had beroofd, zag je meteen daarna hoe de twee ooit in een bos wild van bil waren gegaan: blijkbaar het allereerste waar de man bij dat droevige nieuws aan dacht.

STERKSTE ACTEURS

Nicole Kidman en zeker Hugh Grant zijn in ‘The Undoing’ (Streamz) zó goed als een rijk New Yorks koppel dat in woelig water terechtkomt wanneer de man van moord wordt beschuldigd, dat je bijna over het hoofd zou zien dat de reeks zelf niet veel voorstelt. Bijna.

BESTE DOCUMENTAIRES

1. ‘The Last Dance’ (Netflix)

2. ‘American Murder’ (Netflix)

3. ‘Time’ (Amazon Prime Video)

4. ‘Immigration Nation’ (Netflix)

5. ‘My Octopus Teacher’ (Netflix)

6. ‘Who Killed Malcolm X?’ (Netflix)

7. ‘Lance’ (ESPN)

8. ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ (Netflix)

9. ‘Athlete A’ (Netflix)

10. ‘I’ll Be Gone in the Dark’ (Streamz)

Eervolle vermeldingen: ‘Father Soldier Son’ (Netflix) · ‘A Life on Our Planet’ (Netflix) · ‘The Pharmacist’ (Netflix) · ‘Pandemic’ (Netflix) · ‘Tiger King’ (Netflix) · ‘Boys State’ (Apple TV+) · ‘All In’ (Amazon Prime Video).

'The Last Dance' Beeld Netflix
'The Last Dance'Beeld Netflix

BESTE EENARMIGE NEVENPERSONAGE

‘Tiger King’, dé true crime-hit van 2020 op Netflix, liep over van de excentrieke mensen, maar één vrouw stak er met kop en schouders bovenuit. De dame werkte als bewaakster in de dierentuin van Joe Exotic toen een tijger haar aanviel en haar arm er half afbeet. Het spijtige voorval kwam uitgebreid aan bod in de plaatselijke media, dus had de vrouw beslist om de arm niet te laten naaien, maar om het ledemaat maar meteen te laten amputeren, zodat alles sneller achter de rug was en de negatieve publiciteit rond de zoo weer zou verdwijnen. Een prachtig, hartverwarmend verhaal over loyaliteit aan de werkgever, zouden ze bij Voka zeggen.

SCHOKKENDSTE MOMENT

Alles kunnen we verdragen, zelfs de jaaroverzichten zullen we met droge ogen aanschouwen. Maar dat éne moment in ‘American Murder: The Family Next Door’ (Netflix), waarop Chris Watts bekent dat hij zijn vrouw Shanann om het leven heeft gebracht en daarna met haar lijk en hun twee kleine, nietsvermoedende dochtertjes naar de plek reed waar hij de drie wilde laten verdwijnen: nee.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234