Ter illustratie Beeld Getty Images
Ter illustratieBeeld Getty Images

Gaming

Dit zijn de beste videogames om samen met je lief te spelen

Vind jij het ook zo vervelend wanneer je geliefde weer balend voor zich uit staart terwijl jij fijn zit te gamen? Zoek dan gewoon een game die je met tweeën kunt spelen, gek! Want jazeker, zo zijn er meer dan genoeg op de markt. We lijsten je een reeks titels op die uiterst geschikt zijn om je lief mee in het – euh - spel te betrekken. En wie weet pop je er eindelijk haar/zijn hardnekkige videogame-cherry mee.

Ronald Meeus

It Takes Two

Dé koppeltjesgame van het moment is ‘It Takes Two’, waarin je ieder de helft van een… uit de echt scheidend koppel speelt. In meerdere recensies wordt deze fleurige titel als ‘relatietherapie in gamevorm’ genoemd, en daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen na ‘m te hebben gespeeld met onze eigen wederhelft: niet alleen zitten de bijna-ex-echtelieden May en Cody door tovenarij ineens vast in het lichaam van de poppen van hun treurende dochter, ze hebben elkaar nu ook nodig om weer uit die toestand te geraken. Net als jullie twee daar op de bank, want je bent keihard aangewezen op elkaars behendigheid, gevoel voor timing én – belangrijkst – vermogen om te communiceren. Anders geraak je geen meter verder in dit ding. Bedenker Josef Fares: ‘Er zit bewust geen matchmaking-systeem in om je online te koppelen met andere spelers. Het is een game voor spelers die elkaar kennen. En als je elkaar nog niet zou kennen voor aanvang van de game, dan léér je elkaar ermee kennen (lacht).’ Van dezelfde tiep valt overigens ook de iets oudere voorganger ‘A Way Out’ aan te raden, al is dat eerder een game voor beste maten: je speelt in deze hard-boiled misdaadthriller een stel bajesklanten die samen uit de gevangenis ontsnappen, en vervolgens als voortvluchtigen op zoek gaan naar een derde crimineel waarmee ze allebei nog een eitje te pellen hebben.

‘It Takes Two’ en ‘A Way Out’ verschenen voor PlayStation, Xbox en pc

'It Takes Two' Beeld It takes two
'It Takes Two'Beeld It takes two

The Dark Pictures Anthology

Wanneer je samen naar een horrorfilm kijkt, schuilt een deel van de lol in het feit dat je samen de aanstaande slachtoffers kunt uitschelden voor hun idiote beslissingen. Genre: ‘Ja, natuurlijk, ren anders gewoon dat keldergat binnen! Sukkel!’ In de twee dramagames uit de ‘Dark Pictures Anthology’-serie slinger je elkààr dat soort verwijten naar het hoofd. Het zijn games waarvoor je niet al te veel knoppenhandigheid nodig hebt: je stuurt de dialogen en beslissingen van de personages. Eén speler kan alle protagonisten spelen, maar wanneer je met tweeën achter de console zit zet je de games in Movie Night Mode, en kies je allebei je favorietjes uit de cast. Er zijn er voorlopig twee games uit de reeks op de markt. De betere is ‘Man of Medan’, een spookschipverhaal waarin een stel jongelui tijdens een duikexpeditie ineens op een WOII-oorlogsschip met duistere geheimen terechtkomt. Maar ook opvolger ‘Little Hope’, waarin een groep studenten door een ongeluk in een sinister dorpje in de Amerikaanse staat Massachusetts belandt, staat garant voor koude rillingen en mutuele berispingen.

Beide games verschenen voor PlayStation, Xbox en pc

Interactieve drama’s

Het idee van zo’n interactieve drama’s is veel ouder dan die in 2019 gestarte ‘Dark Pictures’-games: ook in ‘Life is Strange’ (2015-nu), een reeks van drie (en vanaf september vier) speelbare coming of age-drama’s in Amerikaanse Lutjebroek-dorpjes, is het vooral zaak om de dialogen van de tieners en twintigers uit de cast bij te sturen. Dontnod, de Franse studio achter de games, maakte vorig jaar ook soortgelijke videogamedrama’s ‘Twin Mirror’ en ‘Tell Me Why’, dat nog felicitaties kreeg omdat het een van de weinige videogames is met een transgender hoofdpersonage.

'Tell Me Why' Beeld Tell Me Why
'Tell Me Why'Beeld Tell Me Why

Nog meer interactief toneel speel je in de drie ‘seizoenen’ van ‘The Walking Dead’ (2012-2019) een videogameserie die net als de bekende tv-reeks gebaseerd is op de strips van Robert Kirkman, en waarvan het slot van het eerste seizoen (van drie) bij heel wat spelers traantjes deed vloeien. De games die dit minigenre ooit groot maakten zijn die van het Franse gamebedrijf Quantic Dream. Hun doorbraaktitel ‘Fahrenheit’ (2005) was een bovennatuurlijke thriller over een Mayaritueel. De bekendere opvolger ‘Heavy Rain’ (2009) volgt de ontvoeringszaak van een tienjarige jongen vanuit het oogpunt van vier personages. ‘In Beyond: Two Souls’ (2013) probeert het door Elliot Page vertolkte hoofdpersonage haar (alweer!) bovennatuurlijke krachten in bedwang te houden. En in Detroit: ‘Become Human’ (2018) speel je een stelletje huishoudrobots die stilaan iets van een ziel beginnen te krijgen. Al deze games hebben geen echte mogelijkheid om met tweeën te worden gespeeld, maar er blijft natuurlijk ruimte zat om de controller geregeld eens van eigenaar te doen wisselen. En kanttekeningen te maken bij de beslissingen die degene met het ding in handen neemt.

Life is Strange: PlayStation/Xbox/pc/iOS/Android
Twin Mirror: PlayStation/Xbox/pcTell Me Why: Xbox/pc
The Walking Dead: PlayStation/Xbox/Nintendo Switch/pc/iOS/Android
Fahrenheit: PlayStation/Xbox/pc/iOS/Android
Heavy Rain: PlayStation/pc.
Beyond: Two Souls: PlayStation/pc.
Detroit: Become Human: PlayStation/pc

'The Walking Dead' Beeld The Walking Dead
'The Walking Dead'Beeld The Walking Dead

Keep Talking and Nobody Explodes

Zelden heeft een videogametitel zo goed beschreven waar de game zelf om draait als bomontmantelingsspel ‘Keep Talking and Nobody Explodes’. Net als in ‘It Takes Two’ kom je er in deze game niet zonder communicatie. Je moet samen dus een bom onschadelijk maken, maar hier is de catch: diegene die de bom onder handen moet nemen krijgt alléén het springtuig te zien, en wie de handleiding leest (te downloaden in pdf) heeft alléén die instructies voor zich. Je bent dus keihard aangewezen op hoe goed en duidelijk je met elkaar communiceert om het ding niet in je snuit te doen ontploffen. Vanzelfsprekend worden de bommen die je neutraliseert gaandeweg complexer, met sequenties van knoppen met moeilijk te beschrijven tekens erop, of natuurlijk blauwe, rode, zwarte en andere draden om door te knippen. En natuurlijk valt er zat te spieken, behalve wanneer de ontmantelaar de bom te lijf gaat in virtual reality (Oculus en PlayStation VR).

Uit voor PlayStation/Xbox/Nintendo Switch/pc/iOS/Android

Moestuingames

Rustig een moestuintje onderhouden is geen game, zeg je? Proficiat, daarmee heb je je net de gramschap van 31 miljoen ‘Animal Crossing: New Horizons’-spelers op de nek gehaald. Die Nintendo Switch-game is wat men in de videogame-industrie een wholesome game is gaan noemen: games met een lekker gezapig speelritme, een ridicuul lage tot helemaal onbestaande moeilijkheidsgraad, kjoete graphics, en een spelverloop zonder enige vorm van conflict. Niet zelden speelt agricultuur een belangrijke rol in het spelgebeuren. Ze zijn dus ideaal om met tweeën te zitten morken in die virtuele humusbodem. ‘Animal Crossing: New Horizons’ lijkt daar de perfecte kandidaat voor, maar wij koesteren een sterke voorkeur voor alternatieve moestuingame ‘Stardew Valley’. Niet alleen is hij beschikbaar voor een bredere waaier aan platforms dan alleen maar de Nintendo Switch, na een recente update heeft hij ook een splitscreen-modus, zodat beide spelers hun eigen gangetje kunnen gaan in de spelwereld. In ‘Animal Crossing: New Horizons’ moet je in elkaars buurt blijven omdat je binnen hetzelfde scherm moet blijven. En is elkaar af en toe eens loslaten niet een van de steunberen onder een solide relatie?

Animal Crossing: New Horizons: Nintendo SwitchStardew Valley: PlayStation/Xbox/Nintendo Switch/pc/iOS/Android

'Animal Crossing' Beeld Animal Crossing
'Animal Crossing'Beeld Animal Crossing

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234